Nyhet

Här är vinnarna på Manifestgalan

Publicerad: 11 februari 2017 av Magnus Olsson

Manifestgalan gick av stapeln igår.

Sedan 2003 har Manifestgalan arrangerats för att prisa och hylla Sveriges oberoende artister, ett pris som verkar för att bryta normen och lyfta talang som inte alltid konkurrerar på samma villkor. Priset delas ut i 21 olika kategorier, nedan hittar ni samtliga vinnare med juryns motiveringar.

Hårdrock

Den indiehårdrockiga grungepunken serveras både lättsamt, argt och ömt med 2016 års läckraste basmuller som stadig följeslagare genom de tio spåren. Ett tidlöst, kompetent, energiskt och framförallt ärligt album som tål att lyssnas på om och om igen.

Trion från Göteborg som bildades ur spillrorna av The Volcano har med ”Quit continue” raserat barriärer mellan subkulturer och byggt broar mellan musikaliska uttryckssätt.

Vinnaren är:

Lava Bangs – Quit Continue

Dans

Årets vinnare i kategori Dans rör sig ledigt mellan disco, house och techno och blandar framåtdriv med sidledes sväng, organiska melodislingor med empatisk monotoni och klassiskt elektroniskt formulatänk med innovationsanda.

Vinnaren är:

Dan Lissvik – Midnight

Folk

Med ett uttryck som organiskt växlar mellan lågmäldhet och intensitet har förstklassiga musiker skapat en lika vacker som säregen skiva.

En hyllning till episk ensamhet och en passionerad djupdykning i uråldrig kvinnotradition och mystik, där den slanka, klara rösten obesvärat kastar sig utför skogssluttningarna och t.o.m. koskällans ojämna takt blir till drabbande nyåldrig musik.

Vinnaren är:

Ulrika Bodén med AhlbergEk & RoswallPetter Berndalen & Daniel Fredriksson – Te berga blå

Punk

Med kängnäven höjd har bandet tagit sikte på det hyperindividualistiska samhället och fullkomligen grusat allt motstånd med sin skoningslösa, kolsvarta och briljanta crustpunk. Genom hopplösa melodier och träffsäker d-takt reser sig bandet ur den skånska avgrunden och levererar ett grandiost politiskt manifest; en aggressiv ljudmatta ackompanjerad av skarpsinnig och sinister samtidsanalys. Rått, äkta och genialt.

Vinnaren är:

Ursut – Köp Dig Lycklig

Visa

Att skriva musik till andras ord är inte det lättaste. Humor och allvar slåss om utrymmet i dessa sorglustiga sånger om allas våra liv. Förmedlade av en jazzig, cool och innerlig röst.

Vinnaren är:

Sarah Riedel – tolkar Kristina Lugn (Diesel Music)

Hiphop

De senaste åren har denna artist medverkat på några av Hiphop och RnB-scenens mest framträdande låtar. Detta är ett efterlängtat och hyllat album som berör lyssnaren. Låttexterna når ända fram och nära till verkligheten slår orden ner. Depression, kärlek och inte minst orten. Sverige tar ytterligare ett steg framåt och nya röster hörs. Vi citerar:

”Att vara somalier, svart, muslim, kvinna och från Rinkeby gör mig till en röst för många”. Grattis Sverige! Vi har en RnB-stjärna.

Vinnaren är:

Cherrie – Sherihan

Barn

En skiva med låtar som är lika svängiga, roliga och spännande som en dag i ett barns liv är naturligtvis en självklar vinnare i kategorin Barnmusik.

Här får vi kyssar, monster och ta god natt av en astronaut med samma självklarhet som det konstateras att: Åh Vad Jag Är Bra!

Vinnaren är:

Emma Nordenstam – Emma Nordenstams bästa barnlåtar

Dansband

Vinnaren har gjort en musikalisk produktion som visar stort mod genom att väldigt mycket lita på sina låtskrivare. Musikalisk och sångmässig perfektionism är signumet. Att så tätt som vinnaren gjort ge ut två album av yppersta dansbandsklass är en stor prestation.

Vinnaren är:

Blender – Ängel utan vingar

Experimentellt

En högst oordnad blandning av personligheter och musikvärldar som omsluter varandra varsamt genom en myriad av metoder, ljud och stämningar, med spelandet och leken centrum.

Vinnaren är:

Klas Nevrin – The Revoid Ensemble

Synt

För ett album som bjuder lyssnaren på en resa genom ett drömskt elektroniskt landskap där du vägleds av vackra atmosfäriska röster och stämningsfulla rytmer går årets pris i kategorin synt till Red Mecca!

Vinnaren är:

Red Mecca – Electricity

Singer/songwriter

Årets vinnare har genom åren byggt upp ett oerhört livsverk av urstarka, briljanta album, där han med sitt senaste verk utmanar och utvecklar sitt egna omisskänneliga uttryck till fulländning.  En låtskrivare som utmanat ett traditionellt uttryck genom att hålla fast vid sina egna rötter i den alternativa musikscenen. Berättelserna framförs av en röst med sådan obeveklig tyngd, närvaro och auktoritet att det inte finns några andra ord att beskriva det med än världsklass. En uppvisning av en mästare och en av de mest säregna singer/songwriter-begåvningarna av sin generation.

Vinnaren är:

Christian Kjellvander – A Village: Natural Light

Rock

Velvet Undergrounds självklara monotoni och Viva L’american Death Rays gitarrljud. Jonathan Richmans vänligt leende självsäkerhet och Televisions skeva popmelodier. Ja, det är så lätt att leta efter rötter i årets vinnare.

Men det är meningslöst för musiken andas framåt och när rösten rör ditt innersta kan du bara tänka på att livet är fint att leva.

Vinnaren är:

Lion’s Den – Lion’s Den

Jazz

Toner som konstruerats med minutiös noggrannhet och mejslats ut med millimeterprecision. Progressiv jazz som uttrycker exakta känslor genom en ensemble av starka solister, samtidigt lyrisk och komplex. Storbandsjazz som är mer än storbandsjazz.

Vinnaren är:

Cecilia Persson & Norrbotten Big Band – Composer in Residence

Pop

För ett album som överraskade oss med sitt politiska budskap och med en delvis ny ljudbild, men som ändå lät oss känna igen det sound och den röst vi lärt oss att älska genom åren. Det var länge sedan vi hörde en sådan uppriktig ilska förpackas i ett så här sammetslent fodral.

Vinnare är:

The Radio Dept. – Running Out of Love

Årets Live

I år var det enkelt att utnämna vinnaren i årets live. Segertåget runt om i Sverige och utomlands har fortsatt genom att bryta ny mark med scenografi, ljussättning, dramaturgi. En ostoppbar naturkraft.

Vi har gett henne priset förut, men behöver göra det igen för live är detta det bästa man kan se idag.Manifests pris för bästa live akt går till SILVANA IMAM!

Vinnaren är:

Silvana Imam

Rytm

Årets vinnare i kategorin Rytm har under lång tid arbetat sig fram till perfektion inom sin genre. Men det är bara grunden som de nu bygger sin allt mer spännande musikvärld på.

På sitt senaste album utgår gruppen som alltid från nigeriansk afrobeat, men för musiken in i samtiden och förbi den. Det är jazzigt och futuristiskt med ena foten svävande i rymden och den andra vilt dansande på golvet. Det är uppfinningsrikt, spännande och har stor rytmisk skärpa.

Vinnaren är:

Music Is the Weapon – Sweet Choral Motion

Årets nykomling

Rakt från hjärtat-texter över melodiska beats som vägrar släppa taget om lyssnaren. Det här är en artist som kommer att uträtta musikaliska storverk i framtiden.

Vinnaren är:

GREiP

Årets Musikvideo

Årets bästa musikvideo var redan årets video innan den blev filmad. Ett motiv som genom sin genialitet och dumdristighet krävde att förevigas.

Att se och förstå ljud och rytmer har aldrig varit så barnsligt roligt.

Vinnaren är:

Wintergatan – Marble Machine (Sommarfågel)

Regi: Hannes Knutsson/Martin Molin 

SKAP:s och Manifests pris för årets textförfattare

En sann viskonstnär vars texter rör sig utanför tid och rum. Han har modet att blotta sig inför livets svårigheter utan att någonsin tappa hoppet.

Vinnaren är:

Charlie Engstrand Sommar – En Näve Näring

SKAP:s och Manifests pris för årets kompositör

En orädd och nyfiken låtskrivare vars frisinnade musik bär på en urkraft som är omöjlig att värja sig från och som drabbar starkt.

Vinnaren är:

Josefin Öhrn – Josefin Öhrn & The Liberation – Mirage

Årets indie

Årets vinnare är en förebild på den oberoende musikscenen.

Under 1970-talet var hon en av de få kvinnor som fanns på skivsidan på den oberoende musikscenen. Sedan dess har hon vigt ett helt arbetsliv åt denna scen och haft en extra omsorg om de smalare genrerna.

Hon började sin bana på Amigo och som labelansvarig på SAM-distribution och alla dess efterföljare har hon uppfostrat och lärt upp mängder av små skivbolag. Alltid med ett otroligt tålamod och gediget kunnande. På MNW kom hon som ansvarig för XOURCE att ta svensk folkmusik ut i världen på ett sätt ingen trodde möjligt. Som ensam förvaltare av MNW:s gigantiska katalog har hon de senaste åren producerat en strid ström boxar, vinyler och olika samlingar, både fysiska och digitala, som på olika sätt samlat och visat upp svensk oberoende musikhistoria.

När hon i höst går i pension så vill vi inom SOM tillsammans med alla andra i det oberoende musiksverige tacka henne för väl utfört jobb och allt hon lärt oss. Tack!

Vinnaren är:

Ann-Marie Beckman-Forsberg

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2079 [name] => Manifestgalan [slug] => manifestgalan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2080 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 6 [filter] => raw ) )