Madi Banja
Det var inte med meningen

2 november, 2015
Recension av Amel Suljevic
8

Madi Banjas livshistoria är en sådan som du vanligtvis ser på movie. Huvudpersonen har tagit sig från Gambia till Enskededalen, med stopp i såväl de schweiziska skogarna som Hollywood. En resa som kantats av upplevelser och iakttagelser som Madi Banja delar med många människor. Det handlar om funderingar kring kärlek, föräldraskap och framförallt: sin resa till där han är idag. Jag tror många människor kan hitta delar ur EP:n Det var inte med meningen som träffar just dem. Men när man hör Madi Banja berätta om sitt första möte med en snöflinga i spåret Hollywood är det svårt att inte föra tankarna till de flyktingar som vandrar in i ett kallt Sverige idag. Två vita dagar framför sig, två svarta dagar bakom sig.

Madi Banja är artisten som sålde platina innan han hade en artistsida på Spotify. Han är rapparen vars namn du skrikit dig hes på långt innan du följde honom på Instagram. Som refräng-sångare på Ison & FilleLänge leve vi samt referenspunkt i Lorentz till dagen största hit Där dit vinden kommer har han redan innan sin debut blivit ett namn på många musiknördars läppar. Det har pratats om en svensk variant av Future, om en röst som vi aldrig tidigare har fått uppleva på svenska. 

I november 2014 kom debutsingeln Inga problem och ingen var missnöjd. I skrivande stund har singeln över två och en halv miljoner lyssningar på Spotify. Med rader som ”Dom säger vi kommer från två skilda världar / Jag lärde mig svenska ifrån Skilda världar” presenterade han sitt enkla men ack så effektfulla språkliga uttryck. Det är små urklipp ur scener från hans liv. Med andra ord, scener ur många invandrares liv. När jag för första gången hörde honom referera till Skilda världar som främsta svensklärare lyfte varenda hårstrå på min kropp. Inte bara för att det är en fin tanke, utan för att min pappa har berättat exakt samma sak. Skilda världar, Niklas Strömstedt och Leif ”Loket” Olsson var min fars sätt att sakta men säkert lära sig sitt nya språk. Och Madi Banja får det att låta som någonting beundransvärt.

Det är opolerad musik som hela tiden är på bristningsgränsen. Rösten är skör, orden är sluddriga och grammatiken kommer i andra hand. Madi Banja har enbart skaffat sig de verktyg han verkligen behöver för att berätta sin historia. Regisserad av magikern Vittorio Grasso så vandrar han genom förtrollande ljudbilder med en förvrängd röst som känns som den kan spricka vilken sekund som helst. I det bästa spåret Sahara Hot Nights ger han ett långfinger till de som inte trodde att han skulle lyckas. Trots att sannolikheten var lika trolig som att hitta vatten i Sahara. 

”För mitt liv har varit som det ni ser i movies / Helt fucking otrolig”

Madi Banja the Movie är just nu i fasen där det börjar gå riktigt bra för hjälten. Med vad som verkar kunna bli en fullpackad höstturné på ingång så verkar det som att filmen är på väg mot sitt lyckliga slut. Hur kommande uppföljare kommer att se ut, och framförallt låta, väntar vi på med spänning. Under tiden får självklart den som fått feeling av den starka filmkopplingen hundra procent fritt fram att skapa filmpostern alla tänkt på vid det här laget. Med Madi Banja som hjälte och mentorn Lorentz som någon form av sidekick. Regi: Vito Grasso. 

Och inte att förglömma när man pratar om Det var inte med meningen. Madi Banja har fortsatt på sin mentors utstakade väg mot de fulländade låttitlarna. Låtnamn som BJL – ARN (Banjul till Arlanda) samt Paul Walker R.I.P får vilken återhållsam internetvän som helst att vilja klicka. 

Skivbolag: Sony

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1184 [name] => Madi Banja [slug] => madi-banja [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1185 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 23 [filter] => raw ) )