Tame Impala
Lonerism

5 oktober, 2012
Recension av Klas Mattsson

Att Tame Impala döpte sitt nya album till Lonerism är faktiskt ganska passande. Inte minst på grund av att de är från den avlägsna storstaden Perth i Australien som ligger hundratals mil från närmsta stad. Det är nästan paradoxalt att bo i en tvåmiljonersstad men ändå vara omringad av en oändlig öken och ett hav som inte når kust innan Madagaskar. Deras musik är också väldigt inåtriktad och skulle kunna förkroppsligas som en ensamvarg.

Det som visades upp för två år sedan på Innerspeaker lät som några bortglömda inspelningar från 60-talet som hittades i en dammig byrålåda hemma hos John Lennon (inte minst på grund av den snarlika sångstilen). Men, som med alla uppföljare följer såklart det ständiga dilemmat om man ska ändra på ett vinnande koncept eller försöka förnya sig; ge sig på den ”svåra uppföljaren”. Tame Impala fann vägen någonstans mittemellan. Älskade du debuten kommer du med största sannolik också vara mycket förtjust i Lonerism – det är fortfarande drömsk psykedeliska och ”fuzzed out”. Men inom denna ram får förvånansvärt många experiment plats, vilket exemplifieras direkt av det första spåret Be Above It där just den textraden upprepas om och om igen tills den bildar grundpelaren till hela låten. Första singeln Elephant är mer eller mindre en hyllning till stoner rocken medan låten Nothing That Has Happened So Far Has Been Anything We Could Control med dess löjligt långa titel och synthfyllda klimax visar på ett band som ständigt utvecklas och blickar framåt. Samtidigt som albumet har ett otroligt rikt sound finner också bandet tid att vårda om popmelodier – inte minst i Feels Like We Only Go Backwards som har en sådan perfekt formad melodi att den enligt sångaren Kevin Parker kommer göra en del fans besvikna på grund av dess uppriktighet. Faktum är att den istället är en av albumets bästa spår.

Tame Impala låter fortfarande som en LSD-tripp på en solig strand. Men under alla wah-waheffekter finns det ett band som har utvecklats samtidigt som de behållit sin utpräglade ljudbild. När hösten känns mörk och svår hjälper Tame Impala oss att tänka på Australien – där sommaren är i full gång.

 

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 906 [name] => Tame Impala [slug] => tame-impala [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 907 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 58 [filter] => raw ) )