Ny musik

PREMIÄR: Cat Princess – ”Sweet”

Publicerad: 24 februari 2019 av Nikolas Berndt

Den efterlängtade debuten släpps i maj.

Under de senaste åren har Uppsalas new wave-akt Cat Princess gett oss musik och fantastiska spelningar att dansa loss till, allt utan ett enda albumsläpp. Förra året landade de två 80-talsretro-osande låtarna Fly on Your Wall och Marxist With a Twist, och till våren släpps äntligen den efterlängtade debuten Forbidden Items. Singeln Sweet är första smakprovet och som vanligt imponerar Cat Princess, denna gång med en låt som kanske är deras svängigaste hittills.

Bandet berättar att de känner att de äntligen kan släppa en låt där produktionen gör dem rättvisa. Och det är svårt att inte hålla med – från de lekfulla men ändå komplicerade slagverken, till gitarrernas skimrande toner och sången som ständigt är i förändring – varje liten detalj får utrymmet den förtjänar, och helheten är en singel som pulserar av liv. Det som ständigt gjort Cat Princess till en sådan spännande akt är att de aldrig förlitar sig på nostalgin, de framträder snarare som en direkt fortsättning på soundet. Vi återkopplade med bandet snabbt inför släppet:

Vi skrev en gång att Cat Princess ”1. är ett av få svenska indieband med någon som helst känsla för 80-talskitsch, och 2. ett av få svenska indieband som verkligen verkar ha kul.” Har ni fortfarande kul? Från singeln att döma verkar det ju stämma, men hur ser ni själva på er relation till 80-talet just nu?

– Kul har vi fortfarande och 80-talet känns som en kul tid. Speciellt i slutet av 70-talet och början av 80-talet kom det mycket spännande och innovativ musik som vi gillar. Punkenergin fanns kvar i lagom dos, synten fick ta större plats, artisterna blev snyggare och det mer extrema 80-talet hade inte börjat (även fast det också är ganska härligt).

Ni berättade i en intervju år 2017 att ni saknade något i det dåvarande musiklandskapet – hur känner ni kring det nu? Är sökandet fortfarande den kreativa drivkraften?

– Det skulle man kunna säga, men egentligen handlar det om att vi vill göra musik som är perfekt för oss. Vill vi göra en svängig låt försöker vi hitta det perfekta svänget för våra höfter. Men samtidigt finns det inget som är perfekt så sökandet fortsätter.

Och hur har ni sett på utvecklingen av musikscenen sen 2017?

– När det gäller artisterna ser det bra ut! 2019 har redan välsignats med nytt från bland annat Delagoon och Diskopunk och sen släpper nästan alla artister på Rama Lama nytt i år och allt låter så jäkla bra. Konsertlokaler läggs dock fortfarande ner vilket suger men ibland kommer det nya ställen som förtjänar all respekt de kan få.

Sweet är från kommande debuten Forbidden Items som släpps via Rama Lama Records den 17 maj.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2680 [name] => Cat Princess [slug] => cat-princess [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2681 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 5 [filter] => raw ) )