Festivalreportage

Gården – en ambitiös nykomling

Publicerad: 17 juni 2019 av redaktionen

I början av juni var vi på premiären för nya festivalen Gården, som är en utveckling av förra årets endagskoncept Garden. Precis som förra året hölls festivalen i Trädgårdsföreningen i Göteborg, mitt bland palmhus, fontäner och svettiga göteborgare. Solen gassade på, ett kärt göteborgsband återförenades och ölen smakade bättre än någonsin. Så vad tyckte vi om Gården?

 • Konserterna

  En röd tråd har gått genoms årets recensioner från Gården. Alla artister som spelat har visserligen fått goda betyg av oss, men det låga antalet besökare har, förutom på de riktigt stora spelningarna, också genomsyrat atmosfären. Deerhunters Bradford Cox säger att det är den varmaste scenen han någonsin stått på. Han fortsätter med att berätta: “I’m not used to playing shows without any fans”. Han syftar givetvis på bristen av fläktar, men även en annan tolkning blir denna gång, sorgligt sann.

  Majoriteten av årets imponerande bokningar är band och artister från helt andra delar av världen. Det är därför typiskt att det band som drar till sig flest glada fans, som får bäst stämning, är Bad Cash Quartet från Göteborg. Under deras spelning lossnar allting, publiken kommer igång, och vi får den folkfest vi hela tiden väntat på. Kanske hade festivalen mått bra av fler bokningar som fyller samma funktion, fler artister som kanske inte bara har en riktigt trogen mindre fanskara, utan artister som många har en relation till. Det är förstås tråkigt att säga, men med tanke på att festivalens första dag är på en vanlig arbetsdag, och dessutom är ganska dyr, är den för smal. För det spelar ingen roll hur imponerande mindre bokningar man har, hur mysigt upplagd festivalen är, om besökarna uteblir.

 • De som befinner sig på Gården får dock valuta för pengarna. Lineupen har bjudit på många imponerande bokningar, och majoriteten av artisterna tar ut sig ordentligt för att verkligen få igång besökarna. Vissa har lättare för att få igång stämningen än andra, men sanningen är att var och en av dem hade förtjänat en mycket större publik än den som årets upplaga av Gården tillhandahöll. Trots det njuter vi när vi står framför scenen och får se band som Pond, Shame och Black Midi. Och hey, det är inte helt dumt att ha utrymme för att dansa och slippa evighetslånga öl- och toalettköer.

  Det brittiska rockbandet Shame verkar inte bry sig om vilken scen de står på, eller hur många som befinner sig framför den. De kör som om det gäller liv och död, och när sångaren till slut börjar crowdsurfa och lyckas ställa sig upp på besökarnas händer börjar man nästan undra om det faktiskt står liv på spel. Skrikande med bar överkropp får han igång publiken ytterligare, trots att flera moshpits redan ägt rum framför scenen. Basisten i sin tur tar i så hårt att han flera gånger håller på att snubbla, för att slutligen landa i något slags Michael Jackson-pose där det ett tag ser ut som om han brutit benen. Stämningen är så långt ifrån ostron och dyr öl som man kan komma – det känns snarare som en garagespelning som bara råkar äga rum i Göteborgs trevligaste park. Precis som det ska kännas.

 • Hänget

  Stämningen på Gården är så trevlig att till och med när en vakt tvingas kasta ut en besökare, som är alldeles för bäng för att fungera på festivalområdet, går de skrattande, hand i hand, tillsammans ut genom parken. Kanske är det vädret? Kanske är det vetskapen om långhelgen? Kanske möjligheten att få hänga i Trädgårdsföreningen OCH festa samtidigt? Festivalbesökarnas humör är hur som helst på topp, och dyr öl konsumeras som vore det huvudstaden som festivalen ägde rum i. Området bjussar också på ett gäng trevliga hängplatser – ett ölområde på klubben Trädgårn’s uteservering, ett i skuggan av träden mitt i parken och ett flertal food trucks med sittplatser omkring. Ultimat upplägg för skönt häng, helt enkelt.

 • Festivalens centrala placering bjuder också på bra möjligheter till förfest och paus-häng utanför området. Avenyn alldeles runt hörnet för medelåldershipstern, Cava i någon av Göteborgs parker för den yngre generationen, Vasa en promenad bort för den som precis fyllt 18 och fortfarande vill börja festen med hallon-och lakritsshots, och Kungsportsplatsen för den som bara vill ha en jävla öl. Gott om alternativ för att hålla strupen fuktad, med andra ord.

   

  Maten

 • I det starka solljuset ligger ostron utspridda över ett lakan av is. Det är smått oklart hur de faktiskt klarar sig där i hettan, och svårt att avgöra hur populära de faktiskt är. Snyggt är det ju dock, och någon slags markör för vad för slags festival Gården vill vara. Och ja, vad vore väl Göteborg utan sina skaldjur?

  Är man inte på humör för att sörpla i sig ostron finns det säkrare kort på plats. Food trucks står utplacerade och bjuder på bland annat burgare, lamm och bánh mì. I kön till den sistnämnda hittar vi självaste Sarah Klang, efter sin spelning. Det lär väl vara något slags kvalitetsmarkör? Vi vet å andra sidan inte om hon tyckte om det.

 • Så?

  Gården är en nykomling, en festival som vill mycket och som har gott om potential, men som också har lite kvar att bevisa. Det som framför allt kan bli svårt för arrangörerna FKP Scorpio är konkurrensen med Way Out West. Gården har i sin första upplaga levererat ett koncept snarlikt det som Way Out West har kört på i snart 12 år, och som blivit en trogen favorit bland Sveriges festivalbesökare. Då målgruppen tycks vara densamma blir problemet simpelt men ofrånkomligt; de som inte har möjlighet att lyxa till det och testa en ny festival utöver den årliga Way Out West-vistelsen kommer troligtvis välja det säkra för det osäkra. Det lämnar lite utrymme kvar till en ny festival som Gården, om den inte hittar en egen nisch. Kanske skulle man tjäna på att testa ett lite annorlunda koncept, sänka biljettpriserna och öppna upp för fler välkända, lokala akter? Den första upplagan har bjudit på två väldigt trevliga dagar, men det återstår att se huruvida Gården lyckas etablera sig i dagens festival-Sverige.

  Text: Daria Spitza och Andreas Hörmark

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2716 [name] => Gården [slug] => garden [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2717 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 20 [filter] => raw ) )