Live

Spiritualized
Primavera Sound, 28/5 – 2015

Publicerad: 29 maj 2015 av Filip Hiltmann

7

Primavera har på senare år blivit ökänt för sina galna krockar, något som inte är ett undantag ikväll. Samtidigt som Spiritualized spelar bland annat både Antony and the Johnsons och Tyler, the Creator, men trots det lyckas J. Spaceman & co locka en rätt stor publik till den centralt belagda ATP-scenen.

Sedvanligen är bandet uppställt som en halvmåne på scen, med Jason Pierce ståendes på högerkanten. Iklädd vit T-shirt och solglasögon går det både att uppfatta honom som en douchebag eller en messias som har kommit för att frälsa Primaveras inledande dag med gitarrmangel. Jag ser honom som det sistnämnda, för gitarrmangel bjuds det mycket riktigt på en masse under hela setet. De mer gospelklingande låtarna som byggs upp med hjälp av den fantastiska tvåmannakören och slutar ofta i kakofoni av just gitarrmangel – precis som det ska med andra ord.

Spiritualized har alltid varit lite som ett tvåsidigt mynt med en spirituell sida och en mer rockig sådan. Under kvällens spelning bjuds vi på båda sidorna, och det är blandningen av de två som gör helheten. Bäst ikväll är Shine a Light från första albumet som växer till att bli förvånansvärt mäktig live. Spår som Ladies and Gentlemen We’re Floating in Space och Lay It Down Slow får tyvärr lysa med sin frånvaro denna afton, tiden räcker helt enkelt inte till. Efter att ha blivit tillsagd två gånger att han drar över tiden tar Pierce av sig gitarren och vinkar glatt mot publiken. Det är det närmaste publikfrieri den allmänt buttre Pierce kommer ikväll, men det faktum att han spelade 10 minuter mer än han skulle är bevis nog för att han hade en trevlig stund. Precis som jag hade.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 64 [name] => Primavera Sound [slug] => primavera-sound [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 65 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 65 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 1653 [name] => Spiritualized [slug] => spiritualized [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1654 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 7 [filter] => raw ) )