Xiu Xiu
Girl With Basket of Fruit

15 februari, 2019
Recension av Malcolm Jeppsson
8

Konsten att leverera en musikalisk käftsmäll är något som Xiu Xiu utan tvekan bemästrar. Girl With Basket of Fruit är ett solklart bevis på att den snart 18 år fyllda Kalifornien-baserade experimentella rockgruppen fortfarande lever och andas, i allra högsta grad. Musiken är lika skarp och aggressiv som den är flödande och hypnotiserande, och kan mycket väl betraktas som en slags uppskruvad och raffinerad uppföljare till det föregående albumet Forget.

Att efter några år som grupp klara av att bibehålla sin fräschhet är lätt att misslyckas med, men redan under skivans första skrikiga sekunder märks det att Xiu Xiu har mycket kvar att ge. Öppningsspåret (som även är titelspåret) slår upp portarna på ett mäktigt sätt. Det industriellt rytmiska drar nästan direkt tankarna till hårdare akter som Death Grips, och får en att spänna ansiktsmusklerna. Jamie Stewarts röst är desperat och ansträngd, och de stundtals obehagligt absurda texterna gör inte direkt upplevelsen mysigare (raden ”The Great Fish Head deforms the unborn” ur It Comes Out as a Joke är ett bra exempel). Här finns minsann inget utrymme för bekvämlighet.

Ungefär halvvägs in i skivan händer det dock någonting med stämningen i musiken, även om det är subtilt och nästan inte märks av förrän efteråt. Det kaxiga och vassa ersätts sakta men säkert av något annat, något mer nedstämt och sentimentalt. Det sipprar först fram genom små luckor med en mjukare dynamik, framför allt genom förändringar i instrumentationen (till exempel i Amargi Ve Moo och The Wrong Thing, där Stewart nästan påminner om en sen Bowie), men så småningom tar det över nästan helt och hållet. Det sista spåret, Normal Love, lugnar ner sinnena med sin relativt avskalade och melodiösa hållning och skänker djup och kontrast åt albumet som helhet.

Texterna är som alltid när det gäller Xiu Xiu intressanta, detaljerade, och målande på de mest bisarra sätten. De tål att grottas ner i, och skänker det musikaliska temat ytterligare en dimension. För det mesta är det väldigt känslobaserat, men ibland är det även politiskt, som i Mary Turner Mary Turner. De sista raderna lyder: “Fuck your guns, fuck your war, fuck your truck, fuck your flag”.

Trots att Girl With Basket of Fruit är ett väl genomarbetat verk så tenderar de aggressiva delarna att bli en aning långdragna, vilket gör att musiken segnar och aldrig riktigt helt och hållet lyckas fälla väggen som den står och trycker mot. Men det kan mycket väl också vara så att det är syftet, i och med att allt lägger sig så vackert till ro på slutet.

Girl With Basket of Fruit är av Xiu Xiu ett statement, en stolt pånyttfödelseförklaring av gruppen, som de senaste åren visat en del symtom på trötthet. Det märks att det lagts tid och kärlek på skivan, med alla detaljer in i varje litet oljud noga trimmat och inbakat i en fantastisk mix. Kompositionerna följer inga traditionella lagar om tonalitet och progression, och väver in en hel massa intressanta element i en nästintill unik ljudbild. Samtidigt försöker skivan inte vara något annat än precis vad den är. Det saknas ett tydligt klimax, men det spelar ingen roll när allt annat är så magiskt genialt.

Skivbolag: Polyvinyl

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1819 [name] => Xiu Xiu [slug] => xiu-xiu [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1820 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 11 [filter] => raw ) )