Intervju

LMTH livsstil – Lorentz och Madi Banja

Publicerad: 29 juni 2016 av Amel Suljevic

2014 var året då hela Sverige enades om att leva life i ett överflöd av mimosa. Året därpå fick vi erfara exakt varför vi behövde mera Banja i vårt liv. Nu längtar vi efter ny musik. Vi följde musikkollektivet Let’s Make That Happens egna Batman & Robin under en dag på ett stökigt Distortion. 

Det är med svettiga steg vi tar oss in på Nørrebrogade i Köpenhamn. Det är den första dagen på gatufestivalen Distortion och såväl väder som stämning är på topp. Festivalens street party inleder denna onsdagen med att ta över Nørrebro, ett av Köpenhamns mysigaste områden, för att förvandla det till en massiv fest. Barnvagnar har bytts ut mot ölbackar och varenda hörn är ockuperat av dans, musik och framförallt glada människor. Vi går förbi DJ efter DJ på den långa gatan, samtliga med ett ständigt föränderligt ”dansgolv” fyllt av roade besökare, innan vi till slut når Red Bull Music Academys scen. Det är här som Lorentz och Madi Banja ska framföra en gemensam spelning för den outtömligt peppade danska publiken. 

2

– Wut it do? Detta är den bästa uppladdningen ever!
Den alltid lika glade Madi Banja verkar minst lika laddad som publiken på andra sidan. Han dansar omkring på backstage-området och det är svårt att inte dras med i hans sinnesstämning. Jag smyger bort och ber en funktionär om en öl men får nöja mig med en sliskig Red Bull-drink. Banja och Lorentz berättar att det är första gången som de båda spelar i Danmark. Och trots att de precis anlänt till Distortion så har de redan märkt att festen oftast är vildare när man kommer över sundet.
– Sverige är för tråkigt för en festival som den här. Det är för mycket regler.
Madi Banja konstaterar det som samtliga svenskar som besöker festivalen slås av. Det är omöjligt att föreställa sig ett liknande upplägg i ett byråkratiskt Sverige. 

Trots att Distortion blir duons Danmark-debut så vet vi redan att åtminstone den ena halvan snart kommer tillbaka. I maj utannonserade konsertlokalen VEGA att man till hösten har bokat Lorentz för en spelning i den danska huvudstaden. Och i den tillhörande presstexten på evenemanget kunde vi som var riktigt uppmärksamma snappa upp att artisten kommer till spelningen med ett nytt album i ryggen. Uppföljaren till Kärlekslåtar ska enligt texten släppas nu i sommar. Vidare har VEGA i efterhand redigerat sin presstext och lämnat ute delarna som behandlar ett kommande album, men inte innan vi på Festivalrykten kunde avslöja spekulationerna för en tydligt förväntansfull publik – nyheten spreds som en löpeld. När jag frågar Lorentz om det nya albumet så är det märkbart att avslöjandet inte var planerat, och potentiellt helt felaktigt. Han förklarar att albumet fortfarande inte är klart och att det mesta kring det fortfarande är hemligt. Mycket mer än så får jag tyvärr inte. Vi fortsätter istället prata om sommarens enda chans att se Lorentz på en svensk festival – den exklusiva Bråvalla-spelningen. När jag frågar vad publiken kommer kunna förvänta sig får vi ett svar som kan göra vilken autotune-motståndare som helst nyfiken.
– Jag kommer återuppstå som nånting nytt. Den som kommer får se! 

3

Radarparet återgår till att förbereda sig inför den stundande spelningen. En dansk DJ uppehåller publiken med att spela hiphop-bangers som duon rappar med i när de får feeling. Personkemin mellan dem är oundviklig. Det får mig att fundera kring huruvida jag egentligen känner till hur de träffades från första början.
– Vi träffades genom Vito (producent på LMTH, ligger bl.a. bakom stora delar av Lorentz debutalbum) när Madi kommit hem från USA. sen bodde han hemma hos Vito när vi gjorde Kärlekslåtar och det var då vi började leva LMTH livsstil. 

Vid det här laget märks det att de vill inta scenen. Den danska akten rundar av sitt set och det börjar äntligen bli dags. Någon form av trött konferencier håller ett lite för långt mellansnack och  vidare presentation av de svenska artisterna. Madi Banja börjar bli lika delar irriterad som otålig.
– När jag får den där micken så får jag makten i handen, från och med då bestämmer jag.
Lorentz fyller i den danska gubbens meningar med sina signifikativa ad-libs. Publiken förstår att det snart är dags när det helt plötsligt lyder ett ”skrrrrt” över mannens meningar. Till slut springer de upp och river av en intensiv spelning fylld av duons gemensamma skara av svenska hits. Det är en mäktig inramning. Man ser ut över ett oändligt fyllt Nørrebrogade omringat av typisk dansk arkitektur. Det är svårt att avgöra vilka som stationerat sig i publiken framför scenen och vilka som flexibelt irrar omkring på gatufesten. Festen når sin peak så fort det plonkande beatet från 2015 års sommarhit Du & jag dunkar igång och publiken tar sig friheten att sjunga med. ”Vi gör som vi känner, LMTH livsstil” är enligt Lorentz det bästa sättet att beskriva livsstilen. En dansk gatufest känns onekligen som ett bra sätt att leva ut den på.

4

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1444 [name] => Lorentz [slug] => lorentz [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1445 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 37 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 1184 [name] => Madi Banja [slug] => madi-banja [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1185 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 23 [filter] => raw ) )