Arena

Fleet Foxes
Roskilde, 6/7 – 2018

Publicerad: 7 juli 2018 av Rikard Berg

6

Till skillnad från de flesta andra band i folkrevivalen på 00-talet har Fleet Foxes inte velat anpassa sig en millimeter för en större publik. De har aldrig försökt bli mer arena. Trots att gruppen stod allra längst fram i täten av den då så populära genren så försvann de från ljuset, tog sex år på sig, och återvände förra sommaren med Crack-Up – sin mest navelskådande skiva i karriären. Bestående av komplexa melodier, snåriga texter och helt utan Mykonos-hits, fick skivan blott ett smalt genomslag.

Trots denna arena-aversion är det just på Arena-scenen som Fleet Foxes står på Roskilde. Detta enorma tältspektakel skärmar av dem från allt solljus och skapar en dåsig bubbla i skuggan. Det är mycket folk som tagit sig hit, extra många för att det är första gången de står på dansk mark sedan hösten 2011. Den stora publiken får dock inte Robin Pecknold att ändra ett uns på sin invanda livestrategi – han kniper stenhårt ihop ögonen och försvinner helt in i sig själv.

  • Musikaliskt är konserten imponerande. Sexmannabandet syr sömlöst ihop nytt material med äldre. Hela tiden byggs änglalika harmonier upp och flyter på i en konstant ström. När Pecknold byter gitarr mellan låtarna tar det inte mer än en sekund, och Morgan Henderson hoppar friskt mellan baryton och träblås. Men att imponera är inte samma sak som att gripa tag, och för att uppnå det senare vidtas inga särskilda tricks. En barriär ligger mellan publiken och bandet, som ser ut som att de lika gärna hade kunnat stå hemma i replokalen.

    Third of May / Ōdaigahara har knappast samma allsångspotential som White Winter Hymnal, och när konserten slutar är det just bandets gamla material som folk nynnar vidare på under tiden de går därifrån. Det är synd, eftersom Crack-Up är en minst lika bra skiva som de två föregångarna. Fleet Foxes lever med risken att uppfattas som föredettingar, men om det innebär ett kliv ner till mindre scener kanske det ändå blir bäst för dem i längden. Stora scener är svåra att ta.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 592 [name] => Fleet Foxes [slug] => fleet-foxes [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 593 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 18 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 38 [name] => Roskilde [slug] => roskilde [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 39 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 297 [filter] => raw ) )