Festival

INFÖR: En guide till polska Open’er Festival

Publicerad: 24 juni 2015 av Rikard Berg

Open’er Festival 2015
Gdynia, 1-4 juli
Artister: The Libertines, Drake, St. Vincent, Disclosure, D’Angelo, Mumford & Sons med flera

När jag 2013 åkte till Open’er Festival i polska kuststaden Gdynia för första gången var det inte så lätt att locka med mig vänner. Många associerar Polen med helt andra saker än vad det för oss faktiskt rörde sig om – långa vita stränder, ljusa lövskogar och brännande solsken, vi kände oss mer som turister vid Medelhavet än vid Östersjön. Festivalen, som är Polens största, drar dryga 80000 besökare årligen men skulle kunna dra det dubbla till det enorma området och med sin smidiga struktur med gratis bussar och minimala köer. Med några av de största artisterna inom indierock, R&B och dans och en hungrig publik så är konserterna i princip alltid på topp – och på grund utav den för svenskar billiga valutan kostar en resa i sin helhet egentligen inte mer än att åka på en festival som Bråvalla.

2014 var det betydligt lättare att få med mig folk, denna gång var vi drygt dubbelt så många som åkte dit. Vi kunde undvika de få misstag vi gjorde året innan och fokusera helt på det positiva. I år är inte Festivalrykten på plats över huvud taget, men vi sätter ihop en guide åt potentiella besökare ändå. Saknar du en biljett till Roskilde och är sugen på att kombinera gigantisk festival med solsemester – ta chansen.

opener2
Foto: Tomek Kamiński / Press

Resa och boende: På grund utav Östersjön är tåg tyvärr ett olidligt tidskrävande alternativ till Gdynia – i stället gäller det att åka båt eller att flyga. Färjor går direkt från Karlskrona, och från Nynäshamn kan man åka till grannstaden Gdansk. För den som vill resa på kortast möjliga tid går det direktflyg mellan Stockholm Skavsta och Gdansk på bara en timme.

Alldeles intill festivalområdet finns det en campingplats där uppskattningsvis en tredjedel av besökarna bor – vi gjorde det misstaget 2013. Den är stendöd, bökig och omysig, med långa långa köer till att köpa vatten eller till att duscha. I stället är det bättre att hyra ett boende via Airbnb eller liknande – 2014 fick vi tag på en enorm trevåningsvilla på lagom avstånd där vi kunde bo för bara 200 kronor per natt och person. Det går ett pendeltåg mellan Gdynia och Gdansk, så hittas ett boende där så fungerar det bra.

Ölpriser: Festivalen är sponsrad av Heineken, så bered dig på att dricka uteslutande just det på området. 50 cl kostar 12 kronor och säljs både på det vanliga området och på campingen (den enda fördelen med att bo där). Tack vare deras supersmidiga betalningssystem är det aldrig några köer, trots att det är 80000 som befinner sig på området. Ölen dricks bäst i öltornet som är beläget intill den stora scenen, med tre våningar med utsikt mot konserterna.

opener3
Foto: Tomek Kamiński / Press

Maten: Det finns ett matområde som sträcker sig längs med hela den enorma festivalen där allt du kan tänka dig säljs för en spottstyver. Vi rekommenderar särskilt veganbuffén som är god, mättande och säljs för hälften så mycket som det hade kostat i Sverige. Någon polsk specialitet är inte att räkna med på menyn, utan det rör sig mest om vad du är van vid sedan tidigare – bara att allt (utom Smålandsrullen) finns.

Eftersom konserterna börjar så sent på kvällarna går det dock lika bra att äta all mat inne i Gdynia, där det i turiststråken ner mot hamnen finns några riktiga guldkorn. Oroa dig inte för priserna – en trerätters inklusive dryck på den fantastiska indiska restaurangen får du för under 100 kronor och det är det dyraste vi råkat ut för. Om du bara vill kan du äta dig mätt någonstans i närheten för under 20.

Aktiviteter inne på området: Om du får en lucka där du inte ser på en konsert, hänger i öltornet eller går mellan scenerna (mellan de två största tar det en kvart att gå, så mycket tid går åt på det sättet) finns det en hel del annat att göra. I flygplansbunkrarna har de stuckit in såväl Silent Disco som modevisningar och politiska arenor. 2013 var det ett stort pariserhjul på plats – 2014 hade de ersatt det med stora kuber av hö vars nytta och underhållningsvärde var oförklarligt. Hur som helst är en av festivalens största fördelar att så mycket tid spenderas utanför den då hela dagarna är lediga – och då finns det mycket annat att göra.

opener4

Aktiviteter utanför området: Staden Gdynia är i sig själv kanske inte direkt en sevärdhet, men om vädret är på din sida är den stora stranden nere mot turiststråket värd att dagligen lägga många timmar på. Kanske framförallt på den orimligt billiga strandbaren, där en orimligt god, stor och stark drink inklusive fruktbitar (av storleken: typ en hel ananas) kostar dig 40 kronor, eller en öl någontans mellan 5 och 10 kronor. Häng på deras uteservering eller köp med dig flädervinet Varna och ta med dig ut på piren (på allvar så gott att vi övervägt att skriva ett brev till Systembolaget och be dem att ta in det i sortimentet), ta ett bad i havet eller spela beachvolleyboll. Shuttlebussen som går från centralstation till festivalområdet (gratis och hela tiden) kör dessutom vidare någon kilometer till stranden Babie Doły som ligger mer naturskönt än stadsstranden och alldeles intill en torpedanläggning från andra världskriget.

Gdynia är i praktiken sammanflätad med grannstäderna Gdansk och Sopot, dit ett pendeltåg tar dig för 10 kronor. Gdansk är en medeltida stad som lätt går att bränna några timmar i, medan Sopot är mer utav en pittoresk liten lyxort, klart värd att spendera sin tid i för att kurera slitenhet från festivalen.

Allt som allt – en festival för den som vill maxa det mesta: konserter, sol och sightseeing – utan att behöva lägga hela sommarbudgeten på det.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1461 [name] => Open'er Festival [slug] => opener-festival [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1462 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 12 [filter] => raw ) )