Vita Bergen
Disconnection

18 oktober, 2015
Recension av Freja Wehrling
6

Efter en EP, ett flertal singlar och månader av hype är det äntligen dags för Vita Bergen att släppa sitt debutalbum Disconnection. Men frågan är, kommer detta verkligen tillgodogöra omvärldens behov av den drömska Göteborgsduon? Ja, i alla fall till viss del.

Med ett rykte om konserter lika fantastiska som kaotiska försöker William Hellström och Robert Jallinder nu föra över detta i Disconnection. Första spåret på albumet, In the City, kom som singel i slutet av augusti i år och definierar Vita Bergens musik på många sätt. En mörk underton hemsöker låten samtidigt som enträgna syntar lyser upp och följer William Hellströms sång utmärkt. Problemet är bara att denna låt kanske definierar deras sound lite väl bra.

Resten av skivan låter skrämmande likt och det blir ingen överraskning för den som har lyssnat på bandet ett tag. Det är samma smått domedagsaktiga bakgrund tillsammans med festliga melodier och explosiva trummor. Många av låtarna finns dessutom med sedan innan, och skivan känns inte riktigt så färsk som den borde. Den enda nya låt som riktigt kan tävla med de tidigare släppta singlarna är Replace. Där är trummorna hetsiga på rätt sätt och den jagande synten lämnar dig flåsandes och önskandes efter mer.

Men annars är det just gamla låtar som utmärker sig. Och de är riktigt bra. Som nyinspelade, med större budget och mer erfarenhet, har de fått till sig en mer välpolerad finish. Live-extasen känns av samtidigt som att spåren har den där känslan av blodigt allvar i sig som Vita Bergen är mästare på att skapa. Bookstore finns till exempel på Disconnection klädd i en än mer dramatisk skepnad och med ett trevligt gitarrsolo på slutet som gärna hade fått ta mer plats. Även Alexia har som sista spåret på skivan putsats till lite extra och blivit en självklar hit som bara väntar på att bli remixad och få dåna ut över dansgolven.

För trots att Disconnection lämnar dig med ett habegär, lite större än vad det borde vara, är det ändå ett utmärkt debutalbum. Ett smakprov på hur det är att se bandet live och en dramatisk skiva som ger mycket att upptäcka för nya lyssnare. Den stillar inte riktigt hungern efter nya låtar, men Vita Bergen är ett lovande band och Disconnection ger dem deras välförtjänta rätt till uppmärksamhet på indiescenen, i alla fall för ett tag.

Skivbolag: Woah Dad!

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1193 [name] => Vita Bergen [slug] => vita-bergen [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1194 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 9 [filter] => raw ) )