Live

Bombay Bicycle Club
Klubben, 22/11 – 2014

Publicerad: 23 november 2014 av Filip Hiltmann

6

Bombay Bicycle Club är ett Londonband som slog igenom efter att ha vunnit en Battle of the Bands-tävling på hemmaplan. Sedan dess har gruppen fortsatt spela dansant indierock, och släppte i våras sin fjärde fullängdare So Long, See You Tomorrow. Tråkigt nog verkar den svenska publiken svika bandet denna gång, spelningen skulle egentligen ha skett i den betydligt större baskethallen Arenan, men flyttas strax innan spelning ned till den mindre lokalen Klubben. Komiskt nog är Klubben platsen där Sveriges största Battle of the Bands-tävling huserar – Emergenza. Bombay Bicycle Club håller dock betydligt högre klass än det vanliga Emergenza-bandet. Med fyra skivor i bagaget har man mycket att bjuda på, och publiken reagerar positivt på nästan vartenda låtval.

Med fyra så olika skivor som Bombay Bicycle Clubs, är det svårt att genomföra en spelning utan att det blir spretigt. Första skivans lekfulla post-punk har svårt att beblandas med senaste skivans mer elektroniska landskap, och det känns stundtals som att bandet bara spelar låtar från första skivan ”för att de måste”, och inte för att de egentligen vill. Bäst låter nämligen låtarna från senaste skivan, samt de mer gungigt elektroniska från den andra. 2011 års hit Shuffle är till exempel lysande live, och det samma kan sägas om How Can You Swallow So Much Sleep.

Live är Bombay Bicycle Club oerhört tighta. Originaluppsättningen på fyra personer har utökats till sex – en multiinstrumentalist och en sångerska som fyller in för upptagne Lucy Rose finns också med på scen. Bandets största styrka är förutom frontmannen Jack Steadmans otroliga scennärvaro trumslagaren Suran De Saram, vars dynamiska och påhittiga trumspel får bandet att lyfta live. Det är tack vare honom som bandet får till det småfunkiga indiegroovet som kännetecknar många av bandets och kvällens låtar.

Att bandet inte säljer ut Arenan kanske inte är så konstigt med tanke på att både Debaser Medis och Bråvallafestivalen redan har gästats i år. Det är svårt att sälja ut två spelningar i samma stad under samma turné, men de lyckas nästan – Klubben är proppad till bredden. För att spelningen inte ska bli identisk med den de framförde på Debaser i våras har bandet plockat fram Dust on the Ground från första skivan som de påstår att de inte har spelat live på länge. Det märks att den inte framfördes igår, och är efter det Fairport Convention-inspirerade mittpartiet spelningens kanske sämsta del.

Bombay Bicycle Club gör inte en dålig spelning på Klubben, men materialets spretighet gör att spelningen aldrig riktigt känns hel. Hade bandet istället spelat de gamla låtarna i nya versioner, så som bandet själva säkerligen vill att de ska låta, hade detta kunnat vara riktigt bra. Bombay Bicycle Club är ett band i ständig utveckling, men för att nå nya höjder måste bandet lära sig att ta vara på sitt tidigare material.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 166 [name] => Bombay Bicycle Club [slug] => bombay-bicycle-club [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 167 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 9 [filter] => raw ) )