Nyhet

Starka reaktioner kring Kartellen och Timbuktus nya låt

Publicerad: 28 november 2013 av David Winsnes

Sverigedemokraternas Linus Bylund fördömer låten – Timbuktu svarar att han fått nog.

Den mest uppmärksammade låten i Sverige just nu är utan tvekan Kartellen och Timbuktus Svarta duvor & vissna liljor – en direkt attack på Sverigedemokraternas politik.

Under gårdagen hade låten premiär på PSL och sedan dess har låten blivit omdebatterad, framför allt på grund av Sebbe Staxxs rad ”…det var någonting de sa att jag mordhotat Jimmie. Heh. Sebbe fucking Staxx gör vad han vill. Så Säpo är ni med här kommer ett hot till” och Timbuktus ”Piskan viner tills vi går passgång, dunkar Jimmie gul och blå hissa i en flaggstång”. Staxx rappar också att om han hade varit på plats när den uppmärksammade järnrörsskandalen ägde rum hade Almqvist, Ekeroth och Westling hamnat i koma.

Staxx säger till SVT att han står får vad han sagt och poängterar återigen att det är fel att ett rasistiskt och fascistiskt parti sitter i riksdagen.

Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund har svarat på låten med att fördöma hoten:

”Det är beklagligt att man kommer med sådana här hot”, säger han och lägger när han får frågan om han är förvånad till följande:

”Det är inte så oväntat att Sebastian från Kartellen gör sånt här, men jag är lite förvånad över att Timbuktu faller till den här låga nivån.”

Nu har även Timbuktu kommit med ett officiellt uttalande, via sin Facebooksida. Inlägget har hittills delats nästan 5 000 gånger.

”Jag är arg, jag är arg för att jag har stött på rasism i hela mitt liv. Sedan 8 års ålder har världen med jämna mellanrum påmint mej om att min hudfärg är onormal, misstänksam, icke-önskvärd, mindre bra, inte fin, smutsig etc osv.
Jag är sprungen ur ett enkelt, tryggt, humanistiskt och kunskapstörstande hem i Lund.
Sverigedemokraterna är sprungna ur 90-talets nynazism är idag såpass putsade och flitiga att dom sitter i Riksdagen. Men hur mycket SD-anhängare och politiker än försöker kan inte partiets värderingar, historia och strida ström av rasistiska uttalanden och handlingar förnekas. Det är vid det här laget oförnekbar fakta.
Jag står på grund av mina värderingar och min historia i diametral opposition till rasism och diskriminering i alla former. Jag upplever rasism som ett hot. Alltid. Men vet ni vad, jag är trött på det här nu. Jag tänker inte dölja, försköna, ursäkta eller skämmas för vem jag är. Istället tänker jag sätta ner min fot och säja: FUCK SVERIGEDEMOKRATERNAS POLITIK!
Häng inte upp ert omdöme på två rader i en låt. Ta in helheten. Ta in hela bilden. Tänk på vad som fött känslorna som uttrycks i denna och så många andra låtar. Kan dessa känslor bero på något? Vem eller vilka är mest ansvariga för att hundratusentals människor i det här landet känner oss ledsna, uppgivna, arga och trötta på den rasistiska nomenklaturen, anti-humanismen, lögnerna och skrämselpropagandan.
Jag är en humanist. Jag tror på alla människors lika värde oavsett vad. Jag behöver ingen nolltolerans för att bevisa det.
Jag gör vad jag gör för att jag är övertygad om att detta är rätt, för oss, för Sverige och för framtiden.
Till sista droppen.
/Jason”