Lista

8 lovande kvinnliga akter 2019 – R&B/soul

Publicerad: 8 mars 2019 av redaktionen

Vi brukar egentligen inte skriva om artister i egenskap av ”kvinnliga akter” – snarare som helt otroliga rappare, DJ:s, gitarrister, producenter, frontpersoner eller låtskrivare. Men så är det också den internationella kvinnodagen i dag, vilket vi ser som ett utmärkt tillfälle att konstruktivt motarbeta den ojämställdhet som fortfarande råder inom musikbranschen, på festivalscenerna och i Spotify-biblioteken. Nedan hittar du därför åtta fantastiska kvinnliga akter inom R&B/soul-genren som alla har lovande karriärer framför sig. Vi ser fram emot att följa dem under 2019.

Vår spellista med alla artister inom indie, hiphop, elektroniskt och R&B/soul hittar du här.

Lizzo

Lizzo släppte singeln Juice den 4 januari och exakt där blev 2019 hennes år. Även under ett par kreativa föregående år har Detroit-sångerskan släppt både humoristiska, smarta och stärkande R&B-bangers, men Juice är definitionen av en härlig låt: Lizzo låter så bubblande att det känns som att hon rymmer ett helt kompisgäng på väg till en fest. Hon skrattar, ändrar tonläge och för dialog med sig själv om oönskade DM:s i årets bästa brygga. ”Ain’t my fault that I’m out here makin’ news.” Lizzo, tidigare i livet fylld av självhat och tvivel precis som så många av oss, har nått en punkt där hon kan omfamna sig själv till fullo, och det märks på hennes sprudlande musik. Det märks också på omgivningen. Vi är alla i någon mån Shawn Mendes det här året.

– David Winsnes

Kadhja Bonet

I några års tid har Kadhja Bonet redan smugit runt i skuggorna, bland annat med ett Sverigebesök förra våren när hon gästade Stockholm Soul. Men mycket mer har hänt sedan dess. Albumet Childqueen från i juni var ljudet av sommaren självt, med varma tunga dagar och dåsiga hjärnor. Soultraditionen hon hämtar från är tydligt rotad i ett lummigt 70-tal – inte minst det psykedeliska gunget från Shuggie Otis eller Minnie Riperton ligger nära till hands. På så vis har Bonet blivit en modern röst för ett sound som ofta hamnar i skymundan i sin genre i dag. Det är ett välkommet stilbrott, uppfriskande i att det är så motsträvigt. Till sommaren 2019 tar hon sina soulpärlor till norska Øyafestivalen, vilket bäddar för ett besök på Way Out West samma helg.

– Rikard Berg

Snoh Aalegra

Det är kanske märkligt att ha med en artist som Snoh Alegra på den här listan. Listan på meriter är väldigt lång redan – samarbeten, soundtrack till stora actionfilmer, hyllningar av legendarer och utlåningar av sin röst till en viss kanadensisk världsartist. Men låt oss nu, en gång för alla, rikta allt fokus mot denna svenska soulstjärna. Snoh Alegra är sagan om en artist vars talang redan har gjort avtryck i en amerikansk R&B-värld, men vars hemland fullkomligt sover. Förra våren besökte hon Stockholm och en liten bar för endast inbjudna – det är skrämmande långt ifrån vad en artist av hennes kaliber bör få göra. Låt oss göra om och göra rätt: 2019 är året som vill vi se Alegra på de stora svenska scenerna.

– Amel Suljevic

Kilo Kish

Du kanske känner igen Kilo Kish från när hon gästat superstjärnor som Vince Staples, Chet Faker och Gorillaz. Kanske minns du semihitten Locket för några år sedan. Kanske har du hängt med i hennes ändå mestadels förbisedda karriär sedan debut-EP:n 2012, då hon samarbetade med både The Internet och nyss nämnda Vince Staples ett par år innan deras respektive stora genombrott. Av alla dessa anledningar är det måhända blasfemi att försöka stämpla Kilo Kish som “upcoming”, men i höstas gav hon ut en EP som helt och hållet känns som en pånyttfödelse. Mothe är sex låtar där hennes futuristiska R&B möter närmast Depeche Mode-inspirerad indrustrisynt, cowbells och hårt distad bas. 2019 kan mycket väl bli året då Kilo Kish tar steget från flitig gästartist till att bli en egen gravitationskraft.

– Rikard Berg

Raveena

Raveena är mjuk som sammet och hård som sten på samma gång. Hennes lena röst ackompanjeras av drömmiga melodier och kombinationen känns ungefär som att kura in sig under täcket efter lång, kall kväll. Samtidigt är hennes texter en explosion av ämnen som sexualitet, kvinnlig styrka och etnicitet. Hon är ärlig, rättfram och ber inte om ursäkt för det. Med en EP och ett antal nysläppta singlar i bagaget har Raveena precis avslutat sin första turné och ett debutalbum planeras att släppas innan sommaren. När så mycket omkring oss är hårt och skarpt är en platta från Raveena precis vad som behövs för att göra 2019 snäppet mjukare.

– Daria Spitza

Sudan Archives

Brittney Parks snubblade över en fiol i tioårsåldern och lärde sig spela instrumentet själv på rent gehör. Nu skapar hon en fusion av modern soul och traditionell sudansk fiolfolkmusik, uppbackat av egenproddade beats som i sin tur är lika experimentella som allt annat hon sysslar med. Musiken ger hon ut under namnet Sudan Archives och hittills har hon mäktat med två EP:s under 2017 och 2018. Förra året besökte hon Clandestino Festival i Göteborg och med tanke på att hon befinner sig i Europa även sommaren 2019 kan vi hoppas på ett kärt återbesök på svensk mark.

– Rikard Berg

Lil Halima

”Skandinaviens nya R&B-stjärna” eller ”Skandinaviens nya pophopp”? Lil Halima är artisten som förmodligen kommer sno åt sig bägge titlarna i sinom tid. Rötter från Kenya och en uppväxt högt upp i norra Norge bäddar för en artist som inte vill hamna i våra intetsägande musikjournalistiska fack. Den gamla skolans melankoliska skandinaviska pop möter den moderna lekfullare motsvarigheten – med ett varmt soul-filter över det hela. Lägg till ett personligt låtskrivande och ett extremt snyggt visuellt språk och vi har en artist som är oförskämt genomtänkt för sin ålder. Norge har ännu inte riktigt fattat hennes storhet, kanske kan vi tillsammans hjälpa dem på traven.

– Amel Suljevic

Laura Misch

Med sina två främsta verktyg – rösten och saxofonen – kommer Laura Misch under 2019 förtrolla de flesta av publiker. Precis som Misch den äldre ryms här en stor portion jazz, en fäbless för J Dilla-trummor och en silkeslen soulröst. I Laura Misch ryms också en multitalang som oftast helt själv skriver och producerar sin egna musik – gärna från sitt sovrum i London. Den nya eran av UK Jazz (som vi här lite slarvigt slänger in i R&B-kategorin) visar vid det här laget även den grinigaste av gubb-skeptiker att den samtida jazzen mår fint.

– Amel Suljevic

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3053 [name] => 8 mars [slug] => 8-mars [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3054 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 4 [filter] => raw ) )