Lista

Årets 100 bästa album – 2016

Publicerad: 18 december 2016 av redaktionen

Mycket togs ifrån oss i år. Det har blivit en grej att prata om 2016 som om det vore ett särskilt olycksdrabbat år, medan sanningen kanske snarare ligger i att tiden gått och gått och vi börjar behöva vänja oss vid det här. Det är så många år sedan populärmusik, film och andra förhållandevis moderna konstformer började producera kändisar att de stora namn som en gång hade sina glansdagar nu snarare genomgår sina sista dagar. Ändå kändes döden väl närvarande, ständiga rubriker, och många gav sig av yngre än vad vi hade förväntat oss. Vissa hade vi kanske aldrig förväntat oss skulle dö. David Bowie och Leonard Cohen dog. Prince dog. Prince Buster dog också. Freddie Wadling, Olle Ljungström och Josefin Nilsson gick bort. Phife Dawg somnade in.

Mycket försvann, men vi gavs också så mycket. Bowie hann ge ut ett ordentligt avsked. Nick Cave gav ut ett förkrossande album som genomsyrades av hans sons bortgång. The Avalanches lämnade sin grav och bestämde sig för att komma tillbaka. ANOHNI bytte skepnad. Savages knöt näven. Bon Iver började intressera sig för nummer. Chance the Rapper slutade inte att le det här året heller. Hanna Järver gav Örebro lite mer popcredd. Det gjorde jävligt ont i Hurula det här året också. Iiris Viljanen körde en mercedes rakt in i våra hjärtan. Jenny Hval bärgade vraket och stod och tittade på blodet som forsade ut. Jonathan Johansson sjöng raden “DU GILLAR SWEET OCH DIRTY”.

2016 var lite sweet och väldigt dirty. Kittlande på många sätt, men med en unken eftersmak. Men tack för att du fanns, Frankie! Schysst att du dök upp till slut, Frank! Alla ni musiker gör det här lika svårt varje år. Vi gavs fantastiskt mycket musik. Fantastisk musik. Det är klart att den ska få sin lista även den här gången.

En Spotify-lista med utvalda låtar från årets 100 bästa album hittar ni här.

  • 100. Moomin - A Minor Thought

    Text av Hugo Gerlach

    Inledande 123 A Minor Thought är talande för Moomin som artist, Smallville som skivbolag och albumet som helhet. Havets vågor slår mot en sandstrand med tillhörande skrikande måsar, samtidigt som låtens faktiska struktur försiktigt växer fram. Beståndsdelarna är både basala och bekanta: TR-808-typiska trumloopar, jazziga pianoackord, nästan parodiskt känslosamma stråkar och krispiga hi-hats. Det här är taktfast 4/4-house som inte gör något stort väsen av sig, hela albumet spänner inte över mer än 5 taktslag per minut, men lyckas göra ett förvånansvärt stort intryck. På Loop No. 1 rör sig pianofingrarna upp och ner längs skalan, en detalj som inte alltid tillåts finnas i förgrunden, trots att det är låtens drivande melodi befinner sig den inte i låtens faktiska mittpunkt förutom under korta episoder. Woman to Woman domineras istället av en upplyftande basgång och luftiga strängar till förträffligt resultat. Oavsett ingredienser så kombineras dessa i harmoni, och Moomin sköter albumets kontinuerliga ebb och flod. Ett album som hade känts helt naturligt i en exklusiv hotellobby på 50-talet.

  • 99. Västerbron - Till vilket pris som helst

    Text av John Jonsén

    Det är oftast de banala och de enkla texterna som gör störst intryck hos någon. Att åka buss ända till sista hållplatsen mitt i natten eller att dra en resväska längs terminal 5 på Arlanda förgylls mest av allt genom en låt som beskriver just det du upplever. Större teman som frodas i misär och hat ventileras bäst genom enkla, upprepade meningar som ”du är som död för mig” eller ”vi borde flytta isär”. Pascal vet det, Riddarna vet det – men även Västerbron. Till vilket pris som helst tar ens vardagsångest, förvandlar den och presenterar den som något spännande och fyllt av liv. Från första spåret Vaccin till avslutningen Sista hållplatsen gömmer sig också en enorm låtskatt. Den fungerar precis lika bra både som järnstadig punkplatta och perfekt soundtrack när du bara behöver höra dina egna grubblande tankar sjungna för dig själv.

  • 98. Bleached - Welcome the Worms

    Text av Freja Wehrling

    Med ett taktfast malande och låten Keep On Keepin’ On sätter Welcome the Worms igång. En ström av surfrock tar dig i besiktning och släpper inte taget förrän de 36 minuterna är slut. Det är ingen evighet, men under denna stund lyckas Bleached fånga in dig i en värld där livet är lite enklare. Befriande gitarriff skär genom luften och texternas utläggningar om att vara hög och att vara kär klär musikhimmeln med lätta moln. Fast friheten sker också under ansvar och på amerikanskornas villkor. Ibland tar musiken form av popliknande singlar med catchiga refränger och ibland klär den sig i dånande trummor och öronbedövande elgitarrer. Hur musiken än låter är det samma uppmaning som ljuder genom skivan och det är Bleached som hälsar att du ska leva livet innan det är försent.

  • 97. DJ Metatron - 2 the Sky

    Text av Hugo Gerlach

    Baserad kring två huvudspår på dryga tio minuter, omslutna av stämningshöjande mellanspel (EP:ns mittpunkt The Journey består nästan uteslutande av en monolog av Jake Gyllenhaal rörande Donnie Darko) tar DJ Metatron avstamp i ambient, tar hjälp fasta housebeats och kryddar försiktigt med utsökt breakbeat. Titlarna och omslaget har tydliga religiösa inslag där hela EP:n tycks emittera ett eteriskt skimmer. Titelspåret har ett transcendent driv uppåt och utåt, med en känsla av hoppfullhet både i samplingens enkla uppmaning likväl som de omgivande ackorden. 2 Bad vittnar om att den önskade destinationen och frigörelsen kanske aldrig nåddes, där Mary J. Blige-samplingens melankoli blir stundtals överväldigande. Dansmusik för morgonens tidigaste timmar.

  • 96. Iggy Pop - Post Pop Depression

    Text av Erik Blohmé

    Iggy Pop och Queens of the Stone Age är en ovanligt utopisk kombination, särskilt med tanke på att Iggys omdöme gällande samarbetspartners varit lite skakigt historiskt sett (Sum 41, någon?). Det är inte bara själva soundet och produktionen som klickar – Josh Hommes melodier och harmonier har egentligen alltid legat nära Iggy Pops sätt att skriva rocklåtar. Sammansmältningen artisterna emellan blir smärtfri, men lämnar tillräckligt mycket friktion för att bilda en intressant kontrast. Tillsammans med rocklegendarens mest medryckande låtmaterial på åratal blir till och med den teknikfientliga gubbranten på slutet helt förlåtlig.

  • 95. Kate Tempest - Let Them Eat Chaos

    Text av Filip Hiltmann

    Kate Tempest är en av vår tids mest spännande multikonstnärer. Förutom att bryta ny mark med innovativa hiphopalbum är hon även dramatiker, poet och författare. Det är i orden – hur de används, förvrängs och sätts samman – som Tempest hittar sin egen röst, en röst som ljuder från början till slut på Let Them Eat Chaos. Återigen är det en historia vi får berättad för oss, men till skillnad från debutalbumet Everybody Down är den nu mer komplex, politisk och intrikat. Samtidigt är Tempest ständigt inbjudande, både i sin lyrik och i de bastanta beatsen. Hon vill att vi ska lyssna, för det som berättas är genomviktigt.

    Som mest explicit blir albumets essens i Black Friday-singeln Europe Is Lost och strofen ”Stop crying / start buying”. Let Them Eat Chaos är en sista varning till en civilisation i kris.

  • 94. Hamilton Leithauser + Rostam - I Had a Dream That You Were Mine

    Text av Johanna Eliasson

    Det ligger ett drömskt skimmer över I Had a Dream That You Were Mine, som om albumet passar bäst uppspelat inför teaterkulisser. Vi presenteras inför mörka lantvägar endast upplysta av månljus, medan sydstatsorkestrar på New Yorks gator skymtar förbi mest hela tiden. Kryddat av sha-doobidoande körer, spontana utrop, klappningar och knäppningar känns det som att ett helt teaterkompani sitter i bakgrunden till inspelningen. Om man lyssnar till det Hamilton Leithauser och Rostam sjunger är det för det mesta sorgedrypande och blåa rader, men det finns så mycket glädje i melodierna och utropen. ”Right now, the hurt is gone / it doesn’t sound so bad / and when I sing that song / it doesn’t sound so bad”, sjungs det i Sick As a Dog och kanske är musiken den bästa eskapismen för ett krossat hjärta.

  • 93. Dorisburg - Irrbloss

    Text av Hugo Gerlach

    Utöver medproducent till Little Jinders Allting suger figurerar även Alexander Berg även en gång ensam på den här listan, under sitt alias Dorisburg. Irrbloss är hans första fullängdare och tar avstamp i det mystiska och främmande. Albumet är mer enhetligt än flera av hans tidigare mer klubborienterade släpp (likt dubbelsingeln Smuts/Studs) och riktar sig inåt snarare än utåt. Titelspårets förföriska flöjtar ger ett delat intryck, lika mycket inbjudande som skrämmande, och ringar in skivan som helhet mycket väl. Bjuds det upp till dans eller in till introspektion? Dorisburg visar att de två inte är exklusiva. Bland skivans dunkel finns här en lekfullhet som gestaltas genom utsökt mixade tribaltrummor, pipande electro och avlägset ekande klockor. En rytmens mästare sedan dag ett bygger han metodiskt upp en stomme som sedan kläs in i modulerande melodier och varierad perkussion. Resultatet blir något som betraktas som välbyggt hantverk lika mycket som enastående konstverk. Slut ögonen och låt ledsagaren lura dina försiktiga fotsteg djupt in i housens mest psykedeliska och outforskade territorium.

  • 92. The Dillinger Escape Plan - Dissociation

    Text av Nikolas Berndt

    Ett krossat glas smyckar omslaget till The Dillinger Escape Plans sista album. Det är en bild som på ett värdigt sätt sammanfattar bandets tid och sound. Ständigt förkrossande och alltid på gränsen till att själv spricka i sin – men alltid utfört med en känsla för distans, så att trots sin förödelse framstår kaoset som tilltalande, kontrollerat och förvånansvärt vackert. Tack vare sin tekniska vilja att experimentera har de ständigt utvecklat sitt sound och under tiden skapat något alldeles unikt. Denna vilja konkretiseras på Dissociation, där bandet bjuder på alla karaktärsdrag som gjort dem till en av de experimentella hardcorens mest intressanta band. Det är lika stort och maxat som tillbakadraget och vackert – en spänning av kontraster som begär och tar plats. Om än på ett ovanligt tystlåtet sätt avslutas albumet med textraden “Finding a way to die alone”, kanske som en bekännelse att resan tagit dem till denna insikt. Tack för den här gången, vi syns i moshpiten på deras avslutsningsturné.

  • 91. 65daysofstatic - No Man's Sky: Music for an Infinite Universe

    Text av David Winsnes

    Hello Games byggde förväntningar höga som skyskrapor, men det ambitiösa spelet No Man’s Sky blev en flopp. Om spelupplevelsen kändes monoton och ofärdig var däremot det blixtrande soundtracket från det instrumentala rockbandet 65daysofstatic något avsevärt annorlunda. Till spelets oändliga universum gjorde Sheffield-bandet loopar och melodier som slumpmässigt ackompanjerade världarna, men det färdiga album som blev Music for an Infinite Universe var en sylvasst uttänkt uppföljare till 2013 års Wild Light. Tio dagar efter releasen rusade Usain Bolt, Justin Gatlin och Andre de Grasse i mål i OS-finalen på 100 meter, men alla rimliga människor hade redan dödförklarat tävlingen. Världens snabbaste 2016 kom inte från planeten Jorden: de hette Monolith, Supermoon och Asimov och härstammade från ett kaputt universum där förtvivlade gamers försökte leta mening bland 18 triljoner planeter.

  • 90. Yemi - Neostockholm

    Text av Johanna Eliasson

    En kyla har tagit sig in i Yemis värld och frosten har gripit tag i allt – alla relationer, alla känslor och all produktion på Neostockholm. Sådär typiskt för vinter-Sverige, du vet. Yemi säger själv att kalla låtar kommer naturligt till honom, och det är antagligen på grund av självklarheten i det som iskylan ändå känns så genuin. Kyla bör nog egentligen läsas som i engelskans cool i stället för cold – Neostockholms textrader är lika mycket fyllda med längtan, rotlöshet och önskningar om förlåtelse som det är packat av statusmarkeringar och avståndstagande. Från de skimrande solglimtarna i Skiner till att hårda, skorrande basbeats och skarpa syntslingor imploderar i Fenix är Neostockholm ett album som försöker slå igenom isen lika mycket med sina textrader som med sin vinterdrömmiga produktion.

  • 89. Ştiu Nu Ştiu - Fake End

    Text av Noa Söderberg

    ”No, you are not special” är det första budskap som når besökarna på Ştiu Nu Ştius Facebooksida. De verkar sikta på att förkroppsliga känslan av meningslöshet. Den Cult of Luna-inspirerade En vind brusar i dig, med brustna bluessolon som låter som en uppgiven suck, är centrum av den visionen. Samma skoningslösa nihilism genomsyrar Memo, där den shoegazeminnande sången bidrar till en perfekt inramning av en snölös, kall och grå decembertillvaro.

    Samtidigt lyckas inte ens så medvetna cyniker undvika att släppa in ljus. Emoriffandet i Blodmyra och In Flames-gitarrstämmorna i October lyckas, vare sig de vill eller inte, vara upplyftande och hoppingivande. Kanske blir mötet med den totala meningslösheten ett sätt att bilda sig en egen tro och hitta en ny riktning framåt. Men det skulle nog inte Ştiu Nu Ştiu hålla med om.

  • 88. I Love Your Lifestyle - We Go Way Back

    Text av David Winsnes

    I Love Your Lifestyles energiska mix av pop, emo och mathrock diskvalificerade dem från första ögonblick från lyxartiklar som P3-rotation, sponsöl och svenska skivbolag, men de hann åtminstone med mycket bowling på turnéerna och omfamnades av scenerna i Storbritannien och USA. We Go Way Back är lika spretig som den är ett svenskt unikum. Lyssna på det totala renset till outro i Nice Jacket. Not., lekfulla My Yard, bryggan i Jazz Nights, sången i Oh, Twisted Me eller lidelsefullheten i en av årets mest vibrerande låtar, Röda mössan. Medan alla hade fullt upp med att gå på nöjesfält och titta på Refused eller släpa sig till Debaser och kika på ett återförenande Fireside gjordes det samtidigt otroligt bra rockmusik, här och nu. Den ställer sig knappast på barrikaderna – om We Go Way Back var en tv-serie vore den mest en rätt kul sitcom – men I Love Your Lifestyles uppsluppna instrumentation verkar kunna ta deras låtar precis vart som helst.

  • 87. Huerco S. - For Those of You Who Have Never (And Also Those Who Have)

    Text av Noa Söderberg

    Kansas City-producenten Huerco S. började göra klubbmusik vid så ung ålder att han knappt hunnit besöka några klubbar. Ironiskt nog blev hans musik sen allt mindre dansant i takt med att karriären tog honom till större ställen. I dag gör han svepande ambient i rakt nedstigande led från Brian Eno, men spöket av den forna dansmusiken går som ett eko genom allt. Trummor och beats är som bortblåsta men finns samtidigt kvar någonstans i ryggmärgen. Den som märker det kan inte undgå att se skivan i ett nytt ljus. Plötsligt blir den en övermålad, flagnande tavla där det gamla motivet försiktigt tittar fram i sprickorna. Ett avtagande minne av lyckligare dagar, för varje sekund alltmer avlägsna.

  • 86. TV Girl - Who Really Cares

    Text av Nike Rydberg

    Den som i år saknade lite svärta hos The Avalanches Wildflower gör rätt i att vända sig till TV Girl. Los Angeles-bandets andra album var lika självlysande som sitt omslag – där framträdde tio spår av samplingsbaserad elektronisk pop, och som helhet byggde de upp ett lika catchy som kult-aspirerande konceptalbum om sexuell frustration och olycklig kärlek. Ofta lyckades TV Girl formulera allt det där – att lämnas ensam på ett dansgolv, att kedjeröka i ett fönster, att glömma grejer hemma hos ett one night stand och nervöst dröja kvar hos ett annat – som om en svartsynt Jens Lekman satt ord på det. ”I confess to thinking sex was my salvation / when really, they just start with the letter ’S’”, lyder TV Girls insikt i avslutande Heaven Is a Bedroom. Fram till den punkten rymmer Who Really Cares många tillfällen att skratta högt, men oftast är det med gråten i halsen.

  • 85. The Goon Sax - Up to Anything

    Text av Johanna Eliasson

    The Goon Sax målar upp en karta av vardagliga tankar och besvikelser genom en ganska odramatisk inställning till livet. Up to Anything är en inzoomning i vem som helsts huvud och liv, uttryckta med en så ärlig och rak retorik att den nästan går hela varvet runt och känns exotisk igen. Sångaren Louis Forster äter glass för sig själv, tänker på sin crush när han dricker vatten, missar bussen på grund av att han tänker lite till på sin crush, stör sig på blippande telefoner och berättar att han själv tycker att han är ganska keff ibland. Så om du också tycker det är det inte så konstigt. Up to Anything är på det hela en strålande debut som känns både tidlös och uppfångande av en zeitgeist.

  • 84. Låpsley - Long Way Home

    Text av Olivia Nordell

    Låpsleys debut doftar R&B, synt, disco och härlig pop i ett. Hennes röst är allt annat än klen och alldaglig, utan fångar mästerligt upp varje tonintervall. Long Way Home guidar oss genom ett landskap av alldagliga känslor – stora sorger och väl dold ilska, hopplöshet och hoppfullhet trots att allting är skit. Väl uppbyggt genom toppar och dalar följer vi med Låpsleys ömsom spröda ömsom kraftfulla låtskriveri i en perfekt mix för i princip alla tillfällen, som en kameleont, utan att Long Way Home för den sakens skull tappar personlighet.

  • 83. Julianna Barwick - Will

    Text av David Winsnes

    Will, uppföljaren till Nephente från 2013, bar ett passande namn, för den kokade av just vilja. Amerikanskan har hänvisat till sin kyrkokör under uppväxten som stark influens i hennes enstämmigt ylande korsning av ambient- och folkmusik, och Will var ett första ordentligt uppbrott från det mystiska lugn som karaktäriserat hennes tidigare skivor. Med Sufjan Stevens gamla piano, samarbeten med energiknippet tillika förra årets genombrott Mas Ysa och Chairlifts Jamie Ingalls, och en ny bekantskap i form av en Moog-synt, formar hon ett glödande, nästan utåtriktat verk. Tempot skruvas upp men att lyssna på Julianna Barwick är fortfarande som att stiga in i en tom kyrka, höra sina egna steg slå mot väggarna och försöka greppa tag i något eller någon som ska lätta på trycket över bröstet.

  • 82. Lost Under Heaven - Spiritual Songs for Lovers to Sing

    Text av Magnus Olsson

    Ellery Roberts, tidigare frontfigur i WU LYF – 2011 års stora sensation och hajp – har länge omgärdats av ett kommande soloprojekt. Det är först fem år efter att de slog igenom med den kraftfulla fusionen som är Go Tell Fire to the Mountain, som han på allvar infriar förväntningarna om ett nytt projekt. Tillsammans med Ebony Hoorn släpptes ett album som tar vid där det slutade 2011. Ellerys minst sagt säregna stämma, som är så hes att man tror att han rökt som en skorsten och druckit whiskey varenda dag i 37 års tid, besjunger ungdomens existentiella oro och den opålitlighet och skörhet som finns i kärlekens betryggande vagga. Men det rör sig verkligen inte om någon biroll för Ebony Horn – hela albumet genomsyras av tvåsamheten på alla möjliga plan, allt för att förstärka albumets ådra av dualism och evig kärlek.

  • 81. The Weeknd - Starboy

    Text av Magnus Olsson

    Har Michael Jackson återuppstått? Hans ande lever åtminstone vidare och han jublar förmodligen i graven över att Billboard-listorna just nu domineras av lekfull popmusik med snitt av hans egna 80-tal. The Weeknd står i full blom nu när han delvis lämnat sitt mystiska alterego för att på allvar jämna marken och ta över tronen som The King of Pop. Den kanadensiska R&B-sångaren har onekligen ställt in siktet mot toppen och med lite draghjälp av två hitsäkra franska robotar glider han enkelt in på podiet till ett regn av dollarsedlar och en uppdaterad version av soundtracket till Drive. I några av årets starkaste refränger visar han upp hela sitt register – från honungslena stämband till en mullrande bulldoser.

  • 80. Animal Collective - Painting With

    Text av Rikard Berg

    Efter att Animal Collective för sju år sedan släppte ett av samtidens mest hyllade popalbum reagerade de genom att vända ut-och-in på sin filosofi. Det kryptiska och långsamt växande i deras musik har förvrängts till snabba bergochdalbanor, naivistiska texter och explosioner av färger. Fansen är splittrade, men bandet känns betydligt mer enhetliga och visionära nu än för fyra år sedan då de mellanlandade med Centipede Hz. Som inspirationskällor lär nämnas: ultracatchy solskenspop à la The Mamas & the Papas, sockerchockat framtidsdystopiska skivbolaget PC Music och dagisbarn som kastar målarfärg omkring sig. En fantastisk sammansmältning.

  • 79. Oathbreaker - Rheia

    Text av John Jonsén

    När jag såg Oathbreaker live för tre år sedan kunde jag inte se sångerskan Caro Tanghes ansikte en enda gång. Hon dolde det alltid med vad som verkade vara en oändlig massa med tovigt hår – något som förstärkte den mystiska bilden av bandet. Under den gemensamma musikvideon till 10:56 och Second Son of R. känns det som hon för första gången öppnar upp vem hon är, hur hon ser ut och sina ambitioner. Bandet i sig har lämnat den mörka hardcoren för att försöka integrera black metal med atmosfärisk shoegaze, med praktexemplen Immortals och Needles in Your Skin, men i samband med det har Tanghe börjat med stora mängder av ren sång. Oathbreaker har börjat hitta sig själva på riktigt, i alla eteriska och svävande melodier varvat med djävulska gitarrer och blastbeats. Tillsammans blir det hjärtekrossande, demolerande och så fruktansvärt gripande.

  • 78. Yung - A Youthful Dream

    Text av Freja Wehrling

    Det är ytterst lite med Yungs debutplatta som kan beskrivas med ”oskuldsfullt och drömmigt” om inte detta görs ironiskt. På A Youthful Dream är det ett sorgligt porträtt av tonårstiden som målas upp och därför blir det en särskilt markant kontrast när detta färgläggs med sprudlande gitarrer och kompromisslös sång. Bandets frontfigur Mikkel Holm Silkjaer har ett syfte med sina texter. Han gör om orden till sylvassa spjutspetsar som han prickar in precis där samhället är som mest infekterat. I albumet behandlas både konsumtionism, droger, passivitet och hopplöshet – är det något som du tycker är jobbigt hittar du det säkert här! Men Yung själva tänker inte lämna denna plats utan att först ha bjudit på en rejäl kamp. Spår av stålhättade kängor och sprakande elgitarrer följer deras väg, vart den än må leda

  • 77. Andy Stott - Too Many Voices

    Text av Martin Kørra

    Andy Stott har tonlagt döda dansgolv i flera år nu. Hans kyligt dansanta dubstepslingor har alltid låtit som att de vittrat sönder medan de spelat (ungefär som en William Basinski på uppåttjack), men kanske mer nu än på 2012 års oemotståndliga Luxury Problems. Alison Skidmores iskallt operetta skönsång har dykt upp här och där på Stotts material genom åren, som en liten injektion liv i den annars så karga produktionen. Här har den i stället bytts ut mot upphackade, förkortade och förvrängda röstfragment. Albumtiteln kan således tolkas bokstavligt: rösterna blev för mycket för Stott och taket på hans hypotetiskt vinterfrusna nattklubb har börjat rasa in. Det är fortfarande lika omöjligt att sluta dansa.

  • 76. Shura - Nothing's Real

    Text av Olivia Nordell

    Sprudlande pop, allt annat än klyschiga ballader och 80-tal – Nothing’s Real är ett så rent, rakt igenom snyggt album som förkroppsligar eufori och djup sorg till den grad att man ibland riktigt kan känna hjärtat ramla ur bröstkorgen. Det finns en oskuld i Shuras röst som vid vissa tillfällen förvandlas till en ren naturkraft, lite likt en kaxig tonårings evolution. Optimismen är närvarande även i det allra mest mörka, en spännande kontrast som aldrig känns oäkta utan snarare bidrar till den där otroligt starka igenkänningen och ”oj hjälp mitt hjärta ramlar ut”-känslan.

  • 75. Scott Walker - The Childhood of a Leader

    Text av Martin Kørra

    Down the stairs, Up the stairs, RUN: titlarna på soundtracket till The Childhood of a Leader blir tillsammans bra indikatorer på vilken sorts fysiska känsla Scott Walker frammanat i sin musik de senaste 20 åren. Det är musik som får dig att kasta blicken bakåt, ifall någon med onda avsikter skulle stå där. Men Childhood of a Leader är inte poplegendarens första soundtrack – 1999 musiklade han Leos Caraxs film Pola X, som var likartat burdus. Ingen har försökt härma Walker sedan dess eftersom det helt enkelt inte låter sig göras.

    Childhood of a Leaders fiktive fascistdiktator i vardande rör sig genom mörklagda rum på en fransk herrgård medan Walker ömsom styr tonen med järnhand, ömsom respektfullt lämnar över tyglarna till debutantregissören Corbet. Bernard Herrmanns ikoniska stråkar från Vertigo lägger grunden medan lite Scott Walkerskt vansinne bryter in som sprickor i fasaden. Walker har aldrig varit rädd för att experimentera med instrument och när ljudet av propaganda som trycks i massiva upplagor agerar ljudfond i ett stycke är det bara ytterligare steg på en stig han ensam vandrat i flera decennier nu. Ifall den 74-årige avant garde-musikern någonsin går bort är det en hel musikalisk värld som kommer försvinna med honom.

  • 74. Hater - Radius

    Text av Nike Rydberg

    Skivbolaget PNKSLM har vid det här laget gjort sig kända för att plocka upp Sveriges mest lovande skrammelförmågor (Boys, HOLY, ShitKid…), men i fallet Hater verkade allt ha fallit på plats från början. Malmökvartettens första EP är nio minuter kort men rymmer känslor för det femdubbla. Några som fattade grejen var The Radio Dept, som tog med bandet på sin återkomstturné i november. Alla som då tillbringat de senaste månaderna med Radius kunde se det komma: på bara tre låtar slår Hater an samma hjärtvärkande melankoli som drömpopgiganternas tidigaste material. Redan inledande First Time låter som uppgrävd från arkiven hos kultförklarade Galaxie 500, Plain Clothes Darling blir Haters uppvisning i perfekt låthantverk, medan det avslutande titelspåret mest är ett triumferande ärevarv i sammanhanget. I frontlinjen står Caroline Landahl med en röst ständigt vilande på bristningsgränsen och med ett alltid lika skrämmande samspelt band att falla tillbaka mot. I mars släpps debutalbumet – sedan verkar exakt vad som helst kunna hända.

  • 73. Liima - ii

    Text av Sofia Rönnkvist

    Det är detaljrikt, rockigt och mystiskt när kvartetten Liima blandar jazz med electronica och riktigt tung bas. De tre kärnmedlemmarna från Efterklang skapade en ny konstellation tillsammans med finska slagverkaren Tatu Rönkkö – och samtidigt ändrade de i sitt koncept. På ii leker de med mörka elektroniska vibbar och rinnande syntar som skapar bredare än vad Efterklang var. 513 blandar postrock och synt, och Amerika för samman upplyftande indie-electronica med den mörka ton som en känner igen från Efterklang. Det är blandat material som känns fritt och spännande, harmoniskt och lekfullt på samma gång. ii är ett album som intresserar och imponerar, och visar vad en nystart kan leda till i sin bästa bemärkelse.

  • 72. Chairlift - Moth

    Text av Klas Mattsson

    Chairlift fick en rivstart på karriären när den försiktiga myslåten Bruises drog fram som ett ånglok tack vare att den inkluderades i en reklam för iPod Nano. Det var upplagt för en one indiehit wonder. Men i stället för att falla i glömska har de blivit ett självsäkert popband som till och med har producerat låtar åt självaste Beyoncé. På den tredje skivan Moth är de mer rakryggade än någonsin. Med hjälp av knivskarp produktion, fantastiska popmelodier och Caroline Polacheks elastiska stämma har duon skapat ett färgsprakande album som är fyllt av liv. Singlarna Romeo och Moth to the Flame är några av årets mest medryckande låtar, som balanseras med ballader som Unfinished Business där Polacheks suveräna sångröst står i centrum. Moth är en färgexplosion i ljudformat.

  • 71. Weyes Blood - Front Row Seat to Earth

    Text av Rikard Berg

    Förutom att vara en av de senaste årens bästa folkmusiker är Weyes Blood även en person med väldigt dålig självdisciplin, i alla fall när det kommer till kärleken. I Do You Need My Love klagar hon “tired of feeling so bad” och “gonna learn to take the pain / I know that your love stings”, innan hon tre sekunder senare gör en helomvändning och domderar ut “passion must mean everything!” och fortsätter det inslagna temat om att bara följa kroppen, aldrig hjärnan. Låten är mittpunkten som det hypnotiska albumet Front Row Seat to Earth centreras kring, ett album där hon med grunden i lätt psykedeliska 70-talstraditioner vänder blicken mot 2010-talet. Hon irrar runt i dess moderna kärlek och försöker leva drömmen utanför sin smartphone, men kommer inte ifrån att det känns precis så långt borta som en dröm. Musiken känns likadant, med sömndrucket vackra melodier som svävar runt i vad som verkar vara frisk luft hämtad från en annan tidsålder. “I want you mostly in the morning / when my soul is weak from dreaming” sjunger hon på Seven Words och sätter fingret på vad det hela handlar om: att ge efter för att romantisera och bara låta lusten styra.

  • 70. Broder John - Cool

    Text av Stina Vickhoff

    Umeårapparen Johan Broder John Bäckström berättar historier om en vanlig kille (om alla vanliga killar?) som sitter tysta i omklädningsrummet medan machokulturen sakta kväver dem. ”Vem sa att tiga är guld? / För det är det enda jag gjort/ jag har skuld i min mun / fuck din cool” sammanfattar väl en stark debut med ett berättargrepp som är varmt välkomnat. Att lyssna igenom och se Cool gå från becksvart mörker i hårda Snacket, till bländande ljus i fina Vem är du, har varit en av de finaste presenterna hiphop-Sverige levererat i år.

  • 69. White Lung - Paradise

    Text av John Jonsén

    När Hungry och Below släpptes som singlar inför Paradise började den alltid lika skeptiska internetbefolkningen hävda och klaga på att White Lung nu använder syntar. Helt befängt av så många anledningar. Som att låtarna skulle bli sämre för det? Kanske mest är det en orimlig kommentar för att det inte finns en enda synt på albumet. Det är bara gitarristen Kenny McCorkell som bänder och böjer på ljud för att manipulera dem efter sin egen vilja. En äkta konstnär – med effektpedaler som penslar. Tillsammans med Mish Ways konsekvent insiktsfulla lyrik och den energi som Anne-Marie Vassiliou tillför på trumsetet känns det som att alla sidor av albumet flyter samman fläckfritt. Betonghårda posthardcorelåtar som Demented och Dead Weight blandas helt rent med solskenspopen i titelspåret, medan bandets klassiska hetspostpunk skiner igenom på Sister och Narcoleptic. När du både lyckas provocera människor och ta ett enormt steg framåt i rätt riktning – då har du helt enkelt gjort ett fantastiskt album.

  • 68. IAN SWEET - Shapeshifter

    Text av Nike Rydberg

    Sminket rinner och glassen smälter. Du kollar på Nickelodeon, slår sönder TV:n av misstag och gnisslar tänder tills de faller ut. Det är inget fel på dig, men allt är fel med dig! Välkommen till Shapeshifters psykos. Debutalbumet från Boston-trion IAN SWEET låter som en feberdröm, men bottnar i en depression. Sångerskan Jillian Medford sjunger om den för att hon måste, på det där sättet som är typiskt för en livsnödvändig debut. Här är de känslosvallande arrangemangen lika lätta att gå vilse i som Medfords eget huvud, med en nervositet som om David Byrne startade shoegazeband eller Honey Is Cool vore nordamerikaner – men nu är det ju inte så. IAN SWEET lät inte som några andra och skrev indierock som ingen föreställt sig den 2016.

  • 67. Money - Suicide Songs

    Text av Olivia Nordell

    Suicide Songs hittas raden ”you must find something to be sacrificed to / to your love / or to your lie”, en rad som enligt Jamie Lee själv symboliserar ett äkta konstnärskap. Det äkta konstnärskapet, när viljan till att skapa kokas ner till självuppoffring, när verket och personen inte längre går att skilja på. Det är vad Money gör på Suicide Songs, för varje spår är så extremt talande och personligt, så hoppfullt titeln till trots, i perfekt balans mellan pretentiöst och smutsigt. Albumet skildrar människoöden, liv i spillror – men förmedlar trots det den där hoppfullheten just eftersom albumet symboliserar det där äkta konstnärskapet. Det är en självuppoffring, så äkta att det knappt går att skilja på verket och verkligheten.

  • 66. Daughter - Not to Disappear

    Text av Sofia Rönnkvist

    Daughter skapar musik som prickar precis hur du mår när allt känns omöjligt eller hopplöst. Not to Disappear är den hjärtskärande uppföljare till debutplattan If You Leave från 2013 och fortsätter på samma mörka och ledsamma spår. Musiken målar upp ett dystert landskap, nästan dystopiskt, och fungerar som en katalysator för att få fram det innersta i ditt hjärta som du annars förtrycker. Detta album går i annorlunda banor än tidigare, och låtar som No Care för tankarna till tidiga Kate Nash. Duon har här utarbetat något nytt, något bredare, som tillåter lyssnaren att drömma så väl som att bryta ihop.

  • 65. Savages - Adore Life

    Text av John Jonsén

    ”If you are focused / You are harder to reach / If you are distracted / You are available” – ett av många geniala citat ifrån manifestet på omslaget till Silence Yourself, en skiva där Savages byggde massiva väggar runt sig själva för att vara så svårnådda som möjligt. Just därför känns det som att bandet motsäger sig med Adore Life genom att börja riva ner dem. Från alla himmelskt kaxiga låtar på debuten har de nu slutat framstå som halvgudar i postpunktron och klivit ner på jorden för att bli lite mer lättillgängliga. Frågan är – måste Savages kvalitet sjunka bara för det? Monsterriffet i The Answer och Jehnny Beths sinnessjuka sånginsats i I Need Something New talar för motsatsen. För att inte tala om titelspåret. Däri finns vetskapen om att Savages fortfarande är fokuserade, men bara lite lättare att nå.

  • 64. Parham - Hemma här

    Text av Stina Vickhoff

    P3 Guld- och Grammisnominering plus hyllad i plural av kritiker-Sverige – Hemma här tog Göteborgssonen Parham välförtjänt flera steg upp och fram i karriären. Studioalbum nummer två går delvis bort från debuten Pojk med sitt mindre traditionella hiphopsound men desto mer moderna och experimentella ljudbild. Historierna låter oss följa med på en inte alltid charmig nostalgitripp från ett Göteborg som präglas av frånvarande pappor och evighetslånga klubbköer som du aldrig blir insläppt från. Det visade sig onekligen vara ett genidrag att släppa in Göteborgsunderbarnet och producenten Nibla – lyssna på Eller hur så förstår du vad vi menar.

  • 63. Tory Lanez - I Told You

    Text av Amel Suljevic

    Torontos arvinge Tory Lanez gör allt i sin makt för att berätta historien om hur han inte bara ska peta allas våran Drake från tronen, utan också hur han ska bli en av världens största artister. Han är självklart långt ifrån där än, men I Told You är åtminstone ett steg i rätt riktning. Den övertydliga berättelsen (i stort sett varje spår följs upp av skits i form av scener från hans krokiga väg till dagens framgång) bärs upp av en innehållsrik ljudbild och en röst som kan anta flera olika skepnader – samtliga lockande på sitt självklara sätt. Låt dig inte luras av albumets kommersiella hit LUV – albumets bästa spår Friends With Benefits är en resa i sig själv, en resa fylld av oväntade ljud, melodier och sexuell spänning.

  • 62. Cymbals Eat Guitars - Pretty Years

    Text av Martin Kørra

    Fyra album in i karriären sammanfogade Cymbals Eat Guitars alla sina tidigare beståndsdelar till en enda enhet. Framträdde gjorde teatralt storslagen Bruce Springsteen-rock med gråten i halsen. Allt medan frontmannen Joseph D’Agostino vred vardagshändelser ur sitt liv till storslagna grekiska tragedier, förlagda i arbetarklassens USA. Opretentiöst energistinn powerpop som på något vänster lyckades vara lika sorglig som den var vacker. Om 2016 var året då empatin förlorade så är D’Agostinos okonstlat banala uppmaning (Have a heart!) uppenbarligen något vi behöver ha med oss in i 2017. Ifall du efter Pretty Years 40 minuter långa känsloexplosion fortfarande inte känner empatin banka i bröstet på dig så kan det vara tid för ett läkarbesök.

  • 61. Young Thug - JEFFERY

    Text av Amel Suljevic

    Till lanseringen av sitt sjunde mixtape deklarerade Young Thug att hans namn faktiskt är Jeffery och inte något annat. Men diskussionerna kring huruvida Jeffrey Lamar Williams faktiskt ska byta artistnamn eller inte upphörde hastigt när verkets visuella identitet avslöjades. I en flamboyant klänning hittar Young Thug (som namnet fortfarande verkar lyda) helt rätt. Sju mixtapes senare avtrubbas hans oupphörliga fantasi när det kommer till melodispråk inte en enda millimeter. På JEFFERY närmar sig Young Thug stundtals en poppigare version av sig själv – ett experiment som ger oss en av årets mest charmerande bangers i Kanye West. 2017 lär vara året då det fulländade debutalbumet ser dagens ljus men tills dess låter vi mer än gärna JEFFERY rulla på.

  • 60. Crying - Beyond the Fleeting Gales

    Text av John Jonsén

    Minns ni det svenska introt till Powerpuffpinglorna? ”Socker! Peppar och salt! Och allt som är snällt!” var ingredienserna för att skapa de perfekta döttrarna, så råkade professor Utonium ha i Kemikalien X som gav dem superkrafter. Sedan spolar vi fram till 2015. Någonstans, i en replokal långt, långt borta satt medlemmarna i Crying och försökte komma på receptet för den gulligaste skivan någonsin. Men vad är ingredienserna för det egentligen? Jo, synteffekter sötare än tusen kattungar! Lite Deerhoof-dyrkan! Tweepop! Och så Kemikalien X – klassisk rock hämtad rakt ifrån 80-talet.

    Aldrig, i något universum, kunde jag förutspå att någon skulle försöka para ihop Deerhoof med band som Toto, Journey och Foreigner. Men Crying gör det dessutom med bravur under hela Beyond the Fleeting Gales. För när var senaste gången du hörde samma band bli beskrivet som ”Like a perfectly restored Chevelle 1983” och ”The soundtrack to an anime that doesn’t exist” utan att det ratades? Den skuttiga popglädjen tillsammans med det dundrande supersolot i Wool in the Wash är lika förbryllande som gripande, medan progsyntarna i Patriot och A Sudden Gust inte har låtit såhär bra sedan permanentat hår var mode – och om det inte är en superkraft vet jag inte vad som är.

  • 59. Ólafur Arnalds & Nils Frahm - Trance Frendz

    Text av David Winsnes

    Musiken verkar leva i ett konstant flöde genom Ólafur Arnalds och Nils Frahms kroppar. Båda artisterna är kända för att utmana sin egen kreativitet med improvisationsprojekt och inspelningarna är alltid värda att upptäcka – i de allra flesta fall låter de som välskrivna studiokreationer. När islänningen gjorde en soloturné för fem år sedan kom Nils Frahm upp på scenen i Berlin. Deras sätt att följa varandra, utan förberedelser, är en av mina favoritvideor på Youtube. Trance Frendz är en förlängning av det: en videoinspelad session från Frahms studio i den tyska huvudstaden, åtta timmar nedhyvlat till 46 minuter och 42 sekunder musik, utan påläggningar eller redigeringar. Bara Frahms unika, intima pianotoner och Arnalds mjukt följande beats. Det låter som att komma hem.

  • 58. Parquet Courts - Human Performance

    Text av Nike Rydberg

    Som föregångare till både Courtney Barnett och Car Seat Headrest har Parquet Courts axlat rollen som indierockens mest välformulerade slackers. En låttitel som Stoned and Starving var otroligt representativ när bandet debuterade för fyra år sedan, men lagom till Human Performance hade någonting vänt ut och in på deras obryddhet. Orsaken tornar upp sig på det tidiga titelspåret och kastar en skugga över de nästföljande 40 minuterna: Human Performance är ett göra-slut-album, och i förlängningen det mest raka och sårbara som Parquet Courts någonsin skrivit. Titeln återspeglar en kamp för att orka vara mänsklig när det gör så ont, att låtsas fungera när man bara är en skugga av sig själv (”I tried to sing all the verses that I knew of it / Screaming softly in a loud mic”, beskriver Andrew Savage tillvaron på Outside). Ljudbildsmässigt lät Parquet Courts betydligt mindre vilsna, och lyckades för första gången inta en egen plats någonstans mellan The Modern Lovers och Velvet Underground. Det krävdes säkert mod av dem för att hitta dit – men ännu mer för att lämna cynismen bakom sig och blicka djupt in i sig själva.

  • 57. The Hotelier - Goodness

    Text av David Winsnes

    Sedan debuten 2011 lever Christian Holden och hans band i en konstant formtopp, i en kurva som inte har några planer på att dala. It Never Goes Out var en rastlös punkrockskiva som skrevs när medlemmarna fortfarande var tonåringar, uppföljaren var en insiktsfull skildring av en defekt adolescens. Efter psykisk ohälsa, depression och självmordstankar kommer Goodness, The Hoteliers tredje och mest mångsidiga och positiva utgivning hittills. Vill man lyssna på en rockskiva 2016 som tog risker, som förvaltade 90-talets arv och presenterade något helt nytt är Goodness en av årets ledande kandidater. The Hotelier låter för tillfället som om Sunny Day Real Estate hade sneglat mot Shellac, Talk Talk och Slint och hittat en motorväg till mellanväg.

  • 56. Drake - VIEWS

    Text av Filip Hiltmann

    Få artister är idag lika duktiga på att kasta ur sig hits som Drake. Årets släpp, omåttligt efterlängtade VIEWS, innehåller inte mindre än fem singlar som alla genererat streams som andra artister bara kan drömma om. Men bakom siffrorna gömmer sig ett innovativt hiphopalbum som helt enkelt inte skulle kunna ha skapats än någon annan än Drake. Hans patenterade flow som fjäderlätt flyter ovanpå de karga och avskalade ljudbilderna skapar tillsammans med produktionen en slags hypermodern minimalism. Drake sparar på krutet, och gör en grej av det.

    Kritiker har menat att albumet är på tok för långt för att hitta sitt sammanhang, och att Drake med flit drog ut på det för att öka sina intäkter. Det ligger absolut något i det, men ljuspunkterna i den stundtals gråa massan är för många för att helt avfärda VIEWS som ett album gjort för att framhäva singlarna. VIEWS är trots sin längd ett innovativt och utmanande album, som har sin givna plats i Drakes diskografi. Albumet både utmanar vad albumformatet innebär i en streamingkontext, samtidigt som det levererar en för det mesta oförglömlig samling låtar.

  • 55. Xiu Xiu - Plays the Music of Twin Peaks

    Text av Erik Blohmé

    Xiu Xius ogästvänliga tolkning av Angelo Baldamentis klassiska soundtrack har en sprängkraft som kan skapa egna subgenrer. När musikstycken som Packard’s Vibration och Harold’s Theme, ursprungligen någon slags jazzig lounge, tappas i ny form av Xiu Xiu tar de konceptet ”passiv aggressivitet” till nya höjder. Det som borde vara harmoni blir till våld, och det som borde vara drama blir till perversitet. Om TV-serien aldrig visade oss vad skogens mörker egentligen innehöll utan i stället pekade in mellan trädens pelarhall av dunkla stammar placeras vi av Xiu Xiu mitt i ondskans nav. Det blixtrar och gnisslar, furier skriker och onämnbara väsen gör obeskrivliga saker i mörkret, mördare och spöken samlas till mässa och du är också bjuden – gruppens gestaltning av Twin Peaks är inget för de känsliga. Att musiken uppmärksammats av David Lynch själv är inte konstigt, för det är ju en förträfflig inspirationskälla. Vi kan bara hoppas att seriens återkomst blir åtminstone hälften så bra som Xiu Xius lyckade experiment.

  • 54. Brian Eno - The Ship

    Text av Martin Kørra

    Om Brian Enos mål med ambientmusiken varit att försvinna som övervakande konstnär och låta musiken skapa sig själv (hans nästa skiva – Reflections – verkar vara det mest fullfjädrade försöket hittills) så är The Ship en oväntad helomvändning. I stället är det ett helgjutet konceptalbum om Europas krigstid och Titanics förlisning, där Eno för första gången på tio år låter sina stämband komma in i musiken. Först i mörk tonart som för att kräva din uppmärksamhet, medan musiken planlöst flyter vidare. ”As wave, after wave, after wave, after wave…” intonerar en mörk mansröst. När tresvitsstycket Fickle Sun till sist konkluderas i majestätiskt frisläppta I’m Set Free (en cover på The Velvet Undergounds låt, omgjord för att passa Enos syften) är det som att han aldrig slutat göra popmusik över huvud taget. Tonarten har blivit ljusare, musiken snabbare, ”I’ve been set free!” ropar Eno medan katastrofen under honom krymper till en svart prick på ett blått hav, och solen, den skiner allt starkare.

  • 53. Rihanna - Anti

    Text av Stina Vickhoff

    Rihannas åttonde studioalbum är ett steg bort från hennes tidigare mer kommersiella popsound och ett steg närmare någon form av psykedelisk soul. Somliga menade på att plattan saknade en riktig hit som We Found Love eller Diamonds, medan andra hävdade att detta var hennes bästa album just på grund av dess icke-kommersiella uttryck. Vi som hört henne framföra Love on the Brain vet att Rihanna aldrig låtit såhär bra, eller såhär personlig. Och om Work inte kategoriseras som en hit bör innebörden av ordet omdefinieras.

  • 52. Swans - The Glowing Man

    Text av Nikolas Berndt

    Vilket avslut på en trilogi. Tillsammans blir The Seer, To Be Kind, och nu The Glowing Man ett sex timmar långt manifest av intrikat kaos som söker sig mot en upplevelse bortom vårt medvetande. Det existerar en primal dimension till Swans musik, en blodtörstig strävan efter något större än oss själva – musikens svar till filosofins existentialism, i brist på bättre definitioner. Men det är nog ändå det som Swans gör bäst: expanderar och utforskar redan etablerade definitioner. De skapar någonting lika vackert som det är skrämmande, men på The Glowing Man rör de sig närmare det förstnämnda, som om allt innan har lett upp till detta moment. Ett album som vilar på sin typiska hypnotiserande repetition som tillslut faller tillbaka på sig själv och ger upphov till en dånande och sublim meditation.

  • 51. Hinds - Leave Me Alone

    Text av Filip Hiltmann

    Efter ett ödesdigert namnbyte och vad som kändes som ett ändlöst turnerande kom till slut Madrid-gänget Hinds efterlängtade debutalbum. Utan att på något vis tappa den lo-fi-bräcklighet som präglat bandets tidiga släpp har man på Leave Me Alone lyckats skapa ett tidlöst lyckopiller som på allvar sätter bandet på garagekartan. Vartenda av de tolv spår som debutalbumet bjuder på känns som en egen värld i sig, samtidigt som de tillsammans bildar en oövervinnerlig enhet av solkysst pop.

    I en intervju med HYMN berättar Ana Perrote att albumtiteln är ett meddelande till alla som har en åsikt om deras skapande, att de bara vill bli lämnade ifred och göra sin egen grej. Det är något som visserligen gäller för de flesta musiker som satts i ett medieljus, men som kanske är extra påtagligt om man är kvinna, spelar garagerock och kommer från ett land vars musikaliska landvinningar varit obefintliga under en lång tid. Hinds är brytpunkten, och får de fortsätta att skapa sin egen grej så har vi tonvis av garagemästerverk att vänta.

  • 50. Anna Meredith - Varmints

    Text av Klas Mattsson

    Första spåret på Anna Merediths debutalbum är bland det mest skräckinjagande jag har hört. Det är en dystopisk paradlåt, en fanfar till undergången. Jag ska försöka att inte göra uppenbara samtida kopplingar, men frågan är om en låt kan fånga tidens anda bättre. Meredith, med bakgrund i klassisk musik, har skapat ett av årets mest intressanta electronica-album, där låtarna pendlar mellan målande kompositioner och poplåtar. Det är en debut med stort D, där hon sömlöst rör sig mellan genrer, utstrålar storslagenhet och kreativ frihet. Hon bygger upp kaosartade hav av ljud, men hennes bakgrund i klassisk musik fungerar nästan som en ledstjärna, och hon lyckas alltid ro kompositionerna i hamn. Och då får man inte glömma att Varmints bara är hennes första resa i albumformat.

  • 49. Jefre Cantu-Ledesma - In Summer

    Text av Martin Kørra

    ”This tape can be thought of as a catalogue of photographs… snapshots of people, places, interests, etc.”, skriver Jefre Cantu-LedesmaIn Summers omslag. Människans strävan efter att fånga och kapsla in tiden är starkt förknippad med att vi en gång ska dö – och hur annars skulle Cantu-Ledesmas ambient kunna vara så romantisk? Inkastad i din barndoms somrar blir In Summer en slags minnenas onani, och det skrivet i all välmening. Fennesz var kanske först med att göra sommarnostalgisk njutning av oljud, men det var aldrig så här storslaget. Varmt expanderande väggar av noise, tröstande trumslag och naturrika fältinspelningar blir tillsammans den musikaliska motsvarigheten till att bildligt slänga ner sitt hjärta i perfekt tempererat badvatten. Men det kan också vara farligt att minnas: minnen flagnar med tiden, och det går att fastna i dem. Slutspåret Prelude blir till sist en välbehövlig påminnelse om nuet, och att du har nya människor att träffa, nya platser att besöka. Ja, att du har resten av livet framför dig. Ta vara på det.

  • 48. Death Grips - Bottomless Pit

    Text av Erik Blohmé

    ”I’m too passcode / these gates won’t stay closed”

    Death Grips är ren destillerad galenskap. Det handlar om Baudelaire-inspirerad hedonism, där frälsningen finns i den absolut lägsta, sjukaste, mest profana levnadsstil som går att tänka sig. Samtidigt strömmar smärtan, paranoian och utplåningen ur exakt samma källa, enligt devisen att allt som är njutbart också är skadligt. Death Grips vill öppna alla dörrar samtidigt – också musikaliskt. Ta till exempel Giving Bad People Good Ideas – den låter som en förlorad länk mellan hiphop och black metal. Punkens aggressiva gitarrer samexisterar med glitchiga beats och rakbladsvassa syntar. Det enda som förenar är det extrema. Det är egentligen ett mirakel att en enda låt håller ihop så bra som hela albumet gör, men vi känner Death Grips vid det här laget – de är mästare på sitt hantverk.

  • 47. Kent - Då som nu för alltid

    Text av Magnus Olsson

    Kents rättframma beslut om att lägga ned genom en video fylld med referenser från hela sin karriär, fick nostalgimätaren att gå i taket. Men den sista gången och den sista sången är långt ifrån någon Greatest Hits-förpackning från bandets sida, snarare tvärtom. Då som nu för alltid är lika lekfull komponerad som Tillbaka till samtiden, där bandet prövar fram såväl discoslingor och förvrängda röster som tydliga arenastänkare. Genom varma syntmattor och Mustonens driv bakom trummorna fortsätter bandet färdas i helt egna riktningar, men helt i linje med de stadiga beats och den lyrik som bandet pressat fram de senaste åren. Den politiska agendan byts ut mot en mer personlig tematik som i Bowie-anda beskriver slutet. Det jobbiga farvälet, det som får oss att öppna tårkanalerna.

  • 46. El Perro Del Mar - Kokoro

    Text av Magnus Olsson

    När Sarah Assbring efter fyra år slutligen bröt tystnaden hade hon lämnat 80-talets avklädda R&B-slingor och stakat ut helt nya riktningar för sitt artisteri. Med sitt projekt El Perro Del Mar är hon i ständig rörelse, förmodligen en följd till att hon vid varje album pressar ut varenda droppe hon har. Kokoro är inte bara helt olikt allt annat i år, det är olikt det mesta vi hört. Det är en resa mot något nytt, en upptäcktsfärd mot nya kulturer. På sätt och vis kan man säga att hon avskärmat sig mot industrins krafter och om strömmen gått åt ett håll, valt ett helt annat. Det är befriande att forsas fram i dessa idérika ljudlandskap, där orientaliska och framförallt asiatiska särdrag öppnar upp, åtminstone för oss, helt nya uttryck.

  • 45. Preoccupations - Preoccupations

    Text av Nikolas Berndt

    Anxiety, Monotony, Degrading, Fever. Bara av att läsa albumets låttitlar får vi en idé om de teman Preoccupations utforskar på deras självbetitlade album. Bandnamnsbytet innebar inte så mycket en återfödelse som en ny approach till deras musik, där de knivskarpa gitarrerna och intrikata instrumentala delarna fick ta ett steg tillbaka och ge rum till den atmosfär som gör Preoccupations till ett av årets starkaste postpunkalbum. Det är tungt och ångesten vibrerar under ytan, men det är utfört med en slags kontroll, ett igenkännande av den mörka natur som finns i världen och inom oss. Det är inte riktigt ett utlopp för dessa känslor men snarare en vägledning genom dem. Där Viet Cong var en kaxig och omtumlande debut är Preoccupations en behärskning av postpunkens form och tematik. Svårt att få nog av.

  • 44. Yumi Zouma - Yoncalla

    Text av David Winsnes

    Att tycka om Yumi Zouma är angenämt men också ett vacklande behag. Både EP och EP II fick sjuor i betyg av oss – det hade nog Yoncalla också landat på om undertecknad inte fått skrivkrampspanik och straffats av redaktionen med en ‘Yumi Z’-tatuering i Comic Sans-font på ena armen. Alena, Catastrophe, Song for Zoe & Gwen, A Long Walk Home for Parted Lovers och The Brae är poplåtar vi kommer lyssna på i resten av våra liv. Alla är från EP-skivorna. Keep It Close to Me, Short Truth, Barricade (Matter of Fact) och Yesterday är lika genomljuvliga. De är från Yoncalla. Men när Yumi Zouma inte träffar den luftiga, rena och fria energin som genomsyrar deras bubbliga Air France-pop blir det ojämnare. De föder vackra dagsländor och även om albumformatet inte kommer bli deras i första taget räcker det långt även på en sån här lista.

  • 43. Carly Rae Jepsen - E·MO·TION: Side B

    Text av Hugo Gerlach

    Carly Rae Jepsen skrev 40 låtar till E•MO•TION. Skivbolaget sa att det var ungefär 30 för många, och efter några turer landade hon på slutsiffran tolv (17 på deluxeutgåvorna). Det lämnar fortfarande ett gäng, och i slutet av sommaren fick vi åtta spår som inte kom med när det begav sig. B-sidorna är en mycket enhetlig EP: färre överraskningar än A-sidan, men mindre påtryckningar från skivbolaget gör också att Jepsen inte behöver anpassa sig efter någon. E•MO•TION: Side B är kompromisslöst i sin energi, åtta sockersöta popinjektioner där varje spår hade kunnat vara en huvudsingel. Refränger som sätter sig innan låten är över, breakdowns sprängfyllda med glädje och ett inom popmusiken sällsynt driv och målmedvetenhet. First Time, Higher och Body Language är typexempel på högoktanig syntpop som inte skäms för sin rättframhet och syfte. Spår som alla hade kandiderat till sommarens poplåt om skivan kommit innan den var över. Carly borde ändå ha minst femton låtar kvar att ge ut, och det kommer en sommar nästa år också.

  • 42. Jonathan Johansson - Love & Devotion

    Text av Maja Björsne

    Jonathan Johanssons Lebensraum! var en av 2015 års absolut starkaste svenska plattor, en nästan ultimat mix av politik, samhällskritik och funk. Svår att toppa – men stundtals är Love & Devotion där, ovanför. Detta trots, eller kanske tack vare, att fokus har skiftats från flyktingkris till äktenskapsbevis: Jonathan Johansson är kär, lyckligt, om än tvivlande, så. Kärlekskänslorna genomsyrar det mesta, från monstruösa förälskelsedängan Real Thing – en av årets bästa låtar – till betydligt ömmare Rosa himmel och Släng alla heartbreakstråkar. Vi möter en ny Jonathan Johansson. Det är ovant till en början, men visar sig så småningom vara väldigt, väldigt klädsamt, helt i linje med modemantrat ”en skönhet (läs: talang) klär i allt”.

  • 41. Leonard Cohen - You Want It Darker

    Text av Maja Björsne

    För många tillhörande den yngre generationen var Leonard Cohen bara det finstilta namnet bredvid Jeff Buckley på handoutsen med texten till Hallelujah under musiklektionerna. För musikvärlden och många, många andra var dock han långt mycket mer – något som klargörs i oändlighet på You Want It Darker. Det är ett eftertänksamt farväl, förvånat nästan – det är grubbel, tvivel, Gud hit och religion dit, allt förenat i en nitisk respekt för albumtiteln och mörkret den utlovar. Cohen mässar dovt och monotont över en svepande mystisk ljudmatta, som ibland rör sig långt ut i den Cohenska stilperiferin och flirtar med både jiddisch, country och modernare uttryck. Genomgående är en bitter nyfikenhet på efterlivet och en evig undran, långsamt avtäckt: om jag var god nog, var jag det förgäves? Den som dör får se.

  • 40. Tim Hecker - Love Streams

    Text av Noa Söderberg

    Att lyssna på Tim Hecker är en fysisk upplevelse. Trots de tekniska begränsningarna hos inspelad musik och de billiga hörlurar som ofta spelar upp den lyckas han få världen att vibrera, ställas på ända och vändas ut och in. Stundtals känns det som ett meddelande från ett parallellt universum, en plats där logiken är annorlunda.

    Vanligtvis är de tydliga musikaliska motiven – melodier och rytmer – dolda under ett varmt hav av distorsion och brus. På Love Streams träder de istället fram. Den här skivans parallella universum är nämligen en alternativ medeltid. Albumet bygger på medeltida körmusik som datoriserats och fått nytt liv via digitala syntar. Tim Hecker tar hjälp av den isländska kompositören Jóhann Jóhannsson för att vrida och vända rösterna, som tillsammans med sylvassa arpeggios och sökande orglar ger den tusenåriga musiken nytt liv. En remix av medeltiden.

  • 39. Pinkshinyultrablast - Grandfeathered

    Text av Rikard Berg

    Ryska shoegazebandet Pinkshinyultrablast har onekligen ett, om inte töntigt, så åtminstone väldigt extravagant namn. Men passande, det är det allt. Deras musik är nämligen uppbyggd kring två pelare: den ena är drömskt glittrande (Pinkshiny), den andra är högljutt gnisslande (ultrablast). På Grandfeathered lyckas de sammanfoga dessa mer än någonsin. Musiken är ännu mer furiös och rusande än på fjolårets massiva Everything Else Matters – samtidigt glimrar varje låt som frostig snö i gatljus. Gång på gång bryter de ner ljudmassorna tills det bara är tunna lager kvar, innan intensiteten går från noll till hundra igen. Titlar som Kiddy Pool Dreams och I Catch You Napping gör ingen hemlighet om vad det handlar om – känslan av att falla fritt i sömnen och flimrigt slumra i någon slags halvverklighet. Pirrande endorfinrus har sällan skildrats så väl.

  • 38. Mitski - Puberty 2

    Text av Freja Wehrling

    Måhända att begreppet Sad Girls är ett fenomen skapat som motpart till Sad Boys-rörelsen kring Yung Lean, men detta borde nu tillskrivas Mitski. Puberty 2 är nämligen inte lika mycket ett album som det är en bibel för all världens ledsna personer. Här ryms det beslöjade ballader som Thursday Girl och ursinniga gitarrdrömmar som My Body’s Made of Crushed Little Stars, men oavsett hur låtarna är formulerade rent ordagrant är det framförallt ledsamhet i alla dess olika former som behandlas på albumet. Den inte helt sunda relationen med glädje beskrivs i Happy med ”Well I told him I’ll do anything to have him stay with me / So he laid me down and I felt Happy cum inside of me”. Slutsatsen är att du förtjänar någon bättre. Mitski tittar på världen omkring sig med nyöppnade ögon som efter ett andra uppvaknande. Puberty 2 är genomliden och den här gången ska livet levas lite bättre.

  • 37. Japanese Breakfast - Psychopomp

    Text av Nike Rydberg

    ”Jag spelade in det här albumet i mitt sovrum när min mamma hade gått bort. Jag tänkte att det var den sista skivan jag någonsin skulle göra, vad fint att ni är här.” Det är november, amerikansk presidentvalsnatt och intagande snöstorm när Japanese Breakfast ger en spelning i Stockholm. Mellansnacket i den lilla lokalen på Stureplan är så äkta att det skaver, men så hade den tidigare Little Big League-sångerskan Michelle Zauner inte heller kunnat sammanfatta sin solodebut på något annat sätt. Psychopomp är hennes rekviem, det är ljudet av någon som förlorat allt men ger det sista hon har: nio lika skimrande som förkrossande uppriktiga poplåtar, ska det visa sig. Omgiven av The Cure– och Smashing Pumpkins-minnande arrangemang går Zauner igenom minnena och smärtan bit för bit. Starkast blir det, som alltid, när en kärlek får sippra in i hennes mörker: det nostalgiska albumomslaget är en ljuskälla här, refrängen ”Everybody wants to love you, everybody wants to love you!” en annan. Michelle Zauner låter själv omskakad när hon sjunger det, och inte sedan Alvvays har vi hört indiepop av samma kaliber.

  • 36. Hurula - Vapen till dom hopplösa

    Text av Freja Wehrling

    Hurula är i ett avseende inget unikum i världens musikhistoria, men kanske att han för tillfället är den enda. Den enda som slår uppåt med kedjetunga gitarrer och som träffar helt rätt utan att bli för bokstavlig. Vapen till dom hopplösa är en nationalsång för de som tror att kampen är förlorad, världen förstörd och människor onda. Möjligen är detta fortfarande verkligheten, men åtminstone är du inte den enda som märker av det. Hurula har under åren samlat på sig upplevelser som måste ut och med all kraft skriker han dessa hymner om ett Sverige byggt av sand. Albumet osar av samma destruktivitet som Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för, men den här gången med fler nyanser och med ett sorts raffinerat hat. Med skivan och den återuppväckta rockrörelsen har Hurula samlat ihop oss hopplösa och även om hans “Jag kan förstöra det där som förstör dig” inte är menat just till dig kan man inte låta bli att känna sig lite tröstad. Ja, nästan lite hoppfull.

  • 35. A Tribe Called Quest - We Got It from Here... Thank You 4 Your Service

    Text av Filip Hiltmann

    Inte ens det mest inbitna A Tribe-fanet hade kunnat hoppas på att A Tribe Called Quest skulle återvända efter sin 18 år långa paus med ett album som We Got It From Here… Thank You 4 Your Service. Med rötterna i Q-Tip och Phife Dawgs sentida försoning och den sistnämndas tragiska bortgång, har A Tribe Called Quest skapat ett album som tar fasta på gruppens eget arv och samtidigt för det vidare. Sorgen över att Phife inte längre är med dem hörs i varenda ton och vers, och det märks att Q-tip kände att det var hans kall att slutföra detta på bästa vis. Sagt och gjort, We Got It From Here… Thank you 4 Your Service är ett både viktigt och fantastiskt hiphopalbum som snabbt glider in jämte gruppens andra klassiker.

    Även om Q-Tip har öppnat för att gruppen ska fortsätta i ny form, så är det här ändå det sista vi får höra från deras klassiska och med största sannolikhet även enda inkarnation. Oavsett vad som sker i framtiden är det här det sista vi får höra av Phife Dawg i den kontext vi är vana att höra honom. Som sista avsked, dödsruna och hyllning till sitt eget artisteri är We Got It From Here… Thank you 4 Your Service helt perfekt.

  • 34. DIIV - Is the Is Are

    Text av Johanna Eliasson

    DIIV väver ett spindelnät av sina flygande gitarrslingor, hypnotiserande basgångar och drivande trumkomp vars trådar glimmar till i morgonljuset. För att vara ett band som verkar ha en sådan destruktiv effekt på sina medlemmar, med avhopp och drogbekymmer, skulle Is the Is Are kunna vara mycket mörkare. Fastän många textrader och slingor har en viss svärta i sig, är gitarrlooparna alltid fyllda av en längtan efter något mer. Det finns alltid en hoppfullhet i tonerna, fastän den kanske inte medvetet är fäst där. De musikaliskt mörkare sekvenserna är snarare förföriska än ångestframkallande, och det är svårt att inte bli lockad in i svarta änkans nät och klistras fast där.

  • 33. James Blake - The Color in Anything

    Text av Olivia Nordell

    The Colour in Anything har James Blake, till viss mån, lämnat den ensamma, dystra tillvaron och sträckt ut en hand efter samarbeten med artister Bon Iver, Frank Ocean och Rick Rubin. Att han har tröttnat på ensamheten syns till viss del i texterna, som gryr nytt hopp, som om hans psyke äntligen funnit sitt sammanhang. James Blake låter dock fortfarande som sig själv, låter fortfarande som det där specifika soundet han utvecklat och som ingen annan ens kommit nära – albumet är fullt av hans typiska beats och fantastiskt smärtsamma pianon. Han har hittat något som fungerar och något som går att variera i all oändlighet, utan att tappa sin inspiration.

  • 32. Skepta - Konnichiwa

    Text av Amel Suljevic

    Det efterlängtade debutalbumet från grimescenens största artist har redan förtjänat epiteten ”klassiker”. Inte bara för att den, som independent och utan att på något sätt kompromissa med Londonscenens karaktäristiska ljudbild, lyckades vinna Merury Price 2016. Och inte bara för att Skepta numera på egen hand lyckas fylla stora arenor. Konnichiwa är framförallt en mäktig demonstration av scenens innehållsrika dimensioner. Över 13 spår behandlar albumet kulturens problematiska relation till polisen, regeringen i stort och den kommersiella populärkulturens försök till att förändra den. Skepta gör, över ett redan närmast ikoniskt samtal med brorsan och vapendragaren JME i Corn on the Curb, upp med pressen från en hel värld som numera har ögonen på vad som händer i Londons utkanter. Konnichiwa är ett naket offentliggörande av hur grime låter, klär sig och för sig.

  • 31. Nicolas Jaar - Sirens

    Text av Nikolas Berndt

    “Du behöver inte kunna se in i framtiden för att veta vad som är på väg” upprepar Nicolas Jaar på spanska om och om igen på No, en av Sirens många höjdpunkter. Det är en politisk skiva, helt klart, men utan att trycka ner sitt budskap i lyssnarens hals. Det är subtilt och fragmenterat – ett försök till ett kollage av vår splittrade samtid. Med en otrolig känsla för precision och fingerfärdighet lyckas Nicolas Jaar skapa ett ljudlandskap som oavbrutet försöker pussla ihop sig självt – ljud som inte tycks fungera ihop ger under Jaars kontroll i stället upphov till en elektronisk musik som känns otroligt tidlös men samtidigt främmande, kanske ett försök att skapa den bild av framtiden som känns så påtagligt närvarande och skrämmande.

  • 30. Jessy Lanza - Oh No

    Text av Rikard Berg

    Kanadensiska Jessy Lanza är visserligen en popartist, men hon fokuserar på studioarbete som få andra. Att hon har som roligast när hon leker med modulära syntar, trummaskiner och samplingar skiner igenom hela hennes musik. Det gör den lekfull och oväntad, som den experimentellt lågmälda dansgolvsbangern It Means I Love You med sina studsande rytmer, smarta dropp och stegrande intensitet. Samtidigt andas hela albumet av soul, dels i detaljer som diskreta Motown-samplingar, men framförallt genom Lanzas kyliga sångleverans. Från jungleinfluerade VV Violence till de längtansfulla syntballaderna Begins och I Talk BB lyckas hon förmedla sin lite distanserade popvision på ett nytt sätt. Där debutalbumet handlade om sex och åtrå handlar Oh No i stället om flörtandets baksmälla: obesvarat trånande och en förälskelse som glider en ur händerna. Det är ett verk av blåtonad melankoli – men också ett verk där Jessy Lanza flyttar fram sin position som en av samtidens mest intressanta popinnovatörer.

  • 29. Kendrick Lamar - untitled unmastered.

    Text av Nikolas Berndt

    Det har alltid funnits en cinematisk kvalitet till Kendrick Lamars musik. Orden ”a short film by Kendrick Lamar” pryder omslaget till good kid, m.A.A.d city. Om det inte vore för den visuella bristen borde To Pimp a Butterfly kunna uppfattas som film tack vare sin fullkomliga berättelse som tar konceptalbum till en ny nivå. Knappt ett helt år efter släppet av hans enhälligt hyllade TPAB dyker unititled unmastered. upp från ingenstans. Det tomma men ändå tilldragande albumomslaget, de kryptiska daterade låttitlarna, den någorlunda korta längden på albumet i jämförelse med sin föregångare ställde fler frågor än gav svar. Vi lärde oss snart att det var ett slags samlingsalbum med låtar som för olika anledningar inte fick plats på TPAB, bestående av ett par som han redan framfört live. Men trots anknytningen till hans förra album så lyckas untitled unmastered. stå för sig självt. Jazzen, funken och den politiska undertonen är minst lika påtaglig som på föregångaren, men utan berättandets röda tråd som annars så ofta driver Kendricks album framåt uppstår untitled unmastered. som en helt annan best. Den är otyglad, eller framförallt, Kendrick är det. Han manipulerar sin röst utan studioeffekter, ropar och sjunger över de ständigt mörka och lunkande grooven och instrumenten som tycks oupphörligt improvisera i reaktion till Kendricks energi. I slutändan uppstår unititled unmastered. mer som en inblick i ett genis arbetsprocess – där olika idéer och stilar utforskas utan hämningar – än ‘ett till’ fullbordat konceptalbum från Kendrick. Ett kaxigt men lekfullt uttalande från en artist som just nu skapar en vår tids mest inflytelserika hiphop.

  • 28. Cherrie - Sherihan

    Text av Filip Hiltmann

    Cherrie har flera gånger benämnts som nästa Seinabo Sey. Men där Seinabo Sey har siktet mot världen och en global marknad vill Cherrie skildra det egna. Sherihan är genomgående ett personligt album, fullt av berättelser om kärlek, sorg och annat som ofta åsidosätts när förorten skildras. För det är förorten, uppväxten och livet i sitt Rinkeby som hon vill och känner sig tvungen att berätta om. Ur sitt eget och sina systrars perspektiv visar hon en annan bild av en plats som inte ofta inte når fram i mediebruset, där annat ständigt tycks ta över. Låtar som Lämna han, Aldrig igen (må sådär) och Sherihan är lika råa och explicita som om de vore utrivna dagsboksblad eller som om de faktiskt hände i realtid. Att lyssna är ömsom omtumlande och ömsom fantastiskt – som sig bör på ett album i den här kalibern.

    Sherihan är ett personligt, rått och alldeles genomviktigt album som bevisar att Cherrie är en av årets bästa svenska debutanter.

  • 27. Iiris Viljanen - Mercedes

    Text av Magnus Olsson

    Det finns något oerhört vackert i musik som låter sårbar, sådär poröst att man nästan går sönder. De vackra om än sparsamma arrangemangen på Mercedes förhöjs av Iiris Viljanens minst sagt egensinniga sångteknik – ett nästan spoken word-minnande uttryck som också beskrivits som österbottnisk rap. Men i centrum finns de personliga skildringarna, de flesta självupplevda. Hon besjunger döda husdjur, psykisk ohälsa och trasiga relationer med sorgset draperade stämband på ett av årets bästa popalbum, samtidigt som hon för vidare klassiska vistraditioner med en oundviklig finlandssvensk charm.

  • 26. Kaytranada - 99.9%

    Text av Sofia Rönnkvist

    Kanadensaren Kaytranada nuddar vid lite allt möjligt på 99.9%, som house, hiphop och jazz – lite i stil med Flying Lotus. Med flytande mjuka beats och röster skapar Anderson .Paak och Craig David några av de skönaste låtarna från i år tillsammans med Kaytranada. Han bjuder gärna in andra att medverka i sin musik, men ger också sig själv totalt svängrum på låtar som TRACK UNO och LITE SPOTS. Det bjuds också på snabbare beats och discokänsla på bland annat BREAKDANCE LESSON NR.1 i ett virrvarr av tung bas och snabba gitarrer och allt platsar klockrent på en och samma skiva. 99.9% är 100% rätt år 2016.

  • 25. Silvana Imam - Naturkraft

    Text av Stina Vickhoff

    Sällan har Sverige behövt någon så mycket. Mitt i kylan som främlingsfientlighet, homofobi och könsdiskriminering ger kom hon likt en Jeanne d’Arc personifierad och blåste liv i oss som gett upp kampen om en värld vi faktiskt vill existera i. Hon bär alla marginaliserade gruppers frustration över ett samhälle som vänder ryggen till när de borde göra motsatt. Men Naturkraft bottnar slutligen i gränslös kärlek – kärlek till sin Beatrice, till sin syster och systerdotter, sina föräldrar, sitt RMH och inte minst till sina fans där kärleken är besvarad i tusenfalt. Aggrressiva I·M·A·M pt. 2, lekfulla Shhh och vackra Simone som hon dedikerar sin systerdotter gör Naturkraft till ett komplett debutalbum. 2016 är året då Silvana cementerar sin plats som en av vår generations främsta förebilder och en av Sveriges viktigaste artister.

  • 24. Angel Olsen - My Woman

    Text av Maja Björsne

    Sedan debutfullängdaren Half Way Home har Angel Olsens musik vuxit på det mest bokstavliga av sätt. Från debutens finstämda folk, sparsamt uppbyggd kring Olsens röst och hennes gitarr, via tremannabandet på näst senaste plattan, till den sex man starka orkestern och en betydligt rockigare framtoning på My Woman – självaste Darwin hade varit stolt. Evolutionen i sig har dock inget egenvärde: vad som är verkligt imponerande är att den, trots sin omfattning, aldrig har skett på bekostnad av den kreativa identiteten. Bakom varje distat gitarriff i Shut Up Kiss Me, bakom varje svävande syntslinga i Intern, skönjs samma Angel Olsen som för fem år sedan sjöng Creator, Destroyer och en tid senare vann vartenda hjärta inom hörhåll med Unfucktheworld. Det är en anmärkningsvärd bedrift.

  • 23. Whitney - Light Upon the Lake

    Text av David Winsnes

    Max Kakacek och Julien Ehrlich verkade under 2016 uppslukas lite mer av rockmyten för varje vecka som passerade. Konserten på Roskilde, precis i uppstarten av deras genombrott, var deras första stora spelning, och när de återvände till Sverige under hösten kändes bandet på gott och ont betydligt självsäkrare, med vinflaskor och charmerande hafsigt mellansnack under armen. Så skapade de med Light Upon the Lake också årets mest solklart daterade soul – vinkningar till både The Byrds och The Band, slirande gitarrer och eleganta blås, sånger som låter som att de hade spelats i ens föräldrars bilar när de var unga. Klart de sveptes med, och spolades ut på de amerikanska landsvägarna. På avslutande Follow sjunger Ehrlich om sin farfar som gick bort under inspelningsprocessen: “But if your troubled mind remembers / When it’s coming to an end / It’s like you’re runnin’ home again / And I’ll follow you”. Light Upon the Lake innehåller många bitterljuva stunder och hade varit ett perfekt soundtrack i Richard Linklaters Dazed and Confused: en film som riktade kameran mot glada, festande ungdomar och fick scenerna att kännas lika vemodiga som ohämmade.

  • 22. Erik Lundin - Välkommen hem

    Text av Noa Söderberg

    Erik Lundin är en av årets bästa författare. Texterna på Välkommen hem är tetrispackade med finurliga omskrivningar, mångtydighet och humor. Överallt finns detaljer som till en början ser ut att vara där enbart för ordlekens skull, men som vid varje lyssning träder fram i nytt ljus och blir små pusselbitar. Zoomar man ut föreställer pusslet berättelser som är lätta att ta till sig och samtidigt nästan oändligt mångbottnade.

    Ämnena varierar från true crimes om utslagna tonåringar som söker lyckan via knark, som i Abiat, till att bära mångdubbla nationella identiteter, som i Välkommen hem. Helheten är en berättelse om livet, kärleken och döden i förorten. Lägg därtill luftiga beats som vid väl valda tillfällen kryddas med den blytyngd som fortsätter utmärka RMH-produktioner och du har en tonsatt novellsamling som kommer räcka långt in i nästa år.

  • 21. Anderson .Paak - Malibu

    Text av Magnus Olsson

    När Dr. Dre återvände med albumet Compton förra året undrade förmodligen de flesta vem Anderson .Paak var – snubben som gästade på hela sex låtar. Ett år senare behöver han ingen presentation. Med sitt egna album Malibu slog han igenom på bred front, vi syftar inte på alla PR-stunts eller mediavänliga citat, utan den smältdegel av soul, funk och hiphop som finns innanför Malibus ramar och som för tankar till både Kendrick Lamar och D’Angelo. Titeln och ljudbilden kanske inte ger ett direkt sken av det personliga trauma som väller ut från Anderson .Paaks behagliga berättarröst – men det finns ett djupt sår där inne som blottas. Ett liv fyllt av droger som porträtteras oerhört nära och naket.

  • 20. Chance the Rapper - Coloring Book

    Text av Amel Suljevic

    Att Chance the Rapper skulle vara talangen som, på riktigt, skulle få sitt genombrottsår 2016 var det nog inte många som såg komma. Diskursen kring Chancelor Bennett har under egentligen hela hans karriär kantats av oviljan att signa till ett skivbolag. Det bör upphöra. Låt oss i stället tala om musiken som har presenterats under året. Chicagosonen har med Coloring Book färglagt sitt mest ambitiösa verk hittills. Ett verk som är ändlöst influerat av den särpräglade glädjen som en gospelkör kan framhäva. Chance rappar om förmultnad vänskap, nybliven faderskap, sin relation till Gud och självklart lite om det ständiga kriget mot skivbolag som vill tillhandahålla hans musik. Coloring Book tar vid där Kanye Wests The Life of Pablo började med öppningsspåret Ultralight Beam – modern gospel tolkad av en ung kille från Chicago med en närmast gudalik lyricistisk leverans.

  • 19. Hanna Järver - Närke

    Text av Johanna Eliasson

    Närke slår som ett knytnävsslag i magen. Med en klockren precision i textraderna och melodislingor som är svåra att inte sjunga med i kommer kraften i slaget inte av brutalitet, utan av hur den tvärt om nästlar sig in genom alla emotionella lager och får alla känslomagnituder att fördubblas. Från stilla spår som Kan nästan lova till dansanta pärlor som Alabamatröjan liksom känns det så mycket hela tiden. Varje rad som sjungs och spelas verkar matas av en molande värk i magen och med ångesten som drivkraft får Närke energi. Den elektricitet som genereras är stark nog för att lysa upp vilken mörk vinternatt som helst.

  • 18. Frankie Cosmos - Next Thing

    Text av Freja Wehrling

    Med låtar som alla snuddar på tvåminuten är Next Thing en kort, om än underbar, inblick i Frankie Cosmos innersta. Helt oskyldigt berättar Greta Kline om sitt liv på ett så avskalat sätt, att om man blundar kan man nästan se blyertsstrecken med vilka texterna är skrivna. Låtarna presenteras som i ett vidöppet ritblock där nyanserna dem emellan märks av i de kluddade teckningarna längs marginalen. Det handlar om hundar, om vänner och om kärlek, och allt är omslutet av mjuka basgångar och dansande trummor. Runt om skivan slingrar sig en säregen ton att beskriva båda lycka och olycka med. I Embody behandlar Kline glädje så rent att den förflyttar sig ner från hörlurarna och slår rot någonstans inombords. ”It’s Sunday night and my friends are friends / With my friends / It shows me / They embody all the grace and lightness”. Både små och stora ögonblick får ta plats och tillsammans målar de Next Thing med utsuddade streck som likt skuggor hänger sig kvar långt efter att sista tonen ringt ut.

  • 17. Nick Cave & the Bad Seeds - Skeleton Tree

    Text av Erik Blohmé

    Det är omdiskuterat vad Skeleton Tree egentligen är för något. Att reducera albumet till ett renodlat uttryck för sorg är felaktigt, samtidigt som sorgen och chocken över Nick Caves sons dödsfall fått forma skapandeprocessen. Det ligger någon nästan magnetiskt över Skeleton Tree: skivan känns som en bön utan vare sig avsändare eller mottagare, men vibrerar ändå av vilja och kraft – musiken är på väg någonstans. Ut till havs eller in i hjärtats mest dunkla vrå. Förmodligen åt båda hållen, samtidigt. Se det som lidandemystik eller impressionistisk poesi, det är lika vackert ändå. Det är i vilket fall ytterligare en osedd sida av en artist som aldrig slutar återuppfinna sig själv.

  • 16. Jenny Hval - Blood Bitch

    Text av Hugo Gerlach

    Blodet är återkommande på Jenny Hvals Blood Bitch. Hon låter det ta flera olika former och uttryck, låter det representera en mängd olika känslor, upplevelser och perioder. Kontexten det placeras i ger det dess betydelse, och Hval berör dess tvåsidighet som både livstagare och livsgivare. Vampyrismen och menstruationen är exempel där blodets dualitet görs speciellt uppenbar, men ändå strävar Hval aldrig efter att ge en förenande förklaring till de två. Blodets naturlighet förenas med det övernaturliga hos vampyrerna, och ljudlandskapen Hval bygger upp påminner lika mycket om ruggiga slott i Rumänien som de sterila och lika obehagliga läkarbesöken. Produktionshjälp får hon av noiseartisten Lasse Marhaug, och hans medvetna ointresse om popmusikalisk struktur förenat med Hvals känsla för densamma gör inramningen oortodox, skuggig och vass. Varje spår är sin egna organism, med unika egenheter varifrån de hämtar sin livskraft. Ett hjärtlikt dunkade på Conceptual Romance, ett mjukt ekande technobeat på The Great Undressing eller den stressande hyperventileringen på In the Red. Oavsett vad Hval besjunger är texturen alltid lik den i klassisk skräckfilm: plötsligt chockerande avbrott, isande ångestvrål och allmänt läbbiga läten. Inramningen och blodets uttrycksformer är ingen anledning för oro konstaterar Hval ändå, som under hennes gynekologbesök i Period Piece: “Don’t be afraid / It’s only blood”.

  • 15. Car Seat Headrest - Teens of Denial

    Text av Rikard Berg

    Will Toledo är dum i huvudet. Att hans bakfylla ska bli hans sista känns så bra att det inte går att hålla sig från att skaffa sig en till, inleds Teens of Denials tredje spår. En annan låt handlar om hur fel det är att köra rattfull, samtidigt som han sätter sig i bilen och kör i väg. “There’s no comfort in responsibility” ursäktar han sig. Will Toledo är också den smartaste låtskrivare som indierocken har sett på väldigt länge. Rattfyllan är förstås en metafor för hans liv, som på Teens of Denial porträtteras med ogreppbart många detaljer. På senare år har texterna i Car Seat Headrests musik blivit allt mer naturalistiska – Toledo beskriver saker rakt av som de är – vilket öppnar upp för tragikomiska anekdoter och cyniska beskrivningar om 2010-talets vardag. Det rockmusikaliska är i sin tur allt fylligare – någonstans låter det lite som Pavement, en annan gång som The Strokes med blås. I en tid då indierocken kan verka döende är det bara att titta på Car Seat Headrest för att känna hur den lever i högsta grad. Om 2010-talet finns det mycket att berätta och vi behöver höra det, vi som är tonåringarna i förnekelse, vi som är en generation besatt av döden. Vi tycker ofta att allt känns tråkigt. Teens of Denial får samma saker att kännas kul.

  • 14. Danny Brown - Atrocity Exhibition

    Text av Erik Blohmé

    I stället för en lina kokain på ett nyskurat badrum med golvvärme bjuder Danny Brown in till ett parti fultjack i sitt termitätna rivningsprojekt vid tunnelbanans slutstation. Atrocity Exhibition är smutsig, vidrig rentav, en värld där invånarna vältrar sig i förnedring och spelar rysk roulette med överdosen som pistolkula. De dyker ner i stoftet och gömmer sig från polisens blodhundar till takten av svettiga hetsiga baskaggar och vansinniga samplingar. Fråga inte vad för slags tabletter du just tog – det är ingen som vet, precis lika lite som hur man tar sig härifrån. Årets sämsta efterfest är också årets bästa feberdröm.

  • 13. Porches - Pool

    Text av Freja Wehrling

    Pool är nostalgisk på samma sätt som dåtidens framtidsspådomar känns både välbekanta och utflippade. Melodierna som cirkulerar på albumet kanske är hur man föreställde sig att 2000-talets musik skulle låta för 50 år sedan. Syntslingorna är insvepta i 80-talets ciggrök och neonfärger, men tillsammans med autotune och tunga beats levereras de i mint condition som den hybrid de är. Mitt i detta hopkok sjunger bandets ryggrad Aaron Maine ut sitt hjärtas sånger med en röst som lika stark som bräcklig. På albumet har bandet Porches även med sig Greta Kline, framförallt känd som Frankie Cosmos. Föreningen mellan själarna Maine och Kline är lika lyckad musikaliskt som på andra plan. I Be Apart sjunger de tillsammans om att vilja ”Be apart of it all”, men det kan lika gärna tolkas som ”Be a part of it all”. Pool omges av medryckande basgångar och technorepetitiva trummor som liksom bergskedjor bryter av den melankoli som härjar över albumet likt ett regnoväder. Samtidigt som det bryter ner, bygger det också upp och när det väl har dragit över lämnas man uppfriskad och pånyttfödd.

  • 12. The Avalanches - Wildflower

    Text av Sofia Rönnkvist

    Vi fick vänta 16 år på att The Avalanches skulle släppa något nytt, och i år landade äntligen albumet Wildflower. Ett mästerverk som innehåller allting en kan tänka sig – hiphop, disco, udda ljudsnuttar från reklamer om frukostflingor, you name it. Kreativitet och påhittighet har skapat ett av årets mest excentriska ljudbilder där ingenting känns för out of the box, vilket beror på att det inte finns några ramar till att börja med. De är mästarna av att väva samman samplingar och få det att låta som världens mest naturliga sak, och vill du ha bevis för att de kan få vad som helst att funka – lyssna på spåret The Noisy Eater. När du ändå är igång, gör dig själv en tjänst och lyssna på allt dessa galna genier någonsin har producerat.

  • 11. Little Jinder - Allting suger

    Text av Olivia Nordell

    Allting suger är en pionjär i ungdomskultur, i Stockholmsromantisering, i briljanta rim. Little Jinder är brutalt ärlig, gör stora saker av de enklaste frågorna och i förbifarten små antydanden om det som bränner som mest. 80-talsinfluenserna haglar tätt i musiken och sällan har modern dansmusik låtit så oförfalskad. Hon har inget filter – hennes texter är varken pretentiösa eller överarbetade utan hela albumet är så där rått som något bara blir när man måste spy ur sig det. Jinder är så tidsenlig, så lättillgänglig och samtidigt så svår att greppa. Allt det tillsammans gör Allting suger till en spya fylld av sex, död och nostalgi precis rätt i tiden – signerat ”Sveriges enda rockstjärna”.

  • 10. Beyoncé - Lemonade

    Text av Sofia Rönnkvist

    När Beyoncé i februari dök upp med låten Formation så var det ett faktum – Bey tar ingen skit. She came, she saw, she conquered. Lemonade, skiva och video, är ett ställningstagande och ett uppror. Beyoncé bär hjärtat utanpå och behandlar rasism, sexism och otrohet i konstverket som är filmen och albumet. Ett album som plockar in samplingar med omsorg för att berätta om det befläckade äktenskapet, både visuellt och ljudmässigt. Lemonade rör sig från country på Daddy Lessons till rock på Don’t Hurt Yourself till kamplåt i form av Formation. Hon hyllar allt som är hennes ursprung och principer på en av årets starkaste protestplattor genom att föra den skrikande punkandan in i popmusiken. Om delar av det var ett mästerligt PR-trick, med tanke på att albumet bara går att streama på Tidal som ägs av maken Jay Z, kommer vi kanske aldrig få klarhet i. Trots detta går det inte att förneka att Lemonade startade en revolution som bara har börjat, och 2016 var systrarna Knowles år.

  • 9. David Bowie – ★

    Text av Martin Kørra

    David Bowie har återuppstått för sista gången. När dödsfallet tillkännagavs och vi fick veta att en ny, kolsvart stjärna siktats på himlen öppnade Blackstars låttexter upp sig som infekterade sår: ”Look up here, I’m in heaven! I’ve got scars that can’t be seen!” sjöng han på Lazarus. Rekreationella droger hade för längesedan bytts ut mot läkarutskriven medicin. Här var en man som hela sitt liv levt för konsten, som nu dog genom den. Samarbetet med saxofonisten Danny McCaslin tillät samtidigt skivan att kasta sig från utbroderade jazzpartier till mjukt atmosfäriska stycken, som plockade från Bowies Berlin-dagar. Om comebacken med 2013 års The Next Day inte blev den kreativa fulländning man hade väntat på, så sattes helt plötsligt alla kort på Blackstar. En sista show, en sista gärning, en sista chans; ”at the centre of it all!”. Hur kröner man en av de största karriärerna genom tiderna? Så här, så klart.

    ”Something happened on the day he died” sjunger Bowie medan den tillhörande videon visar bilder på en astronaut – Major Tom? – som närmar sig en svart stjärna. Ett passande avslut på ett narrativ Bowie själv startade för 47 år sedan. Trådar knyts ihop för att tiden inte längre räcker till för att skapa nya. Den 10 januari dog en man som gjort allt, men också en man som bara hade börjat.

  • 8. Solange - A Seat at the Table

    Text av Amel Suljevic

    Marvin Gayes What’s Going On lärde oss att de mest framgångsrika sociala kommentarerna sällan är de mest explicita. De mest effektfulla av protester ställer oftast närmast infantila frågor, funderar och vidare vädjar om förändring. Med förtrollande melodier och en nyansrik röst förkunnar Solange Knowles hur verkligheten ser ut för en svart kvinna. Tillsammans med Lil Wayne svarar hon på frågan ”Why you always gotta be so mad?” med något så enkelt som ”We got a lot to be mad about”. Hon vädjar lika frustrerande som lågmält en önskan om att få sitt hår få vara ifred. Och hon uppmanar alla som kan känna igen sig att sjunga med. A Seat at the Table består av enkla frågeställningar och uppmaningar där hon förmedlar sitt budskap som ingen annan 2016.

  • 7. Bon Iver - 22, a Million

    Text av Filip Hiltmann

    Det var flera gånger osäkert om det skulle bli ytterligare en skiva med Bon Iver. Projektet som Justin Vernon startade upp för eget huvudbry hade växt ur sina proportioner och han kunde inte längre gå på gatan utan att bli igenkänd. Den smått klaustrofobiska känslan av att bli något han aldrig tänkt inspirerade i sin tur till 22, A Million – ett album där Vernon, utan att tappa essensen av sitt skapande, trotsar popmusikens många begränsningar.

    Det är i det lilla som Vernon väljer att vara radikal och utmanande. En låt samplar hans favoritklipp från Youtube, en annan innehåller ett egengjort instrument. Låttitlarna kan knappast ens kallas låttitlar, utan är snarare en uppmuntran till lyssnaren att själv tolka och kontextualisera verken. Med det sagt så sätter Vernon fortfarande låtarna i centrum, och albumet behöver inte uppfattas som experimentellt över huvud taget. Det är däri storheten ligger, att lyckas skrika i det tysta, utan att skrämma bort en enda levande själ.

  • 6. ANOHNI - HOPELESSNESS

    Text av David Winsnes

    När ANOHNI i samband med klimatkonferensen i Paris i december 2015 lät avtäcka sitt ursinne stod det snabbt klart att stråkar inte längre kunde bära hennes idéer. Hudson Mohawke och Oneohtrix Point Never fick hennes första singel, 4 Degrees, att låta precis så mycket som en undergång som en låt om temperaturökningar kräver. Drone Bomb Me följde och indikerade att världens största ballader knackade på dörren. Till sist fanns HOPELESSNESS, ett böneutrop överröstat av detonationer, en väderleksrapport med vinande sirener, en tegelsten som dunsar in i en CCTV-kamera, ett fuck you till Stephen Hawking.

    Tillsammans med en finurlig trollkarl med en förkärlek för skruvade digitala ljud och en aggressivt hamrande trapproducent blåste ANOHNI liv i den politiska kampsången. “If I filled up your mass graves / And attacked your countries / Under false premise / I’m sorry”, sjöng hon på Crisis och bar hela USA:s skuld på sina axlar. Du kan skänka en hundring, lägga en peng i någons kopp, dela en länk, skriva under en protest. Du kan skriva låtar som får Aleppo, Mosul och Hamam al-Alil att kännas lite närmare. ANOHNI tände en eld under första minuten och matade den med allt virke hon kunde uppbåda. Hon svingade åt alla håll och var samtidigt en famn som rymde hela världen. HOPELESSNESS var vredgad, kapitulerande och samtidigt bland det mest kärleksfulla vi gavs det här året.

  • 5. Kanye West - The Life of Pablo

    Text av Noa Söderberg

    “Name one genius that ain’t crazy”

    The Life of Pablo får en ny betydelse I ljuset av Kanye Wests sjukhusinläggning. Vad som tidigare tolkats som en manifestation av att vara på toppen av livet är uppenbarligen ett verk gjort av någon på den absoluta bristningsgränsen. Kanske ligger de två närmre varandra än man kan tro. Kanye West är en rymdfarare likt David Bowie, han är everything. Förr eller senare kommer det ju krascha.

    Kraschen hade också kunnat förutspås med tanke på det extrema kontrollbehov han verkar ha. Det glöms ofta bort, men Kanye West är en producent som också rappar, inte tvärtom. Följaktligen är The Life of Pablo, precis som allting han gjort de senaste sex åren, en storslagen vision som realiserats. Ett helhetligt konstverk gjort av någon med öga för varje minimal detalj.

    Med Yeezus sprängde Kanye West gränser med sin hänsynslösa maximalism, sitt helt okontrollerbara sätt att vara precis överallt på samma gång. Den här gången gör han samma sak genom minimalism. Från det genomskinliga beatet i Ultralight Beam till de sökande syntarna i Real Friends lyckas han förmedla otroligt mycket energi med nästan ingen massa. Det är en superkraft och blir en hyllning till gud, kärleken och livet självt. Låt oss hoppas att han hittar tillbaka.

  • 4. Radiohead - A Moon Shaped Pool

    Text av Nikolas Berndt

    Radiohead är ett av världens största band, men samtidigt så unika och personliga. Som att de lyckas beröra någonting djupt i ens själ utan att man själv förstår att det är samma del som blir punkterad hos alla. Vi väntade länge på uppföljaren till det ljumma albumet The King of Limbs – det var inte förrän Yorke uppträdde akustiskt i Paris november 2015 som vi fick ett konkret smakprov på vad som skulle bli deras nya skiva. “This is Jonnys part” skrattade Yorke för sig själv medan han halvdant spelade bryggan i The Numbers – då kallad Silent Spring. Sedan började det att hända. Från det eldiga kaoset i Burn the Witch till det isande ambienta i Daydreaming försäkrade Radiohead oss ännu än gång att det är utrymmet mellan kontraster där de hör hemma.

    Det är något antologiskt med A Moon Shaped Pool. Dels för att mer än hälften av skivan består av låtar som tidigare spelats live — den äldsta, True Love Waits, daterar tillbaka till 1995. Men det är främst för att Radiohead gör en resa tillbaka i tiden och återbesöker sounden som präglat tidigare album. Det är en resa vi får göra tillsammans med dem, som om det verkligen vore ett album för oss. Daydreaming kastar oss tillbaka till det kyliga och elektroniska Kid A, Decks Darks gung och gitarrfyllda outro känns som en hommage till OK Computer och Tinker Tailor… omfamnar Amnesiacs dunkla jazz och experimentella sidor. Det känns bekant för att Radiohead gör det de gör bäst: punkterar den där delen av själen som vi värnar så försiktigt men ändå tillåter oss själva att blotta. De har inte längre någonting att bevisa, egentligen har de inte haft det på väldigt länge, men det stoppar inte Radiohead från gripa tag i oss och med årets mest melankoliska album ändå visa oss vart skåpet ska stå.

  • 3. Blood Orange - Freetown Sound

    Text av Nike Rydberg

    ”Sörj inte, organisera er.” Hur många gånger har vi hört det 2016? Blood Orange såg ut över samma värld som vi och lät en livstid av politiskt medvetande tonsättas på Freetown Sound. Som en krona på intersektionalitetsbegreppet målade albumet upp bilden av vad maktlöshet innebär i vår tid: att lämna sitt land (Augustine), att vara rädd för polisen (Hands Up), att sälja sin kropp (Desirée), att dölja sitt ursprung (E.V.P.), eller att vänta på att någon på TV äntligen ska se ut som man själv (By Ourselves).

    Blood Orange erbjuder få lösningar, men vittnesmålen är starka nog. ”If you ask me why representation is important I will tell you, that on days I don’t feel pretty I hear the sweet voice of Missy singing to me”, berättar poeten Ashlee Haze redan på förstaspåret. Det faktumet återspeglas sedan i samplingar, tematik såväl som gästartister. Debbie Harry sjunger syntfunk, Carly Rae Jepsen gör en popduett, Empress Of går sönder medan hon vill visa sin bästa sida för någon annan. Freetown Sounds kärna sitter i det sistnämnda – inte på plakaten, utan i känslorna hos människorna som bär dem. Den sitter kanske på omslaget, i ett hem med en Michael Jackson-affisch där man kramar någon annan för att över huvud taget orka. Eller i hur Blood Orange aldrig formulerar en enda konstruktiv uppmaning, utan ställer frågorna som ibland är det enda man vill höra: ”Are you okay? What’s in your way?”. Vi är inte okej, men med Freetown Sound kan vi sörja i dag och organisera oss i morgon.

  • 2. The Radio Dept. - Running Out of Love

    Text av David Winsnes

    I fjol släppte The Radio Dept. en gitarrbaserad singel, This Repeated Sodomy, och plötsligt hade tusentals människor triggats till att tro att Johan Duncanson och Martin Carlberg mentalt skulle resa 13 år tillbaka i tiden på sin fjärde fullängdare. Så blev det inte (även om bandet fortfarande skriver låtarna på gitarr…) – Running Out of Love kan snarare uppfattas som vägs ände på den elektroniska utveckling duon genomgått det senaste decenniet. Från distat lo-fi-skrammel till färgstark shoegaze, från drömsk pop till indiehits, från bubblande dubflörtar till böljande houseinfluenser – The Radio Dept. har hela tiden varit lika eklektiska som de är jämna. Deras tydliga, kraftfulla lyrik, som med åren politiserats allt mer, fungerade lika väl i det dansanta sammanhanget: den dundrande Swedish Guns kändes som en Paper Planes utan yviga gester och Teach Me to Forget verkade skräddarsydd för tolvslaget för de som kommer skåla med en orolig känsla i magen. Running Out of Love var ännu ett album som förstod att livets alla problem inte nödvändigtvis behöver komma i vägen för ett väldigt bra beat. När mångas kärleksreserver började sina noterade The Radio Dept, hämtade dunken som det stod MUSIK på, och fyllde på till bredden.

  • 1. Frank Ocean - Blonde

    Text av Maja Björsne

    Vi väntar och väntar lite till. Vi får ett datum. Det passerar. Väntan blir Endless – och så kommer plötsligt Blonde.  

    För några veckor sedan landade rapporter om att musikindustrin växer för första gången på drygt ett decennium. Det är en efterlängtad vändning som tydligt skvallrar om hur mycket branschen har lidit av IT-revolutionen: musik i dag är inte vad den var för tio år sedan. Tillgängligheten ökar, releasefrekvensen ökar, fokus skiftar. Albumformatet ifrågasätts och utmanas.

    Och så kommer plötsligt Blonde.

    Kanye West har varit med på ett hörn. Kendrick Lamar och Jamie xx står som kollaboratörer på varsitt spår. Beyoncé lägger vocals på Pink + White, men vad som utmärker Blonde är inte den imponerande gästlistan eller ens de enskilda låtarna den har bidragit till att fullkomliga.

    Magin har i stället sitt ursprung i att Blonde är mycket mer än sina ingående delar. Mer än Kanye, Kendrick och Beyoncé, mer än Ivy och Nights, än Self Control och White Ferrari. Häri ligger Frank Oceans geni och bedrift: under hans hand blir 1+1 långt mycket mer än 2. När albumformatet för många bara är ett påtvingat medium, lyckas Ocean göra det till ett koncept. En konstform, återuppväckt, tillgängliggjord och omformaterad, redo för ännu en rond.

    Men det räcker inte, så klart. De hårda värdena är ingenting utan sina mjuka motsvarigheter. Vad som slutligen knuffar Blonde ända till toppen är melankolin, den som Frank Ocean så väl känner och förmedlar. Invävd i specifika skildringar av relationer, samhälle och nutid ger den luft åt en allmängiltighet som spänner över både klass, kön och hudfärg. Oavsett om den yttrar sig som förundrad klassresa på Futura Free (“I ain’t making minimum wage momma”) eller allmän livs- och kärleksresignation i textrader som “I care for you still / And I will forever” och “Speaking of Nirvana, it was there”, letar den sig in överallt. Ingen lämnas oberörd. Det är den verkliga magin.