Live

Thåström beväpnar oss under sina vingar

Publicerad: 27 februari 2012 av Magnus Olsson

Thåström, Cirkus

Betyg: 8/10

På en grusplan i Arvika 2006 handlade allt om allsångsfavoriten Fan Fan Fan och ödesdigra Sönder Boulevard. Tre år senare, bland synthluggar och underarmar fyllda med Neubauten in på skinnet kretsar det mesta kring klassiker som Die Mauer och Var e vargen?. Men det är den totala urladdningen på Siesta 2010 jag vill minnas som mest. Sällan har jag skådat Thåström i sådan form som då. Kvällen till ära går under tonerna till Beväpna dig med vingar och Thåström i sitt livs bästa form? Fysiska form. Av alla våra möten, har han aldrig sett så full av inspiration som när han flaxar runt på scenen inför ett fullsatt Cirkus.

Titelspåret Beväpna dig med vingar inleder en afton som andas industrilokaler och betong. En skälvande ljudbild tar form till en föga förvånande ljusshow. Verkligheten är som vackrast i motljus. Kärlek är för dom är redan en klassiker. Ingjuten i en sann Thåström-anda, som nikotinet i cigaretten.

Det är en rejäl urladdning, en adrenalin-kick fylld av ångest och en manglande ljudbild som maler ned allt till minsta beståndsdel. Thåströms avskalade melodier, fylls av instrument som ger sken av industrier och dysterhet. Deppvågen sveper förbi när han blottar sig mer än någon annan i sina texter. Kort biografi med litet testamente är i sedvanlig ordning, en injektion av berättarkonsten där publikens jubel hörs när han sjunger om The Clash på det stora hotellet och Rolle Stoltz autografer. Samma effekt får nya Samarkanda, som även är den låten från nya skivan som gör sig bäst. Textraden ”När Whitney sjunger Dolly” får jublet att stiga och tårarna vara nära.

Efter alla referenser är det trots allt Främling Överallt som blir hoppet i allt mörker. Avslutningsvis hittar vi det som utgjorde spelningen på en grusplan i Arvika: Fan Fan Fan och Sönder Boulevard. Tungt, naket och mörkt. Bra så.

Foto: Magnus Olsson