Yeasayer
Fragrant World

22 augusti, 2012
Recension av Magnus Olsson

Genreöverskridande Brooklyn-nördarna fortsätter mixa musik likt ingen annan. Såväl tidsperioder som genrer blandas i den mixer som enbart finns att hämta i vintage edition. Deras experimentella yta är än mer obskyr än tidigare. I likhet med Röyksopps Senior är Fragrant World en djupdykning. En främmande värld – både för lyssnarna och medlemmarna i Yeasayer.

Bortser vi storslagna Henrietta saknar Fragrant World lite av de dansanta passagerna vi blivit bortskämda med. Singlar som explosiva O.N.E och Ambling Alp får vi dock klara oss utan. Den här skivan handlar inte om de stora låtarna även om det varit deras levebröd. Det är den organiska uppbyggnaden, låtarnas knarrande konstruktion och den smältande effekten som presenteras. En suktande känsla av kreativitet och nyskapande sipprar genom albumets naturliga ordning. Från inledande Finger Never Bleed slungas vi in i ett melodiskt mantra för att landa i Hot Chip-vibbrerande Devil And The Deed till dansgolvsbrottaren Reagen’s Skeleton.

Men trots all idérikedom måste jag medge att jag stundtals saknar de smekande vindarna från föregångaren Odd Blood. Och frågan är varför de inte spann vidare på dessa melodier. Hur mycket jag än uppskattar att de utforskar nya territorium lyckas de inte alltid slå omkull oss med den här mörka mixen.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1132 [name] => Yeasayer [slug] => yeasayer [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1133 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 4 [filter] => raw ) )