Live

Youth Lagoon får oss att sväva på molnen

Publicerad: 3 mars 2012 av Magnus Olsson

Youth Lagoon,

Debaser Slussen, Stockholm

Betyg: 8/10

The Year Of Hibernation var en av de skivor som gjorde mitt 2011. Youth Lagoon kom som en frälsare för chillwave-genren. En gren av popmusiken som spåddes bli en fluga, och det är Trevor Powers som håller liv i den. Tack vare The Year Of Hibernation är inte flugan ihjälslagen, tvärtom. Det finns onekligen en vacker attraktionskraft i den sängkammarpop som Youth Lagoon presenterar. Och vi faller alla som käglor när det handlar om ensamma unga män som skapar musik för varmare breddgrader. Och i regel ter sig denna musiken som bäst på skiva, vilket på förhand grämer mig. Det är nämligen få band i den här hörnstenen av pop som lyckas i livesammanhang, Washed Outs vågor är ett undantag, vilka Youth Lagoon numera kan ställa sig sida vid sida.

Debaser Slussen är proppat. Kanske årets fail? 200 meter kö med 90 minuter kvar till spelningen, ingen kommer in. Å andra sidan ett privilegium för de som fick chansen. Inledningen är lite trevande, men det artar sig snabbt, och en drömsk hinna blåser liv i alla ensamma själar. Ögon som tindrar och smilband högt över öronen.

Från Posters till July. En nervkittlande känsla av full njutning, utan perfektion. Problemen är många. Rundgångar och världens sämsta ljud. Men låtarna är starkare, och övervinner dessa olägenheter. Och någonstans i all problematik får det sin charm. Publiken är fantastisk, och i Montana har hipsterpubliken omvandlats till en fotbollskör. Mycket möjligt är det här årets ögonblick. Så bekymmerslöst, så nervöst, men så äkta. Det är inte fläckfritt någonstans, men det är en påtaglig känsla fylld med kärlek. Att Daydream sätter slut är inte mer än rätt, nu kan vi dagdrömma om detta i evigheter.

Foto: Magnus Olsson