Live

The Avalanches
Primavera Sound, 3/6 – 2016

Publicerad: 4 juni 2016 av Filip Hiltmann

4

Det finns alltid något problematiskt med återföreningar: att ta något som kanske egentligen gör sig bäst i det förflutna och göra det dagsaktuellt igen. Primavera har gjort sig ett rykte som ett återkomsternas epicenter, där stora eftertraktade grupper återförenas på tu man hand. Årets största återkomst stavas The Avalanches, den australiensiska plunderphonics-gruppen vars debutalbum är ett skolexempel i innovativ sampling. Även om bandet aldrig har splittrats per se, och egentligen alltid jobbat på ny musik, så känns det verkligen som en återförening. Vem hade kunnat tro att de någonsin skulle få se The Avalanches live igen. Med en brokig historia, ständig ryktesspridning, och en planerad uppföljare som med åren har fått samma legendstatus som Smile eller Chinese Democracy, har det utvecklats en kult kring gruppen och att de faktiskt skulle göra klart verket trodde de nog inte ens på själva. Men i våras kom beskedet att bandet, som numera är en duo utan den tidigare frontpersonen Darren Seltmann, skulle släppa det man arbetat med sedan åtminstone 2005 – fullängdaren Wildflower. Dagen innan bandets stora liveåterkomst släpptes nya singeln Frankie Sinatra, och att hypen går att ta på innan The Avalanches kliver upp på Ray-Ban-scenen tidigt på småtimmarna är inte en underdrift.

Men någon storstilad liveåterkomst blir det aldrig. Att spelningen inte har annonserats som ett DJ-set är underligt med tanke på att det precis är vad det är. Framför en backdrop bestående av albumframsidan från kommande albumet Wildflower och en tjock dimma står Robbie Chater och Tony Di Blasi bakom varsin skivspelare och spelar vinyler. Ibland kramar de varandra i ren eufori, att detta faktiskt blir av måste vara stort för alla inblandade, men rent framträdandesmässigt känns det inte värdigt. Att duon inte vill eller behöver göra det här organiskt är givet, men att slänga på en skiva, hoppa lite och sen gå och bläddra efter andra skivor är inte värdigt det band som tidigare varit kända för bra liveset.

Ett DJ-set hade varit värdigt om det i vilket fall hade varit tight och planerat – det är inte spelningen på Primavera. Vissa spår spelas nästan i fullo med andra mixas om rätt plumpt. Fragment av Since I Left You-samplingar, som De La Soul-vokalsamplingen i Flight Tonight till exempel, mixas in i annan musik och går bara att känna igen om öronen spetsas till ordentligt. Det är absolut rimligt att inte spela de äldre låtarna i samma utförande som på albumet, men på det här viset känns det bara förutsägbart och egentligen rätt tråkigt.

I slutet bränner duon av både Frankie Sinatra och den nya låten Subways som tidigare teasats, men det räcker inte. Det som annonserats som en liveåterkomst var inget annat än ett sketet DJ-set sålt som en livespelning. Ett framträdande som det här, där den musikaliska insatsen på scen är minimal, kan inte klassas som något annat än DJ-set. Detta är dessutom ett tråkigt sådant.

Om några månader spelar The Avalanches på en klubb på Way Out West. Att ta sig in kommer att vara omständigt – gör er inte besväret.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 64 [name] => Primavera Sound [slug] => primavera-sound [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 65 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 57 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 1428 [name] => The Avalanches [slug] => the-avalanches [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1429 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 16 [filter] => raw ) )