Kraken

The Drums
Stockholm, 26/9 – 2017

Publicerad: 27 september 2017 av Johanna Eliasson

7

The Drums har inte spelat på svensk mark sedan 2012. Tre skilsmässor senare – en från bandmedlemmen Jacob Graham, en från ett äktenskap och ännu en från en diskriminerande familj – står enda kvarvarande bandmedlemmen Jonathan Pierce på Kraken i Stockholm och ser ut över den samling som anlänt. Till en början ser det ut som att livet har tagit överhand med honom och hela hans band. Öppnande spåret I’ll Fight for Your Life framförs professionellt, men så pass att det snarare känns framtvingat än sprudlande. Jonathans karakteristiska dans hålls på lägsta nivå, och kompbandet ser mest tjuriga ut.

De välbekanta raderna i Best Friend fyller strax lokalen och väcker liv i både publikhav och scen. Trots att många av The Drums texter är molande melankoliska är det svårt att inte inte glädjestudsa till de energiska slingorna. Pierce verkar inte själv kunna värja sig, och när vi får Heart Basel serverad för oss matar han publiken med energi i full fart. Days får det därefter att kännas som att varenda person i publiken någon gång har suttit med ett krossat hjärta och fått en hand att hålla när de lyssnat till just de här textraderna.

  • Let’s Go Surfing stoltserar med sin klassikerstatus, och fungerar i stunden som en ren injektion av danslusta. Spår som Blood Under My Belt och Rich Kids fungerar lika bra som de det äldre materialet, och verkar få ännu lite mer kraft från bandet. Pierce slår nästan knut på sig själv med sin dans. Han illustrerar textrader med teatraliska gester (och snärjer i förbifarten in vår fotograf i mikrofonsladden), och ser vid ett tillfälle ut att i sista sekund hindra sig själv från att klättra på ljudanordningen. Med ögonen stängda och en handflata mot pannan eller ansiktet gömt i händerna, som för att samla sig, är det nu i stället musiken som tar överhand med honom, på det allra bästa av sätt.

    Att Jonathan Pierce klarar sig väl på egen hand utan Jacob Graham blev allmänt vedertaget när albumet Abysmal Thoughts släpptes i somras. Men det blir ännu tydligare när han tar dragloket för hela liveshowen på sina axlar och livnär publiken med sin scenpersona. Pierce sänder hem publiken med Down By the Water och ett tal med uppmuntringen att vara sig själv till fullo. Man bör göra sig av med människor i sitt liv som inte älskar en för den man är. Sådan retorik är inte en självklar hit i jantelagens Sverige, men med Pierces senaste livshändelser i ryggen drar det hem rivande applåder och lämnar oss med en upprymd känsla av hoppfullhet.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2228 [name] => The Drums [slug] => the-drums [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2229 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 13 [filter] => raw ) )