Intervju

Tove Styrke – Slutet som blev början på oändligheten

Publicerad: 16 mars 2011 av Maksim Milenkovic

”Det här är bara början”, lät det för två år sedan då en sorgsen flicka fick se sig besegrad i Idols semifinal och hamnade på tredje plats. Samma kväll inleddes ett äventyr som att döma av utvecklingen än så länge inte tycks se något slut. Festivalrykten fick en pratstund med Tove Styrke, Umeåprinsessan som håller på att föra svensk musik in i en ny era.

Hon har blivit utsedd till årets nykomling på P3 Guld, släppt ett självbetitlat debutalbum som har omfamnats av en enad svensk kritikerkår, samt fått oerhört positiv respons i framförallt USA. Det är inget snack om att Tove tycks ha hamnat i en god spiral där allt hon rör vid blir till guld. När jag frågar henne vad hemligheten till hennes framgång är så möts jag av ett svar som präglas av glädje och ödmjukhet. Vad roligt att du tycker att det har gått bra! Jag har jobbat hårt, försökt göra mitt bästa hela tiden och aldrig tagit nånting för givet. Jag tror det är lätt hänt att man tar för givet att man har en karriär när man går långt i en tävling vilket är fel. Oavsett vad man vinner och vilken tävling man vinner och vilket pris man tilldelas så måste man fortsätta och leverera. Jag har inte vilat så mycket utan mest jobbat på!

När är det dags att börja vila då? När jag känner att jag är nöjd, haha! Vi får se när det blir!

Nyligen sålde singeln White Light Moment platina. Grattis! Vad är det som gjort att det är just den som har blivit populärast? Tack så hemskt mycket! Det är verkligen jättejätteroligt! Det känns helt sjukt att nästan första låten, min andra singel, på något sätt har gått hem hos folket. Jag kanske har gett den låten mest utrymme, trott på den lite mer än på de andra, så det är nog därför. Det känns hursomhelst väldigt, väldigt roligt!

Du har fått en riktigt bra start på året och har lagt ribban ganska högt nu, en höjd som kan tyckas hög även för en friidrottare som Carolina Klüft. Hur ska du toppa den, är du inte rädd för att misslyckas? Haha! Jag kommer aldrig sluta tävla mot mig själv och jag vill alltid göra bättre ifrån mig. Just nu är jag så peppad på att få skriva nytt material och göra någonting ännu bättre som känns härligare, fräschare, modernare och som tilltalar folk. Jag känner mig inspirerad och det är kul när det går bra får då blir man motiverad att göra mera bra saker!

Till sin hjälp har hon tidigare haft ett väl fungerande samarbete med musikproducenter som Patrik Berger och Janne Kask, men även Lykke Li och Adam Olenius. Hur samarbetet fortsättningsvis kommer se ut är oklart men en sak är säker: Tove tycks vara den som har slutordet. Oavsett hur mycket jag på pappret har bidragit med så har jag tidigare övervakat hela förloppet. Jag är lite av ett kontroll-freak och det känns härligt att vara en stor del av hela processen och inte bara komma in och sjunga på slutet.

Inspirationskällorna är många och väldigt varierande. Den avgörande faktorn är helt klart stämningen och vad som tilltalar en just då, menar Tove och nämner några exempel. Jag kan bli inspirerad av film, Cindy Lauper, Marilyn Manson. Eller Bob Dylan.

Igår kväll hjälpte hon The Ark inleda sin sista turné och tjuvstartade samtidigt sin egen. Den 17:e april sparkar den dock igång officiellt och fansen har många uppträdanden att se fram emot. Det blir hennes första turné, något som inte tycks avskräcka Tove. Det gäller att gå in i det på något vis. Jag är så fruktansvärt peppad att få komma iväg och få ta del av andra intryck och vara i musiken på ett annat sätt. Sedan så älskar jag mitt band. Det är verkligen jättehärliga människor så jag tror det kommer vara skitkul!

Trots det explosionsartade kändisskapet så har livet inte förändrats överdrivet mycket. Hon svarar nekande på min fråga om hon behöver gömma sig bakom stora solglasögon och iklädd allt för pösiga kläder för att inte bli igenkänd och jagad. Gud nej! Jag är samma gamla Tove. Jag jobbar bara mer och så bor jag i en annan stad. Det är den enda skillnaden som tillkommit under de senaste två åren.

En vardag i stjärnans liv är varierande och något som helt och hållet beror på vilken slags period man befinner sig i. Om man är i en skrivperiod eller om man är i studion så sitter jag hela min vakna tid och bor nästan med människorna som man gör musiken med. Sen finns det perioder då man då man är ute och spelar och gör radio, eller så sitter jag hemma och bara försöker komma på briljanta idéer som jag kan använda på något sätt. Det är jätteolika, faktiskt!

Eftersom musiken introducerades relativt tidigt i Toves liv så har hon hoppat över många steg som för en vanlig tonåring tycks självklara. Ett sådant omfattar de funderingar om yrkesval som vanligtvis dyker upp i slutet av gymnasiet, något hon aldrig gick färdigt. Hon har därför svårt att skapa sig en uppfattning om vad hon skulle kunna tänka sig syssla med istället. Jag stannade någonstans och slutade tänka på det när jag var ganska ung. Då tyckte jag hursomhelst att det skulle vara ganska nice att vara kassörska på ICA för man fick träffa mycket människor och blippa varor i kassan. Men jag tror att om jag skulle göra något annat så skulle jag fortfarande vilja att det var kreativt och gärna något där man kan vara social. Att träffa härliga människor och skapa kontakter är en så himla stor del av det jag gör. Den friheten skulle jag isåfall vilja behålla på något sätt.

I skrivande stund kommer man utöver turnén kunna se Tove på festivalerna Storsjöyran och Popadelica, men hon har även andra mer privata önskemål. Om jag skulle få välja en festival att gå på och njuta av att vara i så är det Kräftfestivalen i Umeå för det är verkligen min uppväxt. Vi hade sommarstuga där och jag skulle vilja besöka den lilla lerfestivalen på samma sätt som när jag var fjorton år.

Något särskilt minne därifrån? Det var ju knappt bra band, discotältet var inte ett discotält utan ett tält med en strobe i och man ramlade runt överallt och var en liten fjortis. Men det var kul och något jag verkligen saknar!

Nu i veckorna släpptes singeln ”High and Low” men något nytt album kommer med största sannolikhet dröja ett tag till. Ett regelrätt album tror jag inte kommer i år men det kommer komma ordentligt med nytt material i någon form. Det kommer komma bra saker, jag lovar.

En duo med Robyn respektive Lykke li kanske…? Haha hmm, kanske det kanske…

Om ditt uttåg i Idol 2009 ”bara är början”, vad är då slutet? Finns det ett sådant? Man ska inte säga slutet, säger hon och tycks le. Man ska fortsätta hela tiden och för varje steg som man passerar så ska man hitta och sätta upp ett nytt mål och passera det. Men man ska aldrig säga slutet för det ska kunna gå vilket håll det vill!

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 109 [name] => Tove Styrke [slug] => tove-styrke [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 110 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 12 [filter] => raw ) )