Lista

10 guldkorn på Way Out West 2018

Publicerad: 6 maj 2018 av redaktionen

Den här artikeln är ett annonssamarbete med Way Out West.

Vi kommer stå redo när Kendrick Lamars DAMN.-turné följer upp Globen-spelningen med en visit i Slottsskogen, ta ton i allsången till Arcade Fires Wake Up och bevittna den efterlängtade och länge beryktade comebacken från Arctic Monkeys. Göteborgsfestivalen är dock så mycket mer än sina huvudakter, det är därför som vi nu med mer än tre månader kvar till årets festival gör en första djupdykning bland årets höjdpunkter.

Vi väljer att plocka några russin ur kakan – att redan nu tipsa om artister som kanske kan bli personliga favoriter, för det finns en uppsjö av noggrant utvalda artister bakom de riktigt stora drakarna.

Läs och lyssna in dig här nedan. Glöm inte att säkra dig din biljett här och att det även finns endagsbiljetter ute till försäljning. Årets festival äger som bekant rum den 9-11 augusti.

  • Snoh Aalegra

    Text av Magnus Olsson

    Snoh Aalegra har konstigt nog passerat många av oss obemärkt förbi på hemmaplan, på den internationella scenen är det dock annorlunda. Förhoppningsvis är det dock bara en tidsfråga innan hon intar de stora scenerna. Den svenska R&B-sångerskan har redan blivit samplad av Drake, turnerat med Daniel Cesar, jobbat med namn som John Mayer, Vic Mensa och Vince Staples. Som om det inte var ett tillräckligt imponerande CV – så var Prince hennes mentor under två år, fram till hans tragiska bortgång. Det handlar dock inte om vilka hon omgärdas av, det handlar om hennes tidlösa och melankoliska uttryck, som för tankarna till pionjärer som Nina Simone och Ms. Lauryn Hill. Den spröda soulrösten är själva essensen och blir mer än bara en vacker tidsresa.

  • John Maus

    Text av Jonathan Bonn

    En av förra årets mest efterlängtade comebacks stavades John Maus. Under en sexårig frånvaro från musiken hade Maus ägnat sig åt att doktorera i politisk filosofi, bygga modulärsyntar, och självklart också samla på sig inspiration till nya låtidéer. Resultatet landade förra hösten och stavades Screen Memories – det var ett styrkebesked som tydligt visade att avantgarde-popparen inte på långa vägar tappat stinget. Snart har Maus inte bara ett, utan två relativt nysläppta album i bagaget – hans nya fullängdare Addendum landar nämligen inom några veckor, och ska man tro förstasingeln Episode är det inte tal om någon svacka. Till Sverige tar han förutom starka formbesked också med sig en intensiv liveshow som inte bör missas – lördag 11 augusti hittar vi honom på Stay Out West.

  • Mura Masa

    Text av Magnus Olsson

    Den brittiska producenten Mura Masa gav 2014 ut mixtapet Soundtrack to Death – sedan dess har han varit en del av en växande Soundcloud-scen som knappt går att definiera. Det är tydliga inslag av beats, hiphop och popproduktioner som ekar ut från brittens sovrum. Förra året i ett minst sagt gediget sällskap. På debutalbumet gästas han nämligen av artister som Damon Albarn, Charli XCX och inte minst ASAP Rocky som hörs på überpopulära singeln Lovesick. Efter att ha gästat vårt grannland i söder x antal gånger är det äntligen dags för den, så vitt vi vet, första Sverigespelningen.

  • Phoebe Bridgers

    Text av Jonathan Bonn

    När Phoebe Bridgers debutfullängdare Stranger in the Alps landade förra året golvades indievärlden av hennes öppenhjärtade emo-folk. Trots hennes ringa ålder, bara 23 år, vittnar hennes hyperrelaterbara och personliga textförfattande om en låtskrivarförmåga utöver det vanliga. I kombination med hennes avskalade, intima melodier blir albumet kanske startskottet på det stora genombrottet. I sommar får vi äntligen se Bridgers på svensk mark för första gången – Stay Out West är platsen, torsdag 9 augusti är datumet. Det blir ett svårslaget soundtrack för den svala sensommarkvällen.

  • Brockhampton

    Text av John Jonsén

    Vissa hiphopgrupper titulerar sig som band, medan vissa titulerar sig som kollektiv. Det är däremot ingenting för 14-mannabandet Brockhampton. I ren nonchalans för stilistiska stereotyper inom genren vänder de sig till det mindre charmerande titeln som ”pojkband”, och ger den ett nytt positivt ansikte. Under förra året var de namnet på alla läppar efter att de släppte tre fullängdsalbum under loppet av sex månader, där varje släpp höll skyhög standard. Saturation III, som var förra årets sista trilogisläpp, avslutade pojkbandets segertåg med några av sina absolut bästa ögonblick. Blåsinstrumenten som river igång Boogie, de personliga texterna under Alaska och den politiskt laddade Sister/Nation bevisar att Brockhampton är så mycket mer än sin hype – någonting som Way Out West-publiken tveklöst kommer att få uppleva.

  • Ariel Pink

    Text av John Jonsén

    År 2003 möts Ariel Pink och bandet Animal Collective under en spelning, där de får en kopia av hans album Worn Copy. Det hamnar sedan på golvet bland skräp och smulor i bandets turnébuss, men hittas sedan upp veckor senare och blåser bort dem fullkomligt. År 2018 är Ariel Pink sedd som en pionjär inom lo-fi- och psykedelisk pop, med en diskografi av biblioteksklass. Oavsett hur smalt och obskyrt du gräver bland genrer som chillwave, vaporwave och hypnagogisk pop kommer det alltid finnas små glimtar av inspiration hämtad från någon av Ariel Pinks verk. På senare år fortsätter han att pumpa ut trippiga och vrickade album, där både pom pom och Dedicated to Bobby Jameson är bland hans bästa verk hittills. I stället för att framträda på festivalområdet så spelar Ariel Pink på Stay Out West, och det kommer bli en färgglad och svettig explosion utan dess like.

  • Sigrid

    Text av Magnus Olsson

    Från ingenstans var det plötsligt mot Norge som alla blickar riktades. Det blev lite av en EDM-export i efterdyningarna av Kygo, kort därefter en liknande popexplosion. Till den senare hör BBC Sound of 2018-vinnaren Sigrid. Enligt brittiska experter är norskans furiösa listpop vad man kallar ”the next big thing”. De pulserande singlarna Strangers och Plot Twist har redan hunnit charma den svenska publiken, tidigare i år fylldes Debaser Strand till brädden. Lagom till sommaren kommer betydligt fler ha fått upp ögonen för ett popnamn som just nu är i färd med att ta över världen.

  • Octo Octa

    Text av Alice Dadgostar

    Amerikanska DJ:n och producenten Maya Bouldry-Morrison, känd som Octo Octa, väckte stor internationell uppmärksamhet med sin debut-EP Let Me See You 2011. Karriären har sedan dess kantats av hyllade albumsläpp, spelningar och samarbeten, mestadels via skivbolaget 100% Silk. Med stråk av IDM, dansgolvsorienterad deep house, djuplodande techno och levande pianospår har Octo Octas produktioner genom åren utformat en unik plattform för känsla, tanke och rörelse. Fjolårets släpp, albumet Where Are We Going? (HNYTRX), lovordades av såväl kritiker som publik för sina skarpa korsningar mellan sökandet efter identitet, ångest och förlösande dans.

  • Moodymann

    Text av Magnus Olsson

    Det finns få kombinationer som på förhand får munnen att vattnas lika mycket som det strålande väder vi har just nu och Moodymann i den oas som på Way Out West kallas Dungen. Detroit-pionjären har byggt upp ett groove som både är dansant, avslappnat och drömliknande. På senare tid har många även hört hans stämma samplats i Drakes enorma Passionfruit, men det är kronjuveler som Lyk U Use 2 och Desire som kommer få oss att dregla i sommar. Gör dig redo för en livslevande houselegendar på Way Out West i sommar!

  • Charlotte Gainsbourg

    Text av Magnus Olsson

    Förra året släppte Charlotte Gainsbourg (yes, dotter till denne Gainsbourg) ett album delvis producerat av Guy-Manuel de Homem-Christo, ena halvan av Daft Punk. Det låter därefter, som ett bättre franskt vin från Provence. Drömska Deadly Valentine kommer brusa ut genom högtalarna samtidigt som vi lutar oss tillbaka i den lummiga park som är Slottsskogen. Hennes ofta förföriska och nakna stämma är det perfekta soundtracket för parkhäng. Det visades inte minst upp när hon på en fransk TV-show valde att tolka Kanye West gamla klassiker Runaway på ett nästintill majestätiskt sätt.