Ny musik

VIDEOPREMIÄR: It’s For Us – ”Stay”

Publicerad: 12 december 2018 av John Jonsén

En karg och intensiv singel från den svenska postpunkenscenens stjärnskott.

När förra årets debutalbum Come With Me släpptes så markerade It’s For Us tydligt att de var ett band som visste exakt vad de höll på med. Med låtar som In the Space och Ghost Officer verkade de sträva efter att bli ett av Sveriges mest fullblodade postpunkband, om vi ser till genrens samtida konsensus. Och om detta nu var bandets mål så har de nu lyckats, med uppföljaralbumets första singel tillika titelspår Stay. Referenspunkterna är närmare USA än något av våra grannländer, mer specifikt likasinnade band som Death BellsShadow Age och Death of Lovers, men It’s For Us frenetiska energi är vad som gör det unikt. Stays monumentala gitarrslinga är även som hämtad ur de kyliga 80-talslandskapen som The Cure en gång hjälpte till att forma, och agerar som en brygga mellan bandets alla influenser. En aptitretare för vad som tveklöst kommer vara en av 2019:s största postpunkkalas.

Sångerskan och basisten Camilla Karlsson kommenterar:

Stay är en av låtarna från skivan som bara skrev sig av sig självt. Vi jammade fram den på några minuter i repan och sen var den typ klar. Som att vi alla redan undermedvetet visste hur den skulle gå innan den var skriven. Texten handlar om att göra motsatsen till detta, skulle man kunna säga. Att vända ut och in på sig själv för att få en relation att fungera, trots att man vet att det var dömt till att misslyckas redan från början.

Vi har dessutom nöjet att få premiärvisa videon till Stay, som är en blandad kompott av personliga klipp, lite livematerial, lite dansmoves – en snabb helhetsbild över ingredienserna till vad som gör It’s For Us så karismatiska.

Stay är tagen från albumet Stay, som släpps 1 februari via Novoton.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2304 [name] => It's For Us [slug] => its-for-us [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2305 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 2 [filter] => raw ) )