Festival

Sveriges bäst bevarade hemlighet?

Publicerad: 1 augusti 2011 av Tobias Jakobsson

En gång, när jag hade alldeles för många järn innanför västen, berättade en nära vän om en fantastisk plats. Dagen efter hade endast fragment av denna konversation valt att stanna kvar i mitt minne, men jag kom i alla fall ihåg att det lät alldeles, alldeles underbart. Som tur var så vaknade jag upp på samma skabbiga toalett som denna människa så jag hade möjligheten att utföra ett långt förhör.

Festivalen i fråga heter Secret Island och är drömmen för er som hängt på Berghain, Watergate och liknande klubbar i Berlin, men som kanske även njuter av lite dagsljus då och då. Det är inte bara en festival, utan det är en egen separat nation, som reser sig på en liten ö strax utanför kustorten Havstensund varje år. I år äger festivalen rum från den 4:e till den 7:e Augusti, och jag föreslår att ni ser över era möjligheter att åka dit, om ni vill uppleva någonting utöver det vanliga.

Denna utopi till nation går under namnet Sweutschland och har numera existerat i 7 år. Och hit vallfärdar alltså ett par hundra tyskar varje år för att dansa och leva rövare. Dock är man väldigt mån om att lämna ön i tip-top skick när lämnar ön. Då hela idéen bygger på allemansrätten är detta ytterst viktigt, för om det inte sköts är det ju mycket möjligt att festivalen inte får gå av stapeln nästa år.

Alla som jobbar med, eller spelar på, festivalen är frivilliga och ställer därmed upp gratis. Vilket innebär att du med stor sannolikhet inte känner igen många av artisterna som spelar, men priset återspeglar detta. Endast 750kr köper dig en biljett, eller ett medborgarskap, beroende på hur du vill se på saken. Ett ganska litet pris att betala för att få hänga på en mysig liten ö på västkusten i fyra dagar och lyssna på techno direkt tagen från Berlins klubbscen.

Endast 500 festivalpass säljes varje år och majoriteten av dessa går då till tyskar. Resten köpes primärt av folk från Norden. Jag önskar så att jag vore en av dessa lyckliga människor som får chansen att gå på detta i år, men för tillfället är jag fast på annan ort. Så åk ni, och berätta sedan för oss hur det var!

Det finns så mycket att peka på när man snackar fördelar med den här festivalen. Musiken spelas dygnet runt så ni har alla möjligheter att dansa tills era ben inte längre orkar bära upp era rangliga technokroppar. Ni kan skaffa er en cool tysk brytning när ni pratar engelska med resten av människorna där. Men framför allt får ni uppleva någonting jag tror ni kommer minnas väldigt länge, och det till utsikten som utgörs av vår utomordentligt vackra kustlinje.

400 tyskar kan väl inte ha fel?

Läs mer om festivalen här.