Scen del Hamninloppet

Vita Bergen
Festival Del Mar, 29/6 – 2018

Publicerad: 30 juni 2018 av John Jonsén

8

Vita Bergen som studiomusiker och Vita Bergen som liveband går knappt att räkna under samma namn. Det förstnämnda känns som dyrt producerad märkesklädespop och ska tilltala alla som en gång älskat men nu har tröttnat på Johnossi. På scen stöter Vita Bergen bort alla förväntningar och vägrar sluta att leverera energiska hits efter varandra. Det är nästan surrealistiskt hur mycket de skiljer sig, och från första sekund är det solklart vilken version av bandet som är bäst när de kliver på festivalscenen halv ett på natten.

En stor del av Vita Bergens livesuccé är tack vare William Hellström, bandets ansikte utåt, och den sinnessjuka mängd karisma och talang som huserar i hans kropp ska inte skämtas bort. Han delar ut några high-fives till publiken när bandets gå-på-gym-indie når sin peak, han byter instrument med sina bandmedlemmar som om de vore kostymbyten på Oscarsgalan, han går berserk på en golvtrumma (och delar av trummisens kit när golvtrumman blir trist), bland så mycket annat. Allt detta gör han med ett leende på läpparna och med glimten i ögat. Oavsett om Hellströms karriär fortsätter med Vita Bergen eller på egen hand i framtiden är det ett namn som garanterat kommer vara värt att minnas.

  • Det är så älskvärt att melodislingan i Nixon fått några extra lager av dist, att det osläppta materialet låter som Beach House på steroider och att ackordföljderna i Under the Sun känns så matematiskt precisionssäkra för att utvinna så mycket känsla som möjligt. All finess från studioinspelningarna ligger och gror under ytan, men allt det maximalistiska och all slagkraft är det som griper tag i en. Vita Bergen har nog mycket action och kalabalik för att en ska bli totalt hänförd under en hel timme, till och med under de sötsliskiga 80-talsballaderna.

    Det som står mellan Vita Bergen och att de ska ta över världen är bara en riktig dunderhit – deras Reptilia eller Mr. Brightside. Alla andra komponenter är som gjorda för att göra internationell succé, dessutom när scenattityden är mer av amerikansk proportion än någonting svenskt. Att Vita Bergen lyckas sprudla av så mycket livsgnista genom två så pass banala ingredienser som pop och rock är en konstform i sig, men materialet är så mycket större än vad en svensk scen kan hålla. Förband till Arctic Monkeys, USA-turné med Shout Out Louds – you name it. Vita Bergen har bevisat att de är redo för allt.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1543 [name] => Festival del Mar [slug] => festival-del-mar [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1544 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 16 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 1193 [name] => Vita Bergen [slug] => vita-bergen [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1194 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 9 [filter] => raw ) )