Intervju

The xx jobbar på sitt tredje album

Publicerad: 2 september 2013 av Magnus Olsson

Börjar spela in efter nyår. 

The xx gästade nyligen svensk mark för en smått magisk avslutning av Popagandas första dag. Med två plattor i ryggen har de nått ofattbara höjder och gett popmusik ett nytt ansikte. Vi slog oss ned med Jamie Smith för att prata om framtiden för The xx och hans soloplaner.

Jamie Smith, kanske den blygaste medlemmen från London-trion hälsar på mig vänligt, nästan försiktigt. Knappt hundra meter bort samlar Noah And the Whale festivalens dittills största publikhav, men här känns det som att vi befinner oss i en helt annan världsdel. The xx har med två framgångsrika album i ryggen befäst sin position som ett av samtidens mest inflytelserika band och nu är siktet inställt på ytterligare ett album.

– Vi jobbar på nya låtar just nu, vi har några demos och jobbar lite på några sound, berättar Jamie samtidigt som allsången dånar på andra sidan scenen.

Under fjolåret släpptes Coexist, nu är dess uppföljare på gång.

– Efter att vi turnerat klart kommer vi göra lite olika saker, jag kommer bland annat producera och dja, men efter nyår kommer vi samlas och börja spela in vårt tredje album.

Finns det något mer du kan säga om ert tredje album?

– Jag tror vi alla vet vad vi vill göra, men vi försöker att inte planera för mycket. Den här gången kommer det gå betydligt snabbare än förra gången, säger Jamie och syftar på att det tog dem tre år att följa upp den kritikerrosade debuten med ytterligare ett hyllat album i Coexist.

Vad kan du säga om ditt kommande mixtape? Du har sedan innan bekräftat att Four Tet samt xx-medlemmarna Romy och Oliver kommer att gästa.

– Ja, det stämmer. Jag kallar det för mixtape eftersom jag gör väldigt mycket musik, det kommer dock inte att släppas förrän vi turnerat färdigt, jag har ingen plan för när det ska släppas än men det kommer. Det finns ytterligare gäster, jag kan tyvärr inte säga vilka, men det kommer bli bra.

Har Romy och Oliver planer på att göra något vid sidan av The xx, precis som du?

– Vad de vill göra är att skriva musik åt andra, vilket är något som de inte gjort än.

Vi kan alltså se fram emot ett nytt album från The xx inom en inte allt för avlägsen tid.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1021 [name] => The xx [slug] => the-xx [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1022 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 60 [filter] => raw ) )