Unknown Mortal Orchestra
Sex & Food

11 april, 2018
Recension av Sofia Rönnkvist
6

Unknown Mortal Orchestras saknade fingertoppskänsla för funk och rock har äntligen kommit tillbaka. Albumet Sex & Food har visserligen en titel som påminner om en rätt lökig Tinderbio hos en person du verkligen inte swipear höger på, men det är ju insidan som räknas. Och, precis som tidigare, är den en godispåse av olika psykedeliska och disco-vibrerande små djupdyk in i frontmannen Ruban Nielsons själ.

Konsten att skapa variation är nämligen något som han har anammat helhjärtat, och på Sex & Food tydligare än någonsin förr. Ibland tror du nästan att det är Jack White som står bakom mikrofonen (på American Guilt) eller José González som håller i gitarren (på This Doomsday). Dessa är inte de klarast lysande konstverken på albumet – trots att det finns en sedvanlig touch av drömskhet inbakad, är det när den drömmande ådran får löpa hela linan ut som det imponerar som mest. Gärna med en stor dos trummaskinsdunder och syntiga disco-beats som på singeln Everyone Acts Crazy Nowadays, den sista i raden innan själva albumsläppet skedde. Bland låtarna på Sex & Food är den allra mest lik soundet från tidigare plattan Multi-Love, och möjligtvis är det en avsaknad av det hyllade dansanta därifrån som nu gör sig påmind.

Gräver vi vidare i godispåsen utkristalliserar sig dock en annan låt med tydliga gamla referenser som den absolut vackraste. Låten Hunnybee har medvetet tagit inspiration av bandets Swim and Sleep (Like a Shark) från 2013 och klätt om den i en ny, förtrollande design. Med en mjuk både folk- och R&B-skimrande melodi sjunger Ruben en kärleksfull låt tillägnad sin dotter med samma mellannamn som titeln. Trots familjekopplingen lyckas det vara låten som bäst omfamnar det första ordet i albumtiteln genom att vara riktigt sexig i sin lågmäldhet.

I stil med Hunnybee är också den avskalade Chronos Feasts on His Children (som typ fångar in ord nummer två – ”food”) ett lugnt litet mästerverk. Det är här, i det annars stormiga albumets öga, som Unknown Mortal Orchestra verkligen briljerar denna gång. Med hjälp av få men finstämda medel lyckas Ruban som bäst här, och det är synd att det framgångsreceptet får komma fram alldeles för sällan på Sex & Food. Trots sin stora variation är det tyvärr inte allt som prickar helt rätt, men det görs med knivskarp precision när det sker.

Skivbolag: Jagjaguwar

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 549 [name] => Unknown Mortal Orchestra [slug] => unknown-mortal-orchestra [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 550 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 13 [filter] => raw ) )