Festival

Stockholm Music & Arts debuterar som succéfestival

Publicerad: 6 augusti 2012 av Magnus Olsson

Vi har precis tackat för tre dagar i strålande solsken ute på Skeppsholmen. Lugers nya satsning Stockholm Music & Arts blev precis som de flesta förutspådde, en enda stor succé. Artister som Patti Smith, Antony & The Johnsons, Emmylou Harris och Björk lockade storpublik till den nya Stockholmsfestivalen. Magnus mötte upp festivalens presschef Joel Borg för att prata om festivalens första upplaga.

Moderna Museets bakgård är fylld med den svenska artisteliten. Robyn hänger runt, precis som José Gonzalez och Anna Von Hauswolff. Dessutom får festivalen kungligt besök. Prins Carl Philip vandrar in på pressområdet tillsammans med Sofia lagom till Björks spelning. Det är så omgivningen ser ut när vi träffar Joel Borg och diskuterar den första upplagan av Stockholm Music & Arts.

-Det är svårt att sammanfatta en festival när vi är mitt i den.

Klockan är 20.19, festivalens sista dag. Buffy Saint-Marie står på scen och sist ut är festivalens stora dragplåster, Björk.

– Men det är det fetaste vi har kvar. Björk liksom. Jag kan inte tänka mig annat än att det blir fantastiskt.

Mycket riktigt besannades dessa ord. Björk överträffar till och med våra förväntningar, trots att vi stod med hakan vid knävecken för en månad sedan på Roskilde.

– Det har varit lugnt och fridfullt, jag tror det är den trevligaste festivalen som vi har gjort.Den här stämningen har ju varit väldigt familjär och grym. Folk har stått och lyssnat hela konserter på banden, det tycker jag är grymt. Första året har varit riktigt bra.

Det ser även bra ut på biljettfronten. Festivalens första dag var utsåld med 10 000 besökare, andra dagen lockade 200 färre besökare och sista dagen landade någonstans mellan 9900 och 10 000 sålda biljetter. Det är ett imponerade facit, inte minst då det blåser hårt mot många festivaler.

Men hur blir det med nästa år, kommer ni tillbaka?

-Vi hoppas ju det. Men det är inte vi som bestämmer helt och hållet. Alla på Skeppsholmen ska vara glada och nöjda och Stockholms stad ska säga sitt också. Det har ju varit riktigt trevligt så jag hoppas ju.

Stockholm Music & Arts skiljer sig på många sätt från andra festivaler. En stor skillnad är den äldre målgruppen. Hur har ni tänkt kring det?

-Vi försöker dra en viss målgrupp och med banden har det kommit en och med platsen och så. Sen är det många som säger att de saknat en festival i Stockholm. Sen har det ju varit väldigt varierande åldrar. Nästa vecka vet vi exakt, men jag tror nog du har rätt när du säger att det är en majoritet med 35 +. Det är också en bortglömd målgrupp i många fall.

Det snackas fortfarande om varför Stockholm inte har någon egen stor festival. Är det en förbannelse sedan Lollipop dog ut? Även om Popaganda gått starkt de senaste åren.

-Det var ju så himla längesen. Stockholm som Sveriges huvudstad har ju väldigt mycket folk och väldigt många musikintresserade så man har ju stora förutsättningar att dra mycket folk om man har ett bra program då kommer det folk.

Årets program består till 90 % av kvinnor, har det något med jämställdhetsdebatten att göra?

-Det är en slump. Vi har faktiskt bara bokat band vi tycker är grymma. Det är svinkul när man tittar tillbaka på det. Men det är en slump. Men man får inte höja det till skyarna, det är ju bara sex artister per dag. Det är en annan verklighet än att boka 100 artister.

Fotograf: Annika Berglund