Intervju

Octavian och året som förändrade hans liv

Publicerad: 21 februari 2019 av Amel Suljevic

Strax innan årsskiftet till 2018 släpptes en låt som skulle förändra Oliver Godjis liv. Drake fyllesjöng Party Here i kostym och la därmed sin varma hand på den – och resten av världen replikerade.  Under ett 2018 som fullkomligt blomstrade för Storbritanniens rap-scen var det ett namn som ändå stod ut – Octavian.

 

Men vägen till 2018 har varit allt annat än självklar. Rötter från Angola, född i franska Lille men London-bo sedan tre års ålder vittnar om en bakgrund lika skiftande som musiken han presenterar. Och uppvuxen med en lika svår som stark relation till en ensamstående mamma sedan pappan gått bort (vid 15 års ålder blev han utskickad hemifrån efter otaliga bråk med modern) vittnar om en bakgrund lika rå och känslofylld som musiken han presenterar.

Men det är en ny tid nu. Octavians senaste år har bjudit på ett par förtrollande singlar och ett debutalbum följt av hyllningar, priser och helt nya dörrar som öppnats. Anledningen? Jo, en musik som är sprungen ur den brittiska grime-scenens råbarkade inställning men som väljer att inte stanna där. Smaker hämtas från den samtida amerikanska trap-modellen, från den elektroniska dansmusik-universumet och den lekfulla beats-världen (inte minst genom samarbeten med producenter som Mura Masa och Diplo). Ta den inställningen och lägg på en flexibel raspig röst som lika gärna kan spotta bars som leverera känsligt croonande och du får en orädd artist som pushar gränserna för hur ljudet av London kan låta.

Nu är 23-åringen ute på en Europa-turné som på fredag stannar i  Stockholm och närmare bestämt klubbfestivalen Daze Days. Vi ringde upp Octavian mitt under brinnande repetitioner inför turnén för att ställa några snabba frågor.

 • Vilket galet år. Hur känns det?

  – Helt galet, det har varit så många sjuka grejer. Allt från BBC Sound of the Year till att gå för Louis Vuitton. Typ varje dag känns galen fortfarande, på sitt sätt.

  Jag upplever att du är en del av en rörelse i Storbritannien med ett gäng unga artister som verkligen pushar gränserna för hur London-soundet kan låta, utan att tappa kopplingen till de traditionella ljuden från UK.

  – Ja, verkligen. Det känns som att det finns ett par namn just nu som står för detta. Artister som slowthai, Sam Wise, Rushy och IAMDDB. Dom känns helt egna och de utvecklar soundet.

   

  Likt artisterna han nämner så är det extremt svårt att placera Octavians influenser och var han musikaliskt kommer ifrån. London som plats är förstås väldigt närvarande men samtidigt känns musiken och inställningen väldigt öppensinnad.

  Jag känner inte att jag har någon riktig bakgrund på det sättet. Självklart kommer jag från en hiphop-scen men jag försöker att inte bry mig om sånt. För jag vill verkligen kunna göra exakt det jag känner för. Vill jag plocka upp en gitarr imorgon så gör jag det. Jag älskar bara musik och försöker verkligen att inte bry mig om sånt.

  Vad för typ av ljud är du intresserad av just nu?

  80’s. Just nu är jag väldigt mycket inne på stora ljud och gitarrer som påminner om 80-talet. Men även traditionell trap. Så det är väldigt blandat.

  Stockholm väntar till helgen, har du någon relation till Sverige?

  – Ja, jag har varit där några gånger och jag har älskat det varje gång. Jag älskar hur trevliga alla är, hur det ser ut och även musikscenen. Det finns en artist som heter Rosh, hon är fet!

  Hur träffades ni?

  – Vi träffades när jag spelade i Stockholm sist. Hon spelade innan mig och hon var helt sjuk! Jag hoppas hon kan komma ut för min spelning i Stockholm.

  Vad händer nu framöver för dig?

  – Först och främst ser jag fram emot den här turnén. Sen kommer mer musik och lite musikvideos. Tror ni kommer gilla det!

  Octavian spelar på Daze Days nu på fredag. Hans konsert kommer att hålla till i Slakthuset.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2992 [name] => Octavian [slug] => octavian [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2993 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 3 [filter] => raw ) )