Live

The Royal Concept
Emmabodafestivalen, 26/7 – 2014

Publicerad: 28 juli 2014 av Stella Mathioudaki

7

Minuter innan det är dags för The Royal Concept att ge en utav Emmabodafestivalens sista spelningar känner jag den första regndroppen på kinden. Med tanke på medelhavsklimatet (läs: Saharahettan) som kastat sig över oss de senaste dagarna, är detta inte mindre än älskvärt. Det svalkande vädret kan vara en av de bidragande faktorerna till varför publikmassan är så pass stor som den är, folk har funnit kraften att lämna sina gömställen för att njuta av dans under dagtid också. Missförstå mig rätt, majoriteten av den ungdomsfyllda publiken som dansar fram till scenzonen hade säkert varit där om spelningen hade varit dagen innan, när det var som varmast, men när man tidigare kunde räkna antalet dansande festivalare på den Brooklynbaserade electroduon Young Magic på två händer så kom detta som en perfekt miniöverraskning.

Hur som helst så står jag nu omringad av törstsläckta och glada fans. Vi får höra de flesta låtarna från 2013 års debutplatta Goldrushed och hitten Gimmie Twice. Istället för att spara de mest kända låtarna till slutklämmen blir varje låt som ett encore. Under ett lite längre mellansnack får vi berättat hur Shut the World skrivits – I en, på grund av stormen Sandy, stillastående turnébuss i Pittsburgh där grabbarna i bandet var instängda och rastlösa. Sångaren David Larsson berättar att Shut the World var den enda av de 20 låtar de skrev i bussen som inte bokstavligen sög och dedicerar den sedan till Emmaboda – ” den enda riktiga festivalen i Sverige som finns kvar, typ”.

Med klättring på diverse scendelar, mikrofoneffekter med Daft Punk-feel och bassolon bjuder bandet på dansant indiepop som resulterar i en fantastisk stämning, allsång och alldans. Bandets engagemang och interaktion med publiken får det snarare att kännas som ett gött häng med livemusik än att de står på scenen och vi är publiken.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 62 [name] => Emmaboda [slug] => emmaboda [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 63 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 229 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 1982 [name] => The Royal Concept [slug] => the-royal-concept [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1983 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 2 [filter] => raw ) )