Von Krahl

Teksti-TV 666
Tallinn Music Week, 31/3 – 2017

Publicerad: 1 april 2017 av Filip Hiltmann

8

Språkbarriären är ett genomgående problem hos många av de mindre etablerade akterna på Tallinn Music Week. Även om många, trots att de är hemmahörande i landet, har ett mellansnack på engelska för att bjuda in så blir det ändå ofta en diskrepans för utomstående mellan vad som sjungs och vad som menas. Detta gäller inte bara de som sjunger på sitt modersmål, utan även flera som försöker sjunga på engelska men kanske egentligen borde sjunga på sitt eget språk för att uppnå en annan nivå av trovärdighet. Ett band som ger blanka fan i konventionen att sjunga på engelska är finska Teksti-TV 666, som med sin röjiga garagerock bjuder på festivalens hittills mest imponerande uppvisning.

Det fyra gitarrer starka bandet spelar en fartfylld blandning av garagerock och kraut, hela tiden med en svårfunnen scenenergi. Krautens långa och repetitiva uppbyggnader passar bandet perfekt, samtidigt som man varvar detta med garagerockdängor att – om man behärskar finska – sjunga med i. Vi andra mimar, eller härmar på låtsasfinska. Att språket hela tiden är finska gör dem tämligen unika på den internationella scenen, och till skillnad från många andra så använder de det faktum att ingen förstår dem till sin egen vinning. Vanlig sång blandas med stön, ooh:n och andra ljud – det här är ett rockband som hade gjort Ty Segall helt salig. Storheten ligger i utförandet, och det är sällan ens garagerockband känns så oförutsägbara och härligt galna som Teksti-TV 666 gör.

Ljudet är kristallklart och genomgående öronbedövande högt. Det är aldrig en lugn stund på scen, utan de fyra gitarristerna och basisten hoppar omkring och slår på varandras gitarrer med trumpinnar, rockposerar och sjunger i varandras mikrofoner. Låtmaterialet består främst av musik från gruppens tre EP:s, och bäst i kväll är självklart garagepärlan Silmät kiini ja kädet ristiin som på scen känns som en hit i stil med något som skulle kunna ha gjorts av The Rolling Stones – trots att den egentligen har streamats blygsamma 175 000 gånger.

Spelningens absoluta kulmen nås i sista låten då frontfiguren faller ihop bredvid en förstärkare och börjar fyllebröla i sin mikrofon. Sedan tackar de för sig och kastar ut både plektrum och trumpinnar i publiken, precis som riktiga rockband bör. I nuläget håller bandet på att spela in sitt debutalbum som med lite tur även kommer kunna få dem att bokas i Sverige på något håll. Sverige förtjänar Teksti-TV 666 – det som bandet visade i Tallinn var nämligen ett skolexempel i den ädla konsten av att spela live.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2311 [name] => Tallinn Music Week [slug] => tallinn-music-week [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2312 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 4 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 2314 [name] => Teksti-TV 666 [slug] => teksti-tv-666 [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2315 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 1 [filter] => raw ) )