Festivalreportage

Åre Sessions – med festen i fokus

Publicerad: 1 maj 2017 av Magnus Olsson

Att kombinera skidåkning med festival är inget nytt. I Alp-länderna är det ett beprövat koncept där den mest framstående aktören samlar namn som The Prodigy och The Chemical Brothers för en förlängd afterski. Som den skidnation Sverige är, är det nästan ett frågetecken hur det kommer sig att en festival av detta slag inte uppenbarat sig tidigare? De svenska fjällen samlar tusentals varje helg, där många väljer att kombinera skidåkning med fest. Med andra ord finns redan underlaget vilket också bekräftas under Valborgshelgen, då första upplagan av Åre Sessions äger rum.

Det är sent på säsongen, sista skidhelgen tillika första festivalhelgen. Snön är borta i dalen och det mysiga och Alp-liknande centrum har sprängts in av restauranger som håller yttersta toppklass. Åres svar på Riche sägs det om Wersen:s. Strax intill, på det lilla torget, bjuder havrejätten Oatly på ”after milk” samtidigt som några av festivalens övriga sponsorer bjuder in till andra jippon.

Åre Sessions kan nästan liknas vid Stay Out West, även om det mesta huserar vid Holiday Club – en stor arena av samma snitt och storlek som Annexet med en mindre intilliggande scen som huseras av Nöjesguiden. Den lilla byn gör att du enkelt och på mindre än två minuter kan kryssa mellan ett spelställe, en bar eller en restaurang. Bara 250 meter från huvudområdet finner du Country Club där akter som Fireside, Les Big Byrd och Anna of the North spelar.

 • På senare år har Hotell Nöjesguiden blivit en given tillflykt som uppladdning under Way Out West där du kan bada i ölbiljetter och gratis käk. Riktigt samma roll får inte hotellet idag även om det osar vuxendagis, finns en svit som fylls med fester och en lobby som bjuder på åka-skidor-spel från en spelhall signerat 80- och 90-talet.

  Att åka skidor är med andra ord inte en nödvändighet för att njuta av Åre Sessions, det finns massor av upptåg även dagtid: tidig afterski med dj’s i närheten av backen, roomservice från hamburgarjätten Max och poolparty med MTV är bara exempel på hur du kan fördriva tid fram till kvällens bravader. Många väljer att avnjuta backen åtminstone en dag, där Åre också visar vilken skidåkning som finns att ta del av.

 • Festivalen bjuder på ett innovativt biljettsystem där besökarna köper skipass precis som vilken skidhelg som helst med den lilla bonusen att en festivalbiljett ingår. Helt utan extra kostnad. Det hela medför dock att det är svårt att uppskatta hur många som tänkt sig till festivalen. Jämför man beläggningssifforna för hotellen föregående år mot årets siffror ser man att de ökat från 30 % till 100 % i år. Det finns inte en bädd ledig om man så ens önskar denna helg, även om ett par hotell stängt ned för säsongen.

  För att vara en ny festivalsatsning är den nästan helt utan barnsjukdomar, å andra sidan finns det massor av rutin i Luger som årligen genomför tusentals konserter och festivaler som Way Out West och Popaganda. Den enda egentligen missen är att inget kan konkurrera med afterski. Det är det första budordet i skidvärlden. Åre Sessions har bland annat satsat på State of Sound och Cleo vid Timmerstugan, och där håller folk låda tills solen går ned. Det medför dock att spelningar på andra delar av festivalen blir lika glest befolkade som Åre off-season. Först senare under kvällen när huvudakter som Erik Lundin och Little Jinder börjar är det som folk vallfärdar mot ”festivalområdet”.

 • Tendensen att vi tänjer begreppet festival har de senaste åren varit en tydlig trend, och Åre Sessions är långt ifrån den definition som innefattar tält och lera. Möjligen är blöt snö det närmaste man kan komma. Att dessutom kombinera semester med festival är något jag personligen upplevt som en utveckling inom festivalcirkusen. Sommartid lockar kroatiska festivaler med paradis och exotiska Medelhavsöar och parallellt med Åre Sessions gick ”lyxfestivalen” Fyre Festival av stapeln. Den senare havererade till den grad att sociala medier kokade över. Men poängen är att festival inte bara handlar om musik, unika upplevelser står allt högre i kurs.

  För att förlänga festivalupplevelsen genomfördes en förfest i Stockholm, en dryg månad innan festivalen och ett festivaltåg som halvvägs in innehöll både en rullande drinkvagn, paraplydrinkar och ett musikquiz rullade upp från huvudstaden.

  Festivalens första dag bjuder även på festivalens självklara höjdpunkt, Jonathan Johansson gör en hemlig spelning i kabinbanan på väg upp till toppen av åreskutan. Det är precis den här intimitet och typen av unika upplevelser som en festival av det här slaget bör satsa på. Nästa år önskar jag att några artister åker upp och ned i liften och sjunger ett par låtar, konceptet är nämligen oslagbart och oerhört naket med en artist som Jonathan Johansson.

 • Det kanske bästa med Åre Sessions är att det andas fest. Hela poängen är en kul helg i fjällen. Det är ganska befriande då många tillställningar numer känns alldeles för tillknäppta och sovande. Eftersom festivalen utgår från afterski följer sinnesstämning och artistutbudet därefter. Det är inte här du kommer upptäcka morgondagens artister – här kommer du istället vara svinpackad och bröla loss med The Hives i sann ZTV-anda och se Postkodmiljonärens Rickard Olsson spela luftgitarr i publikhavet till Hurula. Bara en sådan sak.

  Det är också därför Åre Sessions träffar rätt – de väljer folkkärt och fest, utan att för den delen tumma på upplevelsen. En balansgång få lyckas med.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1774 [name] => Åre Sessions [slug] => are-sessions [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1775 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 26 [filter] => raw ) )