Festivalreportage

Åre Sessions – fest blandat med träningsvärk

Publicerad: 30 april 2018 av Sofia Rönnkvist

Under Valborgshelgen detta året är det inte bara Uppsala och Lund som har ställt till med fest. I Jämtlands landskap har festivalen Åre Sessions dragit fram som en pistmaskin genom skidortens backar och torg som fyllts till bredden av fester och musik. Allt ifrån stampande dansgolv framför Studio Barnhus, till att en kille med en ölhink på huvudet under after skin får sin underställströja sliten från kroppen av sin kompis samtidigt som Rebecca & Fiona spelar på högsta volym. Vi åkte upp, laddade med engångskamera och skidglasögon, och njöt av sommarens första festival.

I år är det andra upplagan av Åre Sessions som äger rum, och spaningen från förra året om att det är väldigt likt Stay Out West håller fortfarande. Nu har festivalen till och med fått sig en egen version av Dungen som huserar på Creperiet, och precis som göteborgarna i augusti är det en ung tjej som under torsdagsnatten skriker ”jävla stockholmare som kommer hit och tar krogplatser från lokalbefolkningen!”.

  • Samtidigt är Åre Sessions ingenting som Way Out West. Här uppslukas du av after ski-känslan vart du än går – vare sig det är i pisten klockan elva med en Oatly i handen och bas i öronen eller vid den stora scenen Timmerstugan i slutet av backen. Ute vid 720 Bar & Restaurang håller Nöjesguiden i konstant dagsfest, och på det lilla torget mitt i stan lapar människor sol och äter ölpizza i uppställda brassestolar så fort vädret tillåter. Joel Ighe bjöd även in till spa-fest med badringar och bastu i lagom tid till att liftarna stängde för lördagen.

    Åre Sessions valde att även i år att köra på konceptet ”knökfull spelning i en kabinlift med lätt euforisk men klaustrofobisk känsla”. På fredagseftermiddagen kliver ungefär 35 personer in i liften och får uppleva ett DJ-set med Aron McFaul följt av huvudakten Maja Francis. Hon sjunger finstämt en cover på Show Me Heaven medan vi blickar ut över de töande bergen med rosa girlanger hängandes över oss. Det är vackert, personligt och en väldigt unik möjlighet för en festival som tar plats i en skidort.

  • Genom att biljetterna för festivalen är ens skipass är det även enkelt att erbjuda både skidåkning som partyn för gästerna. Som säsongens sista helg är det många som är här för de allra sista åken innan utrustningen ska gå i ide för sommaren. Åre Ski Finals äger rum under samma helg nämligen, och det är fullt med proffs i backen för den som vill spana kändisar inom en annan värld än musikens. Även om det ser lätt ut för eliten är det dock en slushig snö som ligger i backarna. För oss som befinner sig på en betydligt lägre nivå är det mest klister under skidorna, och då lockar det mer att dansa i pjäxorna än att åka i dem. Kanske skulle man så här i efterhand satsat på Manchestermorgonen som erbjöds kvart över sju på fredagen, men efter torsdagens förfest kändes det inte som den bästa idén.

    Under kvällarna flyttas fokuset helt till musiken. Den största scenen är Arenan at Holiday Club där artister som Säkert!, Oskar Linnros, Icona Pop och Tove Styrke förgyller nätterna. Men det är enkelt att förflytta sig i den lilla kärnan av orten, och spelställena Country Club och Dungen at Creperiet är bara några korta minuter bort där känslan är betydligt mer intim. Efter att konsterna betats av fortsätter dock festerna på barer och hotellrum runt om. Lite göteborgskänsla kommer fram även här, då Avenyfamiljen och Norrlands Guld valt att fylla en svit med öl och ett DJ-bås under de senare timmarna.

  • För en helg med både skidåkning och konserter är Åre Sessions två dagar alldeles perfekt. Mer än så orkar inte gemene man när en räknar in lite träningsvärk från blöt snö i ekvationen. Partytåget på vägen upp hade förvandlats till en sovkabin på vägen hem, och efter den intensiva helgen som festivalen inneburit var det inte förvånande. Efter fest på fest som avlöst varandra i den vackra fjällmiljön är en riktigt uppvärmd inför sommarens festivalsäsong – och längtar redan efter vinterns after ski.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1774 [name] => Åre Sessions [slug] => are-sessions [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1775 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 26 [filter] => raw ) )