Intervju
The Drums: It’s a funny silly love song
Publicerad: 15 september 2011 av Magnus Olsson
The Drums har med sin enkla 60-tals inspirerade pop tagit indiekids med storm. Ännu en gång har ett band från Brooklyn fallit oss i smaken. Under Hultsfredsfestivalen träffade vi The Drums där de själva berättar om varför Brooklyn blivit en sådan popexport, nya skivan och att ett av 2000-talets bästa band kommer ifrån Sverige.
Regnet nådde Hultsfred under den inledande torsdagen, och mellan scenerna kunde man springa från dåtid till nutid, och så har vi The Drums som i nuet skapar musik som är som tagen ur 60-talet. Det självbetitlade debutalbumet blev en enorm succé, och den stora singeln Let’s Go Surfing fick kidsen att gå i taket. I somras såg vi dem på Hultsfredsfestivalen, i helgen spanade vi in dem på Berlin Festival, och nyligen släpptes uppföljaren Portamento.
-Den är annorlunda. För det första är det en mörkare sida av oss. Den första skivan var väldigt systematisk med stora visioner. Den här skivan är mer äkta, och har större variation i sitt sound.
Av många utsågs de till förra årets sommarjobbare, och andra skivan skulle ha den avgörande rollen om huruvida The Drums skulle vara ett band för stunden, eller om de skulle klamra sig fast hos sina förälskade popsnören. I skrivande stund har skivan släppts på de allra flesta håll och kanter, och som det ser ut nu verkar det som att The Drums lyckas besegra den mentala spärren.
-Andra skivan kan vara den svåraste. Men vi tänker inte att vi har något att leva upp till, vi försöker bara göra vår grej, och det är det som folk kommer få höra.
Under årets Coachella lirade man första singeln Money en av de första gångerna, och redan då föddes hoppet om en succé till uppföljaren.
-It’s a funny silly love song, som handlar om att köpa något till sin mamma.
Och visst har de allt blivit mer utav svärmorsdrömmar när man flyttat från Brooklyns skitiga gator till mer städade Manhattan. Det syntes inte minst under Berlin Festival, där man precis som vanligt var preppy, men lite mer finkammade. Och visst går det bra nu, grabbarna lever helt och hållet på musiken.
Ständigt dras parallellerna till legendariska och kultförklarade Joy Divsion.
-Det är en ära att bli jämförd, men vi tycker de är betydligt mörkare i sitt sound.
Och parallellerna med Ian Curtis?
-Hoppas verkligen inte på det. Vill ju inte att det ska ta slut snart.
Vi lämnar Joy Divsion för att prata om något helt annat, och via spelningen på Way Out West snubblar vi in på Göteborg, och den fantastiska musikscenen som finns där.
-Det finns många bra svenska band, The Embassy och The Tough Alliance tillhör våra favoriter, och de är bland de bästa popbanden de senaste decenniet.
Göteborg och Brooklyn har många likheter, och kanske är de varandras motsvarigheter. Två platser på jorden som lyckas få fram så otroligt mycket bra musik, frågan är bara hur det kommer sig? Jonathan Pierce, frontmannen i The Drums, tror sig ha en förklaring varför så många bra band kommer från just Brooklyn.
-Det handlar ofta om brustna hjärtan, fyllda av kreativitet som söker lyckan i den stora staden, och då är det ganska logiskt att så många kreativa människor hamnar just i Brooklyn, då det är billigt, men ändå så nära.