Intervju

Norbergfestivalen – ständigt i framkant

Publicerad: 24 juli 2019 av Hugo Gerlach

Vi tog tempen på den utsålda festivalen.

Redan innan Norbergfestivalen presenterade sina sista artister var festivalen slutsåld. I år är det 20 år sedan festivalen startades och intresset verkar vara större än någonsin. Tillsammans med Malmöfestivalen Intonal representerar Norberg ett alternativ till brandade jättefestivaler likt Lollapalooza och Way Out West. Här finns ingen dyr VIP eller för dens sakens skull någon ”glamping”.

I flera år har drygt tusen personer samlats i mäktiga Mimerlavens skugga för att under en helg botanisera i drone, ambient, techno, hardcore, acid och diverse elektroniska hårdvarujams. Bokningarna är noggrant kuraterade och jämställda sedan flera år tillbaka. Vi skickade över ett gäng frågor till festivalens bokningsansvariga Johan Östman för att ta reda på receptet bakom festivalens framgångar.

Festivalen fyller 20 år och är slutsåld: kommer det bli några speciella firanden i år?

– 20-årsfestivalen kommer säkert – precis som varje år – att innehålla många tidigare ohörda, okända och osedda upplevelser. Vilka dessa kommer att bli är för våra besökare och volontärer att upptäcka.

De senaste åren har området för camping och festival sett mer eller mindre likadant ut med små justeringar. Är det några nyheter rörande området i år?

– Vi undersöker fortfarande hur vi kan utnyttja dessa stora övergivna platser vi har privilegiet att att använda. Två nyheter är att vi har kunnat utöka de delar av huvudhallen i Mimer som är tillgängliga för våra besökare och att festivalens radiostation växer så att den kan båda höras och ses över festivalen.

 • Foto: Carl Öst Wilkens

  Varför tror du att en sådan niche-festival fortsätter att vara så populär? Vad är nyckeln till en framgångsrik festival varje år?

  – Vår festival är inte bara beroende av att sälja biljetter, utan helt av att rekrytera volontärer som gör allt detta möjligt. Detta år har vi inte bara sålt fler biljetter än någonsin, antalet volontärer är också fler än tidigare – över 200 stycken. Vår framgång, tror jag, kommer från jakten på att fortsätta vara explorativa, där vi letar efter den nyaste och mest spännande musiken och konsten.

  Do It Yourself-andan lever och frodas verkligen på Norberg. Hur odlar ni en sådan ansats på festivalen?

  – Volontärer, besökare och artister är i konstant utbyte under och mellan festivalerna. Vi är här tillsammans och de som uppskattar att delta i festivalen på ett eller annat sätt tenderar att återkomma på andra sätt.

  I år gästas festivalen av bland annat svensk snedtripps-EBM i form av Vanligt folk, inhemsk bunkertechno från SPFDJ och kinesisk dito med Tzusing. Läs gärna vårt reportage från festivalen. Festivalen inleds idag torsdag och pågår till söndag morgon. Hela programmet finns på festivalens hemsida.

 • Foto: Andreas Thorstensson

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2514 [name] => Norberg [slug] => norberg [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2515 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 2 [filter] => raw ) )