Debaser Medis
The Radio Dept.
Stockholm, 30/11 – 2016
Publicerad: 1 december 2016 av Filip Hiltmann
Efter en femårig paus återvände Lundabandet The Radio Dept. förra året med EP:n Occupied, som i sin tur ledde fram till årets släpp – Running Out of Love. Albumet är deras mest politiska hittills och texter om olycklig kärlek har bytts ut mot vapenexportskritik. Även ljudbilderna har utvecklats mot det mer industriella, där syntarna nu allt som oftast låter hårda istället för sköra som de gjort tidigare. Live är det dock samma gamla The Radio Dept. vi får uppleva, på gott och ont – men mest gott.
The Radio Dept.s musik har aldrig riktigt gjort sig rättvisa i ett livesammanhang, och bandet verkar aldrig riktigt ha känt sig hemma i att stå på scen. Den känslan infinner sig även på den sedan länge utsålda spelningen på Debaser Medis. Med på scen har duon hemvändande Daniel Tjäder som tidigare synts på bandets pressmaterial och en multiinstrumentalist som hjälper till att återskapa ljudbilderna. Det är i samspelet de fyra emellan och i växelspelet mellan organiskt och icke-organiskt som mest trubbel såväl som magi uppstår.
Flera gånger är det tekniska missar som gör att stämningen helt går förlorad. Heaven’s on Fire startar dubbelt så snabbt och tvingas starta om, Committed to the Cause avslutas på tok för tidigt när någon råkar komma åt en knapp, och i Never Follow Suit glömmer Johan Duncanson bort texten. Missförstå mig rätt, men det är inget dåligt per se. The Radio Dept. framstår som en frisk fläkt i jämförelse med andra band som hade spelat samma standardiserade set som robotar. Blandningen av organiskt och förinspelat för med sig att en del missar begås, men hellre det och att bandet är sig själva än att de försöker vara något de inte är.
I övrigt består spelningen av en symbios av gammalt och nytt. Titelspåret från förra årets EP, Occupied, framförs i en tämligen mäktig version. Detsamma kan sägas om Swedish Guns, vars dubbiga intro får en enorm genomslagskraft. Något extranummer blir det inte, utan när bandet kliver av scenen så kommer de aldrig tillbaka. Det är ett ställningstagande i sig.
Missarna till trots så är det en bra spelning The Radio Dept. bjuder på. Det är kort och gott en The Radio Dept.-spelning som de flesta känner igen bandet och precis det som de flesta hade förväntat sig. I ett pressmeddelande beskriver The Radio Dept. Running Out of Love som ”an album about all the things that are moving in the wrong direction”. Tur att deras liveframträdanden inte är ett av dem.