Cirkus

Troye Sivan
Stockholm, 19/3 – 2019

Publicerad: 22 mars 2019 av Klas Mattsson

7

Troye Sivan har gått från att vara en YouTube-stjärna till att vara en popidol. När han äntrar Cirkus i Stockholm gör han det med den stundtals briljanta skivan Bloom i ryggen, där han med lätthet navigerar luftiga poplåtar med sin slicka röst. Stämningen på Cirkus är skyhög och spelningen är helt slutsåld. Upplagt för succé.

De gälla skriken som möter Sivan under den första låten överröstar nästan musiken. Leveransen av Seventeen sitter som en smäck och han kan verkligen tillförskaffa sig energin som publiken bjuder på. Han skuttar omkring, han springer upp och ner för trappor, han slänger näven upp i taket, det delas ut high fives.

Sivan lovordar Sverige så många gånger under kvällen att jag tappar räkningen. Han har via appen Babble lärt sig fraser som ”kanelbulle” och publiken får bendarr av beundran. Men det verkar faktiskt vara genuint – han har tydligen drömt om att bo i Sverige sedan han var liten. Han lägger dock till brasklappen att det gärna får vara under sommaren.

En annan viktig aspekt av Sivans artisteri är hans begynnande status som gayikon. Några låtar in i spelningen sticker han ut hakan och säger att hans ”vilda gissning är att det finns många personer i publiken som inte är straight”. Jublet vet inga gränser och en regnbågsflagga sipprar upp ur publikhavet. Mellansnacket som följer är genuint upplyftande och det avslutas med den insikten om att vara gay innebär att han ”kan göra vad han vill… how cool is that?”.

  • Det som hindrar spelningen från att vara den storslagna färgsprakande show som den har potential att vara är Sivans låtmaterial. Det är lite för många ballader och lite för få popbangers. Men ambitionen och förmågan finns absolut där, man måste minnas att Sivan fortfarande är ung och i framtiden kommer han ha en större diskografi till kaka att plocka russin ur. Mellanpartiet av spelningen spenderar Sivan i en soffa mitt på scenen – det symboliserar ganska väl hur energin gick ur rummet.

    Spelningens härligaste ögonblick är inför extranumret när Sivan deklarerar att nästa låt är den ”sista”, men att vi alla vet hur det funkar och han kommer såklart komma inspringandes på scenen igen. Han blottlägger hela charaden och det förstärker den känsla av genuinitet som präglar honom. När han sedan river av My My My! som sista låt når spelningen sin absoluta höjdpunkt. Det är en oemotståndlig poplåt som det är omöjligt att inte skriksjunga med i.

    Troye Sivan gör knappast de inbitna fansen besviken på Cirkus och spelningen är rakt igenom bra. Men jag tänker bara framåt och kan knappt bärga mig inför tanken på vad han kan göra i framtiden.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2816 [name] => Troye Sivan [slug] => troye-sivan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2817 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 6 [filter] => raw ) )